Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 330

Temat odcinka: Zamorski indyk
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Skrzydełka z indyka w sosie z ciemnego piwa

Składniki:

  • 800 g skrzydełek z indyka ze skórą
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 pęd trawy cytrynowej
  • 300 ml ciemnego, karmelowego piwa
  • 3 łyżki gruboziarnistej musztardy francuskiej
  • 50 g masła
  • 1 cytryna
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Surowe skrzydełka indycze dopraw solą i pieprzem, obsmaż na patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Przełóż do naczynia, w którym będziesz skrzydełka dusił.
  2. Utrzyj w moździerzu ziarna kolendry, cebule pokrój w piórka, a czosnek w plasterki.
  3. Na patelni po smażeniu skrzydełek podsmaż cebulę i czosnek, doprawiając miodem, solą, rozgniecioną nożem na desce trawą cytrynową, utartą kolendrą i gwiazdkami anyżu. Podsmażoną cebulę z czosnkiem i przyprawami zalej ciemnym, karmelowym piwem, dodając trzy łyżki gruboziarnistej musztardy francuskiej. Dobrze wymieszaj składniki i zalej nimi skrzydełka w naczyniu do duszenia.
  4. Dolej nieco wody i duś pod przykryciem przez 1 – 1,5 godziny aż skrzydełka będą miękkie.
  5. Do zredukowanego sosu dodaj masło i startą skórkę oraz sok z cytryny. Kiedy masło ładnie zaciągnie sos podaj na stół.

Dobra rada: gotowe danie udekoruj listkami świeżej kolendry

 

Potrawa 2

Zupa na zakwasie z indykiem, czyli złamana wersja łemkowskiej „warianki”

Składniki:

  • 600 g mięsa z ud indyczych bez kości i skóry
  • 200 surowego wędzonego boczku
  • 400 g obranych ziemniaków
  • 1 płaska łyżka ziaren kminku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 300 ml kwasu z kiszonej kapusty
  • 2 łyżki posiekanego czosnku
  • 2 – 3 liście laurowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z ud indyka pokrój w kostkę, w podobną kostkę pokrój surowy wędzony boczek i ziemniaki.
  2. Na rozgrzanej patelni skropionej olejem przesmaż indyka na złoty kolor doprawiając solą i pieprzem.
  3. Przełóż do garnka, a na tej samej patelni przesmaż podobnie boczek, doprawiając go kminkiem. Dorzuć do indyka. Dodaj ziemniaki, szklankę wody i suszony majeranek. Paruj pod przykryciem 4 – 5 minut, aby ziemniaki lekko zmiękły.
  4. Potem zalej kwasem z kiszonej kapusty, dolej wody w proporcji dwie części kwasu do jednej części wody. Dołóż posiekany czosnek liście laurowe. Gotuj na wolnym aż mięso i ziemniaki będą zupełnie miękkie.
  5. Na koniec rozrób mąkę z odrobiną wywaru, dolej do zupy i gotuj jeszcze chwilę aż zupa lekko zgęstnieje.

Dobra rada: gotową zupę podaj z listkami natki pietruszki

 

Potrawa 3

Śniadaniowa „szakszuka” z filetem z piersi indyka i bakłażanem

Składniki:

  • 300 g fileta z piersi indyka pokrojonego w duże kawałki
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  • 30 g masła
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 4 – 5 jajek
  • sól, grubo mielony pieprz, olej
  • posiekany szczypiorek, kilka koktajlowych pomidorków i chrupiąca bagietka do podania

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana pokrój w plastry grubości 1,5 cm. Na patelni z olejem smaż plastry bakłażana na mocno rumiany kolor, często przekładając ze strony na stronę, tak by dobrze dopiekł się także w środku. Pokrój na kawałki i odłóż na bok.
  2. Na tej samej patelni krótko przesmaż indyka, doprawionego pieprzem i solą. Odłóż na bok.
  3. Na tej samej patelni przesmaż do zeszklenia cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Odłóż na bok.
  4. Na patelni przesmaż chwilkę koncentrat pomidorowy razem ze słodką mieloną papryką, zalej pomidorami z puszki, dorzucając ugotowaną ciecierzycę wraz z odrobiną wody od gotowania. Podduś wszystko kilka minut, na koniec dopraw sola i pieprzem, dołóż masło. Mieszając energicznie, dobrze połącz masło z sosem.
  5. Do tak przygotowanego sosu dodaj cebule, bakłażana i indyka. Dobrze wymieszaj. Dopraw startą skórką i sokiem z limonki, miodem i mielonym kminem rzymskim.
  6. Wybij do tego wszystkiego jajka, przykryj i postaw na ogień. Białka powinny się ściąć, a żółtka pozostać płynne. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem, pokrojonymi na pół pomidorkami, z kromką chrupiącej bagietki.

Dobra rada: ugotowaną ciecierzycę możesz kupić gotową w puszce lub słoiku

 

Zobacz także