Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 226

Temat odcinka: Mini kiwi – nowość na talerzu
Goście:  dr hab. Piotr Latocha, Profesor SGGW w Warszawie, Jacek i Adam Kulesza 

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Sałatka ze szpinaku, soczewicy, sera „halloumi” i mini kiwi

Składniki:

  • ½ szklanki ziaren słonecznika
  • 200 g sera
  • 150 g listków młodego szpinaku
  • ½ szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 50 ml sosu Worcester
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cytryna
  • 150 g mini kiwi
  • sól, grubo mielony pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Na gorącą patelnię wysypujemy ziarna słonecznika i prażymy kilka minut, uważając by nie przypalić, bo staną się gorzkie. Zdejmujmy i studzimy.
  1. Ser „halloumi” kroimy w plastry, a potem w słupki. Marynujemy w pieprzu i oliwie. Obsmażamy ser na patelni i podpiekamy z obu stron na rumiany kolor.
  2. Do miski przekładamy liście młodego szpinaku, dodajemy ugotowaną zieloną soczewicę, listkami świeżej mięty,  uprażone ziarna słonecznika.
  3. Sos: mieszamy sos Worcester z miodem, sokiem z cytryny, oliwą oraz bardzo drobno posiekaną miętą – listki  wraz z łodygami. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Owoce mini kiwi kroimy na połówki, przekładamy do miseczki i doprawiamy częścią sosu.
  5. Przed samym podaniem mieszamy składniki sałatki: szpinak, soczewicę, liście mięty, ziarna słonecznika, skrapiamy sosem, wykładamy na półmisek. Na to wykładamy zamarynowane w sosie owoce mini kiwi, ciepłe słupki sera „halloumi”, posypujemy prażonym słonecznikiem.

Dobra rada: ziarna słonecznika najłatwiej jest podprażyć w piekarniku

 

 

Potrawa 2

Marynowana makrela

Składniki:

  • 1 świeża makrela
  • 100 ml octu jałowcowo sosnowego
  • 5 – 6 plasterków świeżego imbiru
  • 1 ostra papryczka
  • 2 – 3 łyżki cukru
  • 1 limonka
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 2 łyżki gruboziarnistej musztardy francuskiej
  • ½ pora – tylko biała część
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 150 g owoców mini kiwi
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 upieczony czerwony burak
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • sól, grubo mielony pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania marynaty do ryby. Do miski wlewamy ocet, dorzucamy plasterki świeżego imbiru, trochę posiekanej ostrej papryczki, startą skórkę z limonki, dodajemy 2 – 3 łyżki soli i tyle samo cukru, listki świeżej kolendry, mieszamy.
  2. Makrelę filetujemy ostrym nożem, wycinamy ości brzuszne, umieszczamy filety w marynacie. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 – 3 godziny.
  3. Po wyjęciu z marynaty filety makreli płuczemy w wodzie, usuwamy skórę i suszymy papierowym ręcznikiem.
  4.  Sos – marynata: do miseczki przekładamy musztardę, dodajemy drobniutko posiekanego pora, posiekany świeży imbir, trochę posiekanej ostrej papryczki, sok z limonki, kilka drobno posiekanych owoców mini kiwi, oliwę, pieprz, pół łyżeczki miodu, wszystko razem mieszamy.
  5. Upieczonego buraka kroimy w plastry, układamy na talerzu, polewamy sosem, na to układamy makrelę pokrojoną ostrym nożem w cieniutkie plastry, jeszcze raz polewamy wszystko sosem, dekorujemy połówkami pozostałych owoców mini kiwi skropionych sosem i listkami świeżej kolendry.

Dobra rada: aromatyczny ocet możemy zrobić sobie sami – do octu jabłkowego włóżmy gałązkę rozmarynu, zagotujmy i ostudźmy   

 

Potrawa 3

Zupa krem z jarmużu i mini kiwi

Składniki:

  • 1 ziemniak
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżka masła
  • 150 młodych liści jarmużu
  • 1łyżka przyprawy curry
  • 150 g owoców mini kiwi
  • 100 g sera twarogowego
  • sól, grubo mielony pieprz, oliwa,

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaka kroimy w drobną kostkę, w naczyniu podgrzewamy oliwę, roztapiamy w oliwie masło, dorzucamy ziemniaka  z imbirem, trochę pieprzu. Chwile wszystko blanszujemy, a kiedy ziemniak trochę się przypiecze, dorzucamy liście jarmużu, curry, owoce mini kiwi. Chwilę wszystko prażymy,  po czym zalewamy wodą.
  2. Gotujemy pod przykryciem kilkanaście minut aż jarmuż stanie się miękki. Następnie zupę miksujemy na gładki jednolity krem.
  3. Zupę przekładamy do miseczek, dekorujemy połówkami owoców mini kiwi,  pokruszonym serem twarogowym.

Dobra rada:

 

Zobacz także