Odcinek 148

Temat odcinka: Kuchnia warmińsko mazurska
Goście: Gustaw Marek Brzezin, Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Giancarlo Polito, szef kuchni z Umbrii

Czytaj więcej...

Odcinek 147

Temat odcinka: Wigilijne tradycje
Goście: dr Justyna Górska, Muzeum Wsi Radomskiej, Zespół Ludowy „Sobótka” z Czarnolasu: Maria Adamczyk, Stanisława Baran, Anna Kuc, Teresa Jasińska, Lucyna Wolszczak, Edward Baran, Jan Kuc, Tadeusz Jasiński, Krzysztof Maślanek, Michał Maślanek

Czytaj więcej...

Odcinek 146

Temat odcinka: Indyk na polskim stole

Czytaj więcej...

Odcinek 145

Temat odcinka: Smaki Suwalszczyzny

Czytaj więcej...

Odcinek 144

Temat odcinka: Wspomnienie lata
Goście: Małgorzata Synowiec

Czytaj więcej...

Odcinek 143

Temat odcinka: Polskie ryby w polskim winie
Goście: Wiesław Janasiński

Czytaj więcej...

Odcinek 142

Temat odcinka: Orzechy i wiklina
Goście: Teresa Maciejak

Czytaj więcej...

Odcinek 141

Temat odcinka: Gęś i piwo kozicowe
Goście: Elżbieta Żebrowska

Czytaj więcej...

Odcinek 140

Temat odcinka: Na kaczkę do Paryża
Goście: Anna Oliszewska oraz Jowan i Nastia Szczypek, Amelia Borowiec, Mateusz Kornatowski

Czytaj więcej...

Odcinek 139

Temat odcinka: Kozie sery w Ogrodzieńcu
Goście: Oliwia Bernady oraz Grupa Jurajska GOPR

Czytaj więcej...

Odcinek 138

Temat odcinka: Czulent i ciulim
Goście: Gabriela Kucaj, Paweł Olczyk oraz Kacperek Kaczmarczyk

Czytaj więcej...

Odcinek 137

Temat odcinka: Kuchnia wiślańsko cieszyńska
Goście: Helena Legierska, Jan Legierski, Aniela Pinkas, Maria Pietruszka, Dawid i Mateusz Pietruszka oraz Lena i Gabrysia

Czytaj więcej...

Odcinek 136

Temat odcinka: Perliczka na trzy sposoby
Goście: Elżbieta Kobus

Czytaj więcej...

Odcinek 135

Temat odcinka: Dziczyzna w Puszczy Bolimowskiej
Goście: Dariusz Łuczak, Olena Łuczak

Czytaj więcej...

Odcinek 134

Temat odcinka: W Wiśle na talerzu
Goście: Barbara Kędzior, Bogdan Pilch, Piotr Żyła, Leszek Pilch oraz Lena i Gabrysia

Czytaj więcej...

Odcinek 133

Temat odcinka: Kuchnia łowicka w Bednarach
Goście: Marcin Szczepanik, Zbigniew Szczepanik. Małgorzata Tybuś, Michał Tybuś,

Czytaj więcej...

Odcinek 132

Temat odcinka: Ryby z augustowskich jezior
Goście: Jerzy Leszczyński, Marszałek Województwa Podlaskiego

Czytaj więcej...

Odcinek 131

Temat odcinka: Kuchnia białostocka
Goście: Tadeusz Truskolaski, Prezydent Białegostoku, Halina  Muszyńska szefowa kuchni

Czytaj więcej...

Odcinek 130

Temat odcinka: Niezwykły czosnek niedźwiedzi
Goście: Jarosław Skorulski, Stowarzyszenie Nasze Zatonie, Małgorzata Torenc Stowarzyszenie Nasze Zatonie

Czytaj więcej...

Odcinek 129

Temat odcinka: Wiosenny polski obiad

Czytaj więcej...

Odcinek 128

Temat odcinka: Wiosenny śledź z Zalewu
Goście: Paweł Kozioł oraz rybacy z Lokalnej Grupy Rybackiej „Zalew Wiślany”

Czytaj więcej...

Odcinek 127

Temat odcinka: Trzy mięsa na grill
Goście:  członkowie Sekcji Turystki Konnej Elbląskiego Klastra Turystycznego

Czytaj więcej...

Odcinek 126

Temat odcinka: Uśmiech do sera
Goście:  Barbara Adamczyk, Janusz Adamczyk

Czytaj więcej...

Odcinek 123

Temat odcinka: Dawne ziarna na talerzu
Goście:  Mieczysław Babalski

Czytaj więcej...

Odcinek 124

Temat odcinka: Pełna misa w pełnej chacie

Czytaj więcej...

