Odcinek 195

Temat odcinka: Tajemnice domowej kiełbasy
Goście:  Zdzisław Kaczmarczyk

Czytaj więcej...

Odcinek 194

Temat odcinka: Obiad w jednym termosie

Czytaj więcej...

Odcinek 193

Temat odcinka: Na szafranowym polu
Goście: Krzysztof Marcinkiewicz

Czytaj więcej...

Odcinek 192

Temat odcinka: Chwasty na talerzu
Goście: Filip Malinowski

Czytaj więcej...

Odcinek 191

Temat odcinka: Bio warzywa na stół
Goście: Łukasz Gębka Farma Świętokrzyska

Czytaj więcej...

Odcinek 190

Temat odcinka: Jak jeść by dłużej żyć
Goście: Prof. dr hab. Mirosław Jarosz, Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia

Czytaj więcej...

Odcinek 189

Temat odcinka: Przy wspólnym stole
Goście: Tomasz Węgrzynowski Wójt Gminy Rybno, Robert Szaj Fundacja „Nicolaus Copernicus”

Czytaj więcej...

Odcinek 188

Temat odcinka: W neolitycznym garnku
Goście: Grzegorz Kończyk Muzeum Archeologiczne i Rezerwat „Krzemionki”

Czytaj więcej...

Odcinek 187

Temat odcinka: Morskie grillowanie

Czytaj więcej...

Odcinek 186

Temat odcinka: Potrawy z podlaskich miodów
Goście: Jerzy Leszczyński –Marszałek Województwa Podlaskiego, Stefan Krajewski – Członek Zarządu Województwa Podlaskiego

Czytaj więcej...

Odcinek 185

Temat odcinka: Gotowanie pod żąglami
Goście: ks. Jerzy Limanówka PALLOTYŃSKA FUNDACJA MISYJNA SALVATTI.PL
kpt ż.w. Ireneusz Lewandowski Komendant Daru Młodzieży, Ryszard Starzyk Ship-Service Grupa Orlen, Marek Szczęśniak szef kuchni „Dar Młodzieży, Wacław Richter piekarz,  uczestnicy Rejsu Niepodległości: Sebastian Piotrowski, Wiktoria Krolewicz, Aleksander Kuś, Michał Seremet, Michał Wanot, Marcin Krajewski, Wojtek Piotrowski

Czytaj więcej...

Odcinek 184

Temat odcinka: Na huculskim szlaku
Goście: Stanisław Ciuba, Dyrektor Stadniny Koni Huculskich Gładyszów w Regietowie

Czytaj więcej...

Odcinek 183

Temat odcinka: Kuchnia rowerowa
Goście:

Czytaj więcej...

Odcinek 182

Temat odcinka: Świeże ryby z Bałtyku
Goście: Karol Urbanowicz

Czytaj więcej...

Odcinek 181

Temat odcinka: Ryby w marynatach
Goście: Lidia Gołyńska

Czytaj więcej...

Odcinek 180

Temat odcinka: Tradycyjny kurczak na nowo
Goście: dr inż. Kamil Szaciło SuperDrob

Czytaj więcej...

Odcinek 179

Temat odcinka: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni
Goście: Zbigniew Przygodzki Zabytkowa Huta Żelaza w Chlewiskach
Oddział Narodowego Muzeum Techniki w Warszawie, Aldona Stachowicz Dyrektor ds. handlowych Z.M. SKIBA S.A.

Czytaj więcej...

Odcinek 178

Temat odcinka: Bezglutenowa kuchnia
Goście: Małgorzata Żródlak i Paulina Sabak-Huzior Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Paweł Waligórski INDROL

Czytaj więcej...

Odcinek 177

Temat odcinka: Jajka na Wielkanoc
Goście: Zdzisław Brzykcy

Czytaj więcej...

Odcinek 176

Temat odcinka: Zielona kuchnia
Goście: Renata, Piotr, Małgorzata oraz Grzegorz Wychowałek F.H. Nowalijka

Czytaj więcej...

