Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 95

Temat odcinka:Nóżki drobiowe w kwiatach

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Podudzia z kurczaka, marynowane w miodzie i gorczycy, pieczone liściach czarnej porzeczki podane z młodą kapustą

Składniki:
•    8 podudzi tzw. „pałek” z kurczaka
•    1 duża łyżka ziaren gorczycy
•    1 łyżka miodu najlepiej z mniszka lekarskiego
•    1 limonka
•    1 ząbek czosnku
•    1 garść młodych liści czarnej porzeczki
Młoda kapusta z kminem i pomidorami:
•    1 mała młoda kapusta
•    2 cebule dymki
•    2 ząbki czosnku
•    1 łyżka miodu
•    400 g pomidorów pelati z puszki
•    1 łyżka kminu rzymskiego
•    2 łyżki masła
•    1 limonka
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Podudzia kurczaka czyścimy , z końcówki kostki usuwamy skórę i ścięgna, doprawiamy sola i pieprzem.
2.    Przygotowujemy marynatę: namoczone wcześnie w zimnej wodzie ziarna gorczycy przekładamy do moździerza, ucieramy z solą, łyżką miodu, sokiem z limionki, plasterkami czosnku i oliwą. Taką marynatą polewamy podudzia ułożone w żaroodpornym naczyniu, obkładamy je młodymi liśćmi czarnej porzeczki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut.
3.    Młoda kapusta z pomidorami i kminem rzymskim: pokrojoną w grube kawałki cebulę i czosnek w plasterkach szklimy na gorącej oliwie w naczyniu, dodajemy miód, a kiedy się miód rozpuści dodajemy pomidory. Do tego dorzucamy kmin rzymski roztarty w moździerzu, startą skórkę z limonki oraz masło. Dolewamy odrobinę wody i powoli dusimy wszystko, aż sos zredukuje się o połowę.
4.    Do zredukowanego sosu dokładamy liście młodej kapusty, pokrojone w kostkę 2 x 2 cm, mieszamy, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Na koniec doprawiamy posiekaną świeżą kolendrą, solą i pieprzem do smaku.
5.    Upieczone „pałki” z kurczaka podajemy na młodej kapuście.
Dobra rada: jeśli nie mamy moździerza, marynatę z gorczycy i miodu można tez zmiksować mikserem.

Potrawa 2
Tosty z chałki z kozim twarożkiem i orzechami glazurowanymi w miodku majowym

Składniki:
•    2 duże plastry chałki
•    100 g koziego twarożku
•    2 łyżki orzeszków sosnowych
•    50 g orzechów włoskich
•    50 ml miodku majowego
•    1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
1.    Duże plastry chałki opiekamy nad grillem lub w piekarniku. Ważne aby na wierzchu były chrupkie, a w środku pozostały lekko wilgotne.
2.    Do koziego twarożku dorzucamy uprzednio uprażone na suchej patelni i pokruszone orzeszki sosnowe. Całość mieszamy. Możemy też użyć orzechów laskowych lub włoskich.
3.    Na patelni kładziemy orzechy włoskie, dolewamy miodek majowy i miód. Dusimy, aż płyn zredukuje się do konsystencji gęstego syropu.
4.    Ciepłe grzanki z chałki smarujemy kozim twarożkiem z orzeszkami sosnowymi, na to układamy glazurowane w miodku majowym orzechy włoskie.
Dobra rada: aby zrobić miodek majowy, zebrane w suchy dzień kwiaty mniszka lekarskiego rozkładamy na białej ściereczce,  aby wszystkie drobne owady z nich uciekły, parzymy, po czym gotujemy z kilkoma kawałkami cytryny przez 30 minut. Odstawiamy na 24 godziny, kwiaty i cytrynę usuwamy, płyn mocno słodzimy cukrem (proporcje to mniej więcej 1 kg cukru na 1 litr płynu) i powoli gotujemy na wolnym ogniu, aż płyn osiągnie konsystencję syropu

Potrawa 3
Grillowane nogi kaczki z sałatką z jabłka, szparagów i kaszy oraz szparagami grillowanymi z boczkiem

Składniki:
•    2 nogi kaczki
•    2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
•    10 plastrów wędzonego boczku
•    1 pęczek zielonych szparagów
•    1 jabłko
•    2 łyżki octu jabłkowego
•    3 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej
•    1 łyżka musztardy Dijon
•    1 ząbek czosnku
•    2 łyżki miodku majowego
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
•    drewienka z drzew owocowych

Sposób przygotowania:
1.    Nogi kaczki wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez około 7 minut. Wyjmujemy i suszymy.
2.    Posiekany świeży tymianek rozcieramy z solą, nacieramy nogi od strony mięsa, obkładamy plastrem boczku. Nie robimy tego od strony skóry, która jest tłusta i dobrze chroni mięso przed spieczeniem. Skórę nacieramy solą, aby po upieczeniu była chrupka.
3.    Rozpalamy grilla, kiedy węgle lub brykiety pokryją się szarym popiołem, przesuwamy je na jedną połowę grilla, układamy na węglach namoczone wcześniej drewienka, aby się tliły, układamy metalową kratkę grilla, na niej układamy coś w rodzaju rusztu z pozostałych namoczonych drewienek, a układamy je nie nad węglem, ale nad pusta połową grilla. Na taki ruszt układamy nogi kaczki mięsem z plastrem boczku do spodu. Grill przykrywamy i nogi z kaczki pieczemy i wędzimy przez 30 – 45 minut. Kontrolujemy cały czas stopień wypieczenia.
4.    Sałatka z kaszy, jabłka i szparagów: jabłko kroimy w kostkę 1 x 1 cm, przekładamy do miski, dolewamy łyżkę octu jabłkowego. Z umytych szparagów usuwamy zdrewniałe końcówki, blanszujemy je w osolonym wrzątku, tak by pozostały chrupiące. Łodygi kroimy w plasterki grubości 1 cm, przekładamy do jabłka. Dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną, posiekany ząbek czosnku, całość mieszamy. Teraz sos do tej sałatki. Musztardę łączymy z łyżką octu jabłkowego, oliwą i miodkiem majowym, wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos można doprawić solą i pieprzem do smaku. Takim sosem polewamy sałatkę i mieszamy.
5.    Pozostałe końcówki szparagów zawijamy po 2 sztuki w plaster boczku, układamy na gorącym grillu na kilka minut przede końcem pieczenia kaczki. Opiekamy boczek na złoty kolor z każdej strony.
6.    Upieczone nogi kaczki podajemy z sałatką i grillowanymi szparagami z boczkiem.
Dobra rada: drewienka z drzew owocowych przed położeniem na grilla trzeba namoczyć co najmniej pół godziny w wodzie

Zobacz także