Odcinek 125

Temat odcinka: Po grecku, po bretońsku
Goście:  prof. Jarosław Dumanowski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Czytaj więcej...

Odcinek 122

Temat odcinka: W krzyżackiej kuchni
Goście:  prof. Jarosław Dumanowski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Aleksander Żmuda Trzebiatowski, Fundacja „Zamek Dybów i Gród Nieszawa” oraz członkowie Grupy „Kuchenne Rekonstrukcje” z Wydziału Nauk Historycznych UMK w Toruniu

Czytaj więcej...

Odcinek 121

Temat odcinka: Potrawy pięknie podane
Goście:  Rafał Bernatowicz, Agata Engel-Bernatowicz, Iga i Pola Bernatowicz, Adam Kraska, Oliwia Kot

Czytaj więcej...

Odcinek 120

Temat odcinka: Dziczyzna dla pań
Goście:  Barbara Brandt, Marta Klasa, Małgorzata Laskowska, Joanna Sahajdak, Sylwia Ślachciak, nadleśniczy Sławomir Piątkowski – Nadleśnictwo Warcino oraz myśliwi z Nadleśnictwa Warcino i Spółki Rolnej Dretyń

Czytaj więcej...

Odcinek 119

Temat odcinka: Lekka i prosta kuchnia
Goście:  Izabela Klasa

Czytaj więcej...

Odcinek 118

Temat odcinka: Potrawy z suszonych owoców
Goście:  Aneta Matysiak, Aneta Maj, Ewa Jastrzębska, Zofia Ćpak oraz panie ze Stowarzyszenia Nasza Wieś Józefów

Czytaj więcej...

Odcinek 117

Temat odcinka: Ryby z Zalewu Wiślanego
Goście: Paweł i Piotr Kozioł, rybacy, Robert Szaj, beneficjent środków unijnych

Czytaj więcej...

Odcinek 116

Temat odcinka: Brytyjska jagnięcina po polsku
Goście: Dan Newman, farmer, Marek Schejbal, Brytyjsko Polska Izba Handlowa

Czytaj więcej...

Odcinek 115

Temat odcinka: Ryby na talerzu Kopernika
Goście: Robert Szaj, prezes Fundacji „Nicolaus Copernicus”

Czytaj więcej...

Odcinek 114

Temat odcinka: Rybne kanapki
Goście: Marek Michalak, Małe Leźno

Czytaj więcej...

Odcinek 113

Temat odcinka: Karp czy jesiotr
Goście: Ryszard Szczepaniak - hodowca ryb

Czytaj więcej...

Odcinek 111

Temat odcinka: Świeże mazurskie ryby
Goście: Dariusz Struciński, szef kuchni

Czytaj więcej...

Odcinek 110

Temat odcinka: Pieczarki i czekolada
Goście: Mirosław Jachimowicz

Czytaj więcej...

Odcinek 109

Temat odcinka: Polskie steki po amerykańsku
Goście: Tadeusz Kawa, hodowca

Czytaj więcej...

Odcinek 108

Temat odcinka: Nowe spojrzenie na ziemniaka

Czytaj więcej...

Odcinek 107

Temat odcinka: Gęś w soli
Goście: Mariusz Zajączkowski, Prezes Przedsiębiorstwa Uzdrowisko Ciechocinek S.A.

Czytaj więcej...

Odcinek 106

Temat odcinka: Złota dynia na talerzy

Czytaj więcej...

Odcinek 105

Temat odcinka: Z ziemi włoskiej do Polski

Czytaj więcej...

Odcinek 104

Temat odcinka: Szybkie konfitury z owoców
Goście: Dariusz Kucharski, burmistrz Dzierżoniowa

Czytaj więcej...

Odcinek 103

Temat odcinka: Francuskie tropy w mazurskiej kuchni

Czytaj więcej...

Odcinek 102

Temat odcinka: Tanie i proste gotowanie

Czytaj więcej...

Odcinek 101

Temat odcinka: Ryby z milickich stawów
Goście: Emilia Szczęsna, Stawy Milickie SA

Czytaj więcej...

Odcinek 100

Temat odcinka: Pieczone kurczęta na nowo
Goście: Zofia Leszczyńska-Niziołek, Karol Niziołek oraz Ewa Olszewska, Zakład Drobiarski Wipasz SA w Mławie

Czytaj więcej...

Odcinek 99

Temat odcinka: Na kaczkę do Grudziądza
Goście: prof. Jarosław Dumanowski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz Marek Sikora, Wiceprezydent Grudziądza

Czytaj więcej...

Odcinek 98

Temat odcinka: Kuchnia Borów Tucholskich
Goście: Mirek Knakowski

Czytaj więcej...



Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 148

Temat odcinka: Kuchnia warmińsko mazurska
Goście: Gustaw Marek Brzezin, Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Giancarlo Polito, szef kuchni z Umbrii

Czytaj więcej...

Odcinek 147

Temat odcinka: Wigilijne tradycje
Goście: dr Justyna Górska, Muzeum Wsi Radomskiej, Zespół Ludowy „Sobótka” z Czarnolasu: Maria Adamczyk, Stanisława Baran, Anna Kuc, Teresa Jasińska, Lucyna Wolszczak, Edward Baran, Jan Kuc, Tadeusz Jasiński, Krzysztof Maślanek, Michał Maślanek

Czytaj więcej...

Odcinek 146

Temat odcinka: Indyk na polskim stole

Czytaj więcej...

Odcinek 145

Temat odcinka: Smaki Suwalszczyzny

Czytaj więcej...

Odcinek 144

Temat odcinka: Wspomnienie lata
Goście: Małgorzata Synowiec

Czytaj więcej...

Odcinek 143

Temat odcinka: Polskie ryby w polskim winie
Goście: Wiesław Janasiński

Czytaj więcej...

Odcinek 142

Temat odcinka: Orzechy i wiklina
Goście: Teresa Maciejak

Czytaj więcej...

Odcinek 141

Temat odcinka: Gęś i piwo kozicowe
Goście: Elżbieta Żebrowska

Czytaj więcej...

Odcinek 140

Temat odcinka: Na kaczkę do Paryża
Goście: Anna Oliszewska oraz Jowan i Nastia Szczypek, Amelia Borowiec, Mateusz Kornatowski

Czytaj więcej...

Odcinek 139

Temat odcinka: Kozie sery w Ogrodzieńcu
Goście: Oliwia Bernady oraz Grupa Jurajska GOPR

Czytaj więcej...

Odcinek 138

Temat odcinka: Czulent i ciulim
Goście: Gabriela Kucaj, Paweł Olczyk oraz Kacperek Kaczmarczyk

Czytaj więcej...

Odcinek 137

Temat odcinka: Kuchnia wiślańsko cieszyńska
Goście: Helena Legierska, Jan Legierski, Aniela Pinkas, Maria Pietruszka, Dawid i Mateusz Pietruszka oraz Lena i Gabrysia

Czytaj więcej...

Odcinek 136

Temat odcinka: Perliczka na trzy sposoby
Goście: Elżbieta Kobus

Czytaj więcej...

Odcinek 135

Temat odcinka: Dziczyzna w Puszczy Bolimowskiej
Goście: Dariusz Łuczak, Olena Łuczak

Czytaj więcej...

Odcinek 134

Temat odcinka: W Wiśle na talerzu
Goście: Barbara Kędzior, Bogdan Pilch, Piotr Żyła, Leszek Pilch oraz Lena i Gabrysia

Czytaj więcej...

Odcinek 133

Temat odcinka: Kuchnia łowicka w Bednarach
Goście: Marcin Szczepanik, Zbigniew Szczepanik. Małgorzata Tybuś, Michał Tybuś,

Czytaj więcej...

Odcinek 132

Temat odcinka: Ryby z augustowskich jezior
Goście: Jerzy Leszczyński, Marszałek Województwa Podlaskiego

Czytaj więcej...

Odcinek 131

Temat odcinka: Kuchnia białostocka
Goście: Tadeusz Truskolaski, Prezydent Białegostoku, Halina  Muszyńska szefowa kuchni

Czytaj więcej...

Odcinek 130

Temat odcinka: Niezwykły czosnek niedźwiedzi
Goście: Jarosław Skorulski, Stowarzyszenie Nasze Zatonie, Małgorzata Torenc Stowarzyszenie Nasze Zatonie

Czytaj więcej...

Odcinek 129

Temat odcinka: Wiosenny polski obiad

Czytaj więcej...

Odcinek 128

Temat odcinka: Wiosenny śledź z Zalewu
Goście: Paweł Kozioł oraz rybacy z Lokalnej Grupy Rybackiej „Zalew Wiślany”

Czytaj więcej...

Odcinek 127

Temat odcinka: Trzy mięsa na grill
Goście:  członkowie Sekcji Turystki Konnej Elbląskiego Klastra Turystycznego

Czytaj więcej...

Odcinek 126

Temat odcinka: Uśmiech do sera
Goście:  Barbara Adamczyk, Janusz Adamczyk

Czytaj więcej...

Odcinek 123

Temat odcinka: Dawne ziarna na talerzu
Goście:  Mieczysław Babalski

Czytaj więcej...

Odcinek 124

Temat odcinka: Pełna misa w pełnej chacie

Czytaj więcej...