Odcinek 175

Temat odcinka: Włoszczyzna na polskim stole
Goście: Jarosław Dumanowski Profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Bartek Witkowski szef kuchni

Czytaj więcej...

Odcinek 174

Temat odcinka: Mięsne przysmaki z… warzyw!
Goście: Łukasz Gębka Farma Świętokrzyska

Czytaj więcej...

Odcinek 173

Temat odcinka: Święto ziemniaka
Goście: Anna Białek i panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Załawie
Ryszard Goździk sołtys wsi Zaława, radny gminy Chlewiska
oraz Tomasz Jazdon Onix

Czytaj więcej...

Odcinek 172

Temat odcinka: Opolskie potrawy wigilijne
Goście: Arkadiusz Wiśniewski Prezydent Miasta Opola, Włodzimierz Kapeluszny kapitan, Wiesława Broniewska bosman, Krystyna Richter przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Krośnica, , Tomasz Gogolok zastępca szefa kuchni

Czytaj więcej...

Odcinek 171

Temat odcinka: Grójeckie jabłka
Goście: Hubert Woźniak Rajpol

Czytaj więcej...

Odcinek 170

Temat odcinka: Tatarskie pierogi
Goście: Maria Radecka

Czytaj więcej...

Odcinek 169

Temat odcinka: Kuchnia łemkowska nad Odrą
Goście: Anna Oleśniewicz, Bernard Langner Dyrektor Centrum Kultury w Rudnej,  Łemkowski Zespół Folklorystyczny „Roztoka”

Czytaj więcej...

Odcinek 168

Temat odcinka: Schabowy z kamienia
Goście: Marcin Cieślik i Antoś Cieślik

Czytaj więcej...

Odcinek 167

Temat odcinka: Zatorskie karpie
Goście: Jerzy Wojciech Adamek oraz pracownicy Rybackiego Zakładu Doświadczalnego w Zatorze IRŚ Olsztyn

Czytaj więcej...

Odcinek 167

Temat odcinka: Zatorskie karpie
Goście: Jerzy Wojciech Adamek oraz pracownicy Rybackiego Zakładu Doświadczalnego w Zatorze IRŚ Olsztyn

Czytaj więcej...

Odcinek 166

Temat odcinka: Podlaski posiłek oracza
Goście: Jerzy Leszczyński – Marszałek Województwa Podlaskiego, Zenon Wiśniewski

Czytaj więcej...

Odcinek 165

Temat odcinka: Róże i pomidory
Goście: Agnieszka Michalska, Sławomir Ankiewicz  

Czytaj więcej...

Odcinek 164

Temat odcinka: Kuchnia sokiem płynąca
Goście: Grażyna Wiatr z Kałęczewa

Czytaj więcej...

Odcinek 163

Temat odcinka: Warszawska kuchnia wiślana
Goście: Andrzej Stański, Fundacja Szerokie Wody

Czytaj więcej...

Odcienk 162

Temat odcinka: Gotowanie nas kukurydzianym polu
Goście: Tadeusz Podgórski, FPH Dora

Czytaj więcej...

Odcinek 161

Temat odcinka: Potrawy z ziemniaków i mleka
Goście: Tamara Leszczyńska – sołtys wsi Soce, Zofia Kiryluk

Czytaj więcej...

Odcinek 160

Temat odcinka: Gotowanie w krainie młodości

Czytaj więcej...

Odcinek 159

Temat odcinka: Brytyjska jagnięcina z pieca i grilla
Goście: Katie Hemmings –gospodyni domowa z High Wycombe, Damian Greczycho – szef kuchni, Marek Schejbal – BPCC Brytyjsko Polska Izba Handlowa

Czytaj więcej...

Odcinek 158

Temat odcinka: Prosto i elegancko w Mortęgach
Goście: Jan Szynaka, właściciel Pałacu w Mortęgach Hotel & Spa

Czytaj więcej...

