Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 254

Temat odcinka: Lubelskie cebularze
Goście: Małgorzata Ceglarska

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Pieczony cebularz Pana Janusza

Składniki:

  • 500 g pszennej mąki + kilka łyżek do podsypywania
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 40 g drożdży
  • 2 cebule
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 250 g świeżych kurek, najlepiej drobnych
  • 150 g żółtego sera w plastrach
  • sól, grubo mielony pieprz, olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Łączymy w misce mleko jajo, drożdże z mąką, dobrze wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość.
  2. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na deskę posypaną mąką. Jeszcze raz wyrabiamy ciasto na desce.
  3. Farsz: cebule kroimy w kostkę, po czym blanszujemy we wrzątku, studzimy. Dodajemy mak, suszony majeranek, pieprz, sól. Kurki, oczyszczone i umyte, ale w całości przesmażamy na oleju krótko, by były chrupiące i dodajemy do cebuli. Można też dodać tajny składnik, na przykład kwaskowaty syrop owocowy lub aromatyczną oliwę.
  4. Cisto dzielimy na porcje, formujemy na desce przesypanej mąką zgrabne, krągłe placki grubości około 0,5 cm. Układamy na blachę z pergaminem podsypanej mąką. Na środek wykładamy farsz, tak by zostawić wolne brzegi ciasta szerokości 1,5 – 2 cm. Plastry żółtego sera kroimy w paseczki i posypujemy cebularze na blasze, także wolne od farszu brzegi, taki by paseczki sera po upieczeniu utworzyły kształt „pajęczynki”. Odstawiamy cebularze, przykryte lnianą ściereczką, na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
  5. Pieczemy w temperaturze 180°przez 20 minut. Po 10 minutach pieczenia wyjmujemy i smarujemy brzegi rozmąconym jajem.

Dobra rada: klasyczne cebularze to placek drożdżowy z farszem z cebuli i maku

 

Potrawa 2

Parowany cebularz Karola

Składniki:

  • 500 g pszennej mąki+ kilka łyżek do podsypywania
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajo
  • 40 g drożdży
  • 1 – 2 cebule
  • 1 – 2 łyżki maku
  • 5 – 6 plastrów boczku
  • 2 – 3 łyżki kaparów
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 limonka
  • ½ ostrej papryczki
  • ½ łyżeczki oleju z nasion bazylii
  • 5 – 6 plastrów żółtego sera
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Łączymy w misce mleko jajo, drożdże z mąką, dobrze wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką.
  2. Farsz: pokrojoną w kostkę cebulę przesmażamy na złoty kolor na odrobinie oleju na patelni, dodając mak i doprawiając sporą ilością pieprzu. Na płycie lub suchej patelni podpiekamy plastry boczku na chrupko. Wystudzony boczek kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli wraz z lekko przesiekanymi kaparami.
  3. Z wyrośniętego ciasta formujemy krągły placek grubości 0,5 do 1 cm na desce przesypanej mąką.
  4. Naczynie do gotowania na parze wykładamy pergaminem wysmarowanym olejem, robimy nożem nacięcia, tak by para miała szansę się przez nie przedostać, nakładamy placek z ciasta, na niego farsz, tak by brzegi pozostawić wolne. Odstawiamy cebularze, przykryte lnianą ściereczką, na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
  5. Stawiamy naczynie do gotowania na parze z cebularzem na drugim z gotującą się wodą i parzymy około 20 minut.
  6. Sos: w misce łączymy posiekaną natkę pietruszki, łyżkę kaparów, startą skórkę i sok z limonki, paseczki ostrej papryczki, olej z nasion bazylii. Mieszamy
  7. Plastry sera układamy na suchej, niezbyt mocno nagrzanej patelni, powoli wysmażamy z obu stron tak, by ser stał się chrupki i sztywny.
  8. Uparowany cebularz skrapiamy sosem, dekorujemy chrupkami z żółtego sera.

Dobra rada: do sosu można dodać kilka podsmażanych w całości kurek

 

Potrawa 3

Smażony cebularz na oleju

Składniki:

  • 500 g pszennej mąki+ kilka łyżek do podsypywania
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajo
  • 40 g drożdży
  • 2 cebule
  • 1 upieczona papryka
  • 2 – 3 łyżki uprażonej na oleju kaszy gryczanej
  • 1 – 2 marynowane papryczki
  • 2 łyżki uprażonej na oleju cebuli
  • 150 g wędzonego sera żółtego w kawałku
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Łączymy w misce mleko jajo, drożdże z mąką, dobrze wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość.
  2. Farsz: cebule kroimy w kostkę, po czym blanszujemy we wrzątku, studzimy. Do tego dodajemy paski upieczonej, zalanej olejem papryki, uprażonej na oleju kaszy gryczanej, posiekane marynowane papryczki, wędzony żółty ser starty na tarce o grubych oczkach, mieszamy wszystko na jednolitą masę.
  3. Przekładamy wyrośnięte ciasto na deskę podsypaną mąką. Dzielimy na porcje. Z każdej formujemy krągły placek na dłoni, nakładamy na środek farsz, zamykamy go ciastem i rozklepujemy palcami na płaski placek na desce.
  4. Smażymy na patelni z dużą ilością oleju na złoty kolor z obu stron.
  5. Na gorące cebularze ścieramy nieco sera na tarce, ser ładnie się roztopi na gorącym cieście.

Dobra rada: niepaloną kaszę gryczana można podsmażyć na patelni podobnie jak popcorn.  

 

 

Zobacz także