Odcinek 125

Temat odcinka: Po grecku, po bretońsku
Goście:  prof. Jarosław Dumanowski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Czytaj więcej...

Odcinek 122

Temat odcinka: W krzyżackiej kuchni
Goście:  prof. Jarosław Dumanowski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Aleksander Żmuda Trzebiatowski, Fundacja „Zamek Dybów i Gród Nieszawa” oraz członkowie Grupy „Kuchenne Rekonstrukcje” z Wydziału Nauk Historycznych UMK w Toruniu

Czytaj więcej...

Odcinek 121

Temat odcinka: Potrawy pięknie podane
Goście:  Rafał Bernatowicz, Agata Engel-Bernatowicz, Iga i Pola Bernatowicz, Adam Kraska, Oliwia Kot

Czytaj więcej...

Odcinek 120

Temat odcinka: Dziczyzna dla pań
Goście:  Barbara Brandt, Marta Klasa, Małgorzata Laskowska, Joanna Sahajdak, Sylwia Ślachciak, nadleśniczy Sławomir Piątkowski – Nadleśnictwo Warcino oraz myśliwi z Nadleśnictwa Warcino i Spółki Rolnej Dretyń

Czytaj więcej...

Odcinek 119

Temat odcinka: Lekka i prosta kuchnia
Goście:  Izabela Klasa

Czytaj więcej...

Odcinek 118

Temat odcinka: Potrawy z suszonych owoców
Goście:  Aneta Matysiak, Aneta Maj, Ewa Jastrzębska, Zofia Ćpak oraz panie ze Stowarzyszenia Nasza Wieś Józefów

Czytaj więcej...

Odcinek 117

Temat odcinka: Ryby z Zalewu Wiślanego
Goście: Paweł i Piotr Kozioł, rybacy, Robert Szaj, beneficjent środków unijnych

Czytaj więcej...

Odcinek 116

Temat odcinka: Brytyjska jagnięcina po polsku
Goście: Dan Newman, farmer, Marek Schejbal, Brytyjsko Polska Izba Handlowa

Czytaj więcej...

Odcinek 115

Temat odcinka: Ryby na talerzu Kopernika
Goście: Robert Szaj, prezes Fundacji „Nicolaus Copernicus”

Czytaj więcej...

Odcinek 114

Temat odcinka: Rybne kanapki
Goście: Marek Michalak, Małe Leźno

Czytaj więcej...

Odcinek 113

Temat odcinka: Karp czy jesiotr
Goście: Ryszard Szczepaniak - hodowca ryb

Czytaj więcej...

Odcinek 111

Temat odcinka: Świeże mazurskie ryby
Goście: Dariusz Struciński, szef kuchni

Czytaj więcej...

Odcinek 110

Temat odcinka: Pieczarki i czekolada
Goście: Mirosław Jachimowicz

Czytaj więcej...

Odcinek 109

Temat odcinka: Polskie steki po amerykańsku
Goście: Tadeusz Kawa, hodowca

Czytaj więcej...

Odcinek 108

Temat odcinka: Nowe spojrzenie na ziemniaka

Czytaj więcej...

Odcinek 107

Temat odcinka: Gęś w soli
Goście: Mariusz Zajączkowski, Prezes Przedsiębiorstwa Uzdrowisko Ciechocinek S.A.

Czytaj więcej...

Odcinek 106

Temat odcinka: Złota dynia na talerzy

Czytaj więcej...

Odcinek 105

Temat odcinka: Z ziemi włoskiej do Polski

Czytaj więcej...

Odcinek 104

Temat odcinka: Szybkie konfitury z owoców
Goście: Dariusz Kucharski, burmistrz Dzierżoniowa

Czytaj więcej...

Odcinek 103

Temat odcinka: Francuskie tropy w mazurskiej kuchni

Czytaj więcej...

Odcinek 102

Temat odcinka: Tanie i proste gotowanie

Czytaj więcej...

Odcinek 101

Temat odcinka: Ryby z milickich stawów
Goście: Emilia Szczęsna, Stawy Milickie SA

Czytaj więcej...

Odcinek 100

Temat odcinka: Pieczone kurczęta na nowo
Goście: Zofia Leszczyńska-Niziołek, Karol Niziołek oraz Ewa Olszewska, Zakład Drobiarski Wipasz SA w Mławie

Czytaj więcej...

Odcinek 99

Temat odcinka: Na kaczkę do Grudziądza
Goście: prof. Jarosław Dumanowski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz Marek Sikora, Wiceprezydent Grudziądza

Czytaj więcej...

Odcinek 98

Temat odcinka: Kuchnia Borów Tucholskich
Goście: Mirek Knakowski

Czytaj więcej...