Odcinek 157

Temat odcinka: Smaki zaklęte w nalewki
Goście: Zbigniew Sierszuła

Czytaj więcej...

Odcinek 156

Temat odcinka: Steki w kowbojskim stylu
Goście: Darek Maląg, Maciej Rybiałek Festiwal Smaków Liczyrzepy, Kamila Cyganek - Zastępca Burmistrza,  Jerzy Pokój

Czytaj więcej...

Odcinek 155

Temat odcinka: Królik lekki i smaczny
Goście: Darek Maląg, Jacek Musiał

Czytaj więcej...

Odcinek 154

Temat odcinka: W czarnej kuchni
Goście: Krzysztof Worobiec

Czytaj więcej...

Odcinek 153

Temat odcinka: Mazurskie pasztety
Goście: Darek Struciński, szef kuchni

Czytaj więcej...

odcinek150

Temat odcinka: W kaszubskim garnku
Goście: Karol Necel

Czytaj więcej...

Odcinek 152

Temat odcinka: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe
Goście: Jan Wieła,

Czytaj więcej...

Odcinek 151

Temat odcinka: Pochodzenie ma znaczenie
Goście: Maria Hirowska

Czytaj więcej...

Odcinek 149

Temat odcinka: Zimą nad morzem

Czytaj więcej...

Odcinek 148

Temat odcinka: Kuchnia warmińsko mazurska
Goście: Gustaw Marek Brzezin, Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Giancarlo Polito, szef kuchni z Umbrii

Czytaj więcej...

Odcinek 147

Temat odcinka: Wigilijne tradycje
Goście: dr Justyna Górska, Muzeum Wsi Radomskiej, Zespół Ludowy „Sobótka” z Czarnolasu: Maria Adamczyk, Stanisława Baran, Anna Kuc, Teresa Jasińska, Lucyna Wolszczak, Edward Baran, Jan Kuc, Tadeusz Jasiński, Krzysztof Maślanek, Michał Maślanek

Czytaj więcej...



Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 195

Temat odcinka: Tajemnice domowej kiełbasy
Goście:  Zdzisław Kaczmarczyk

Czytaj więcej...

Odcinek 194

Temat odcinka: Obiad w jednym termosie

Czytaj więcej...

Odcinek 193

Temat odcinka: Na szafranowym polu
Goście: Krzysztof Marcinkiewicz

Czytaj więcej...

Odcinek 192

Temat odcinka: Chwasty na talerzu
Goście: Filip Malinowski

Czytaj więcej...

Odcinek 191

Temat odcinka: Bio warzywa na stół
Goście: Łukasz Gębka Farma Świętokrzyska

Czytaj więcej...

Odcinek 190

Temat odcinka: Jak jeść by dłużej żyć
Goście: Prof. dr hab. Mirosław Jarosz, Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia

Czytaj więcej...

Odcinek 189

Temat odcinka: Przy wspólnym stole
Goście: Tomasz Węgrzynowski Wójt Gminy Rybno, Robert Szaj Fundacja „Nicolaus Copernicus”

Czytaj więcej...

Odcinek 188

Temat odcinka: W neolitycznym garnku
Goście: Grzegorz Kończyk Muzeum Archeologiczne i Rezerwat „Krzemionki”

Czytaj więcej...

Odcinek 187

Temat odcinka: Morskie grillowanie

Czytaj więcej...

Odcinek 186

Temat odcinka: Potrawy z podlaskich miodów
Goście: Jerzy Leszczyński –Marszałek Województwa Podlaskiego, Stefan Krajewski – Członek Zarządu Województwa Podlaskiego

Czytaj więcej...

