Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 325

Temat odcinka: Na jagody
Goście: Hanna Turek, szefowa kuchni, Adam Gadomski, leśniczy

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Dzika fasolka po bretońsku z wędzonymi wędlinami z dziczyzny

Składniki:

  • 10 młodych ziemniaków
  • 50 g masła do ziemniaków + 50 g masła do fasolki
  • 5 – 6 jagód jałowca
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • ½ selera korzeniowego pokrojonego w kostkę 1 x 1 cm
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 1 cebula pokrojona w grubą kostkę
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1,5 szklanki ugotowanej fasoli „Duzy Jaś”
  • 150 g wędzonej polędwicy z jelenia pokrojonej w kostkę*
  • 150 g wędzonej kiełbasy z jelenia pokrojonej w kostkę*
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 40 ml syropu z derenia*
  • 150 g krojonych pomidorów z puszki
  • 3 łyżki odsączonych małych kaparów
  • 3 – 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 mały kawałek korzenia chrzanu
  • sól, pieprz grubo mielony, olej

Sposób przygotowania:

  1. Młode ziemniaki ugotuj pod przykryciem w małej ilości osolonej wody do miękkości. Przekrój na pół, dorzuć do nich masło, pokruszone jagody jałowca, pierz, podpiecz ziemniaki w klarowanym maśle z przyprawami.
  1. Na patelni z odrobiną oleju podpiecz boczek pokrojony w kosteczkę, aż do uzyskania chrupiących skwarek. Dorzuć selera, cebulę i czosnek, blanszuj je do zeszklenia wraz z boczkiem na patelni.
  2. Dodaj słodką i ostrą mieloną paprykę, chwile podsmaż, dołóż ugotowaną fasolę, wędzone wędliny z dziczyzny pokrojone w kostkę. Podgrzej doprawiając suszonym majerankiem, syropem z derenia.
  3. Podgrzej, dodaj krojone pomidory, kapary i masło, dolej nieco wody, podgrzewaj mieszając aż z masła i wody wytworzy się kremowa emulsja.
  4. Na koniec wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Podaj z uparowanymi, obtoczonymi w maśle z jałowcem młodymi ziemniakami, posypane tartym chrzanem i ewentualnie listkami estragonu.

Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”,

 

Potrawa 2

Dziki forszmak z kiszonym ogórkiem, kiszoną kapustą i wędzonymi wędlinami z dziczyzny

Składniki:

  • 70 ml syropu sosnowego*
  • 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
  • 2 łyżki czosnku pokrojonego w plasterki
  • 150 g kiszonej kapusty
  • ¼ łyżeczki posiekanej ostrej papryczki
  • 150 kiszonego ogórka pokrojonego w kostkę
  • 250 g wędzonych wędlin z dziczyzny (wędzona polędwica z jelenia, wędzona polędwiczka z dzika, wędzona kiełbasa z jelenia) *
  • 150 ml soku z kiszonych ogórków
  • 50 g masła
  • 1 limonka
  • 2 – 3 łyżki pokruszonych, uprażonych orzeszków pistacjowych
  • sól, grubo mielony pieprz, olej,

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię wylej syrop sosnowy, kiedy zacznie się pienić dorzuć imbir i czosnek. Praż przyprawy 2 – 3 minuty. Dorzuć odciśniętą, lekko przesiekaną kiszona kapustę. Smaż kapustę kilka minut. Dopraw posiekaną ostra papryczką i pieprzem.
  2. Kiedy kapusta ładnie się zeszkli, dodaj kiszonego ogórka, chwilę smaż, potem dorzuć wędliny z dziczyzny pokrojone w kostkę. Zalej sokiem z kiszonych ogórków, dodaj masło i duś na małym ogniu aż masło się wchłonie a sok zredukuje.
  3. Dopraw startą skórką z limonki i posiekaną świeżą kolendrą. Wymieszaj, podgrzej i podaj na stół, posypując pokruszonymi pistacjami.

Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”

 

Potrawa 3

Placuszki serowe z jagodami

Składniki:

  • 50 ml syropu z derenia*
  • 4 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • 250 g świeżych lub rozmrożonych jagód*
  • 1 limonka
  • 400 g mielonego tłustego sera twarogowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany do ciasta
  • 2 – 3 łyżki pszennej mąki
  • 200 g świeżych truskawek
  • 150 ml kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sól, pieprz grubo mielony, olej

Sposób przygotowania:

  1. Konfitura jagodowa: do naczynia wylej syrop z derenia, dopraw posiekanym tymiankiem – 2 łyżkami. Kiedy tymianek się lekko podpraży dołóż jagody i dopraw startą skórką z limonki. Duś na niewielkim ogniu aż do uzyskania konsystencji gęstej konfitury.
  2. Ciasto na placuszki: do miski przełóż mielony ser twarogowy, jajka, kwaśną gęstą śmietanę, dobrze wymieszaj składniki na jednolitą masę.
  3. Teraz dorzuć pszenna mąkę, wymieszaj. Jeśli ser jest bardzo mokry, to daj ciut więcej mąki, tak by ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany.
  4. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju formuj z gęstej masy dwoma łyżkami krągłe placki grubości około 1 cm. Poczekaj aż placuszki przypieką się z jednej strony, 200 g świeżych truskawek i dopiecz je z drugiej strony. Smaż na niedużym ogniu, aby nie przypalić z zewnątrz i dopiec ciasto w środku.
  5. Truskawki przekrój na pół, dopraw syropem sosnowym, jedną łyżką posiekanego tymianku. Wymieszaj.
  6. Kwaśną gęstą śmietanę wymieszaj z jedną łyżką posiekanego tymianku, cukrem pudrem i startą skórką z limonki.
  7. Placuszki podawaj z jagodową konfiturą, truskawkami z tymiankiem i sosną oraz kwaśną śmietaną z tymiankiem i limonką.

Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”

Zobacz także