Odcinek 185

Temat odcinka: Gotowanie pod żąglami
Goście: ks. Jerzy Limanówka PALLOTYŃSKA FUNDACJA MISYJNA SALVATTI.PL
kpt ż.w. Ireneusz Lewandowski Komendant Daru Młodzieży, Ryszard Starzyk Ship-Service Grupa Orlen, Marek Szczęśniak szef kuchni „Dar Młodzieży, Wacław Richter piekarz,  uczestnicy Rejsu Niepodległości: Sebastian Piotrowski, Wiktoria Krolewicz, Aleksander Kuś, Michał Seremet, Michał Wanot, Marcin Krajewski, Wojtek Piotrowski

Czytaj więcej...

Odcinek 184

Temat odcinka: Na huculskim szlaku
Goście: Stanisław Ciuba, Dyrektor Stadniny Koni Huculskich Gładyszów w Regietowie

Czytaj więcej...

Odcinek 183

Temat odcinka: Kuchnia rowerowa
Goście:

Czytaj więcej...

Odcinek 182

Temat odcinka: Świeże ryby z Bałtyku
Goście: Karol Urbanowicz

Czytaj więcej...

Odcinek 181

Temat odcinka: Ryby w marynatach
Goście: Lidia Gołyńska

Czytaj więcej...

Odcinek 180

Temat odcinka: Tradycyjny kurczak na nowo
Goście: dr inż. Kamil Szaciło SuperDrob

Czytaj więcej...

Odcinek 179

Temat odcinka: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni
Goście: Zbigniew Przygodzki Zabytkowa Huta Żelaza w Chlewiskach
Oddział Narodowego Muzeum Techniki w Warszawie, Aldona Stachowicz Dyrektor ds. handlowych Z.M. SKIBA S.A.

Czytaj więcej...

Odcinek 178

Temat odcinka: Bezglutenowa kuchnia
Goście: Małgorzata Żródlak i Paulina Sabak-Huzior Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Paweł Waligórski INDROL

Czytaj więcej...

Odcinek 177

Temat odcinka: Jajka na Wielkanoc
Goście: Zdzisław Brzykcy

Czytaj więcej...

Odcinek 176

Temat odcinka: Zielona kuchnia
Goście: Renata, Piotr, Małgorzata oraz Grzegorz Wychowałek F.H. Nowalijka

Czytaj więcej...

Odcinek 175

Temat odcinka: Włoszczyzna na polskim stole
Goście: Jarosław Dumanowski Profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Bartek Witkowski szef kuchni

Czytaj więcej...

Odcinek 174

Temat odcinka: Mięsne przysmaki z… warzyw!
Goście: Łukasz Gębka Farma Świętokrzyska

Czytaj więcej...

Odcinek 173

Temat odcinka: Święto ziemniaka
Goście: Anna Białek i panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Załawie
Ryszard Goździk sołtys wsi Zaława, radny gminy Chlewiska
oraz Tomasz Jazdon Onix

Czytaj więcej...

Odcinek 172

Temat odcinka: Opolskie potrawy wigilijne
Goście: Arkadiusz Wiśniewski Prezydent Miasta Opola, Włodzimierz Kapeluszny kapitan, Wiesława Broniewska bosman, Krystyna Richter przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Krośnica, , Tomasz Gogolok zastępca szefa kuchni

Czytaj więcej...

Odcinek 171

Temat odcinka: Grójeckie jabłka
Goście: Hubert Woźniak Rajpol

Czytaj więcej...

Odcinek 170

Temat odcinka: Tatarskie pierogi
Goście: Maria Radecka

Czytaj więcej...

Odcinek 169

Temat odcinka: Kuchnia łemkowska nad Odrą
Goście: Anna Oleśniewicz, Bernard Langner Dyrektor Centrum Kultury w Rudnej,  Łemkowski Zespół Folklorystyczny „Roztoka”

Czytaj więcej...

Odcinek 168

Temat odcinka: Schabowy z kamienia
Goście: Marcin Cieślik i Antoś Cieślik

Czytaj więcej...

Odcinek 167

Temat odcinka: Zatorskie karpie
Goście: Jerzy Wojciech Adamek oraz pracownicy Rybackiego Zakładu Doświadczalnego w Zatorze IRŚ Olsztyn

Czytaj więcej...

Odcinek 167

Temat odcinka: Zatorskie karpie
Goście: Jerzy Wojciech Adamek oraz pracownicy Rybackiego Zakładu Doświadczalnego w Zatorze IRŚ Olsztyn

Czytaj więcej...

Odcinek 166

Temat odcinka: Podlaski posiłek oracza
Goście: Jerzy Leszczyński – Marszałek Województwa Podlaskiego, Zenon Wiśniewski

Czytaj więcej...

Odcinek 165

Temat odcinka: Róże i pomidory
Goście: Agnieszka Michalska, Sławomir Ankiewicz  

Czytaj więcej...

Odcinek 164

Temat odcinka: Kuchnia sokiem płynąca
Goście: Grażyna Wiatr z Kałęczewa

Czytaj więcej...

Odcinek 163

Temat odcinka: Warszawska kuchnia wiślana
Goście: Andrzej Stański, Fundacja Szerokie Wody

Czytaj więcej...

Odcienk 162

Temat odcinka: Gotowanie nas kukurydzianym polu
Goście: Tadeusz Podgórski, FPH Dora

Czytaj więcej...

Odcinek 161

Temat odcinka: Potrawy z ziemniaków i mleka
Goście: Tamara Leszczyńska – sołtys wsi Soce, Zofia Kiryluk

Czytaj więcej...

Odcinek 160

Temat odcinka: Gotowanie w krainie młodości

Czytaj więcej...

Odcinek 159

Temat odcinka: Brytyjska jagnięcina z pieca i grilla
Goście: Katie Hemmings –gospodyni domowa z High Wycombe, Damian Greczycho – szef kuchni, Marek Schejbal – BPCC Brytyjsko Polska Izba Handlowa

Czytaj więcej...

Odcinek 158

Temat odcinka: Prosto i elegancko w Mortęgach
Goście: Jan Szynaka, właściciel Pałacu w Mortęgach Hotel & Spa

Czytaj więcej...

Odcinek 157

Temat odcinka: Smaki zaklęte w nalewki
Goście: Zbigniew Sierszuła

Czytaj więcej...

Odcinek 156

Temat odcinka: Steki w kowbojskim stylu
Goście: Darek Maląg, Maciej Rybiałek Festiwal Smaków Liczyrzepy, Kamila Cyganek - Zastępca Burmistrza,  Jerzy Pokój

Czytaj więcej...

Odcinek 155

Temat odcinka: Królik lekki i smaczny
Goście: Darek Maląg, Jacek Musiał

Czytaj więcej...

Odcinek 154

Temat odcinka: W czarnej kuchni
Goście: Krzysztof Worobiec

Czytaj więcej...

Odcinek 153

Temat odcinka: Mazurskie pasztety
Goście: Darek Struciński, szef kuchni

Czytaj więcej...

odcinek150

Temat odcinka: W kaszubskim garnku
Goście: Karol Necel

Czytaj więcej...

Odcinek 152

Temat odcinka: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe
Goście: Jan Wieła,

Czytaj więcej...

Odcinek 151

Temat odcinka: Pochodzenie ma znaczenie
Goście: Maria Hirowska

Czytaj więcej...

Odcinek 149

Temat odcinka: Zimą nad morzem

Czytaj więcej...

Odcinek 148

Temat odcinka: Kuchnia warmińsko mazurska
Goście: Gustaw Marek Brzezin, Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Giancarlo Polito, szef kuchni z Umbrii

Czytaj więcej...

Odcinek 147

Temat odcinka: Wigilijne tradycje
Goście: dr Justyna Górska, Muzeum Wsi Radomskiej, Zespół Ludowy „Sobótka” z Czarnolasu: Maria Adamczyk, Stanisława Baran, Anna Kuc, Teresa Jasińska, Lucyna Wolszczak, Edward Baran, Jan Kuc, Tadeusz Jasiński, Krzysztof Maślanek, Michał Maślanek

Czytaj więcej...