Potrawa 1
Pieczony cebularz Pana Janusza
Składniki:
- 500 g pszennej mąki + kilka łyżek do podsypywania
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- 40 g drożdży
- 2 cebule
- 1 łyżka maku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 250 g świeżych kurek, najlepiej drobnych
- 150 g żółtego sera w plastrach
- sól, grubo mielony pieprz, olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Łączymy w misce mleko jajo, drożdże z mąką, dobrze wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na deskę posypaną mąką. Jeszcze raz wyrabiamy ciasto na desce.
- Farsz: cebule kroimy w kostkę, po czym blanszujemy we wrzątku, studzimy. Dodajemy mak, suszony majeranek, pieprz, sól. Kurki, oczyszczone i umyte, ale w całości przesmażamy na oleju krótko, by były chrupiące i dodajemy do cebuli. Można też dodać tajny składnik, na przykład kwaskowaty syrop owocowy lub aromatyczną oliwę.
- Cisto dzielimy na porcje, formujemy na desce przesypanej mąką zgrabne, krągłe placki grubości około 0,5 cm. Układamy na blachę z pergaminem podsypanej mąką. Na środek wykładamy farsz, tak by zostawić wolne brzegi ciasta szerokości 1,5 – 2 cm. Plastry żółtego sera kroimy w paseczki i posypujemy cebularze na blasze, także wolne od farszu brzegi, taki by paseczki sera po upieczeniu utworzyły kształt „pajęczynki”. Odstawiamy cebularze, przykryte lnianą ściereczką, na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
- Pieczemy w temperaturze 180°przez 20 minut. Po 10 minutach pieczenia wyjmujemy i smarujemy brzegi rozmąconym jajem.
Dobra rada: klasyczne cebularze to placek drożdżowy z farszem z cebuli i maku
Potrawa 2
Parowany cebularz Karola
Składniki:
- 500 g pszennej mąki+ kilka łyżek do podsypywania
- 1 szklanka mleka
- 1 jajo
- 40 g drożdży
- 1 – 2 cebule
- 1 – 2 łyżki maku
- 5 – 6 plastrów boczku
- 2 – 3 łyżki kaparów
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 limonka
- ½ ostrej papryczki
- ½ łyżeczki oleju z nasion bazylii
- 5 – 6 plastrów żółtego sera
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Łączymy w misce mleko jajo, drożdże z mąką, dobrze wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką.
- Farsz: pokrojoną w kostkę cebulę przesmażamy na złoty kolor na odrobinie oleju na patelni, dodając mak i doprawiając sporą ilością pieprzu. Na płycie lub suchej patelni podpiekamy plastry boczku na chrupko. Wystudzony boczek kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli wraz z lekko przesiekanymi kaparami.
- Z wyrośniętego ciasta formujemy krągły placek grubości 0,5 do 1 cm na desce przesypanej mąką.
- Naczynie do gotowania na parze wykładamy pergaminem wysmarowanym olejem, robimy nożem nacięcia, tak by para miała szansę się przez nie przedostać, nakładamy placek z ciasta, na niego farsz, tak by brzegi pozostawić wolne. Odstawiamy cebularze, przykryte lnianą ściereczką, na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
- Stawiamy naczynie do gotowania na parze z cebularzem na drugim z gotującą się wodą i parzymy około 20 minut.
- Sos: w misce łączymy posiekaną natkę pietruszki, łyżkę kaparów, startą skórkę i sok z limonki, paseczki ostrej papryczki, olej z nasion bazylii. Mieszamy
- Plastry sera układamy na suchej, niezbyt mocno nagrzanej patelni, powoli wysmażamy z obu stron tak, by ser stał się chrupki i sztywny.
- Uparowany cebularz skrapiamy sosem, dekorujemy chrupkami z żółtego sera.
Dobra rada: do sosu można dodać kilka podsmażanych w całości kurek
Potrawa 3
Smażony cebularz na oleju
Składniki:
- 500 g pszennej mąki+ kilka łyżek do podsypywania
- 1 szklanka mleka
- 1 jajo
- 40 g drożdży
- 2 cebule
- 1 upieczona papryka
- 2 – 3 łyżki uprażonej na oleju kaszy gryczanej
- 1 – 2 marynowane papryczki
- 2 łyżki uprażonej na oleju cebuli
- 150 g wędzonego sera żółtego w kawałku
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Łączymy w misce mleko jajo, drożdże z mąką, dobrze wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość.
- Farsz: cebule kroimy w kostkę, po czym blanszujemy we wrzątku, studzimy. Do tego dodajemy paski upieczonej, zalanej olejem papryki, uprażonej na oleju kaszy gryczanej, posiekane marynowane papryczki, wędzony żółty ser starty na tarce o grubych oczkach, mieszamy wszystko na jednolitą masę.
- Przekładamy wyrośnięte ciasto na deskę podsypaną mąką. Dzielimy na porcje. Z każdej formujemy krągły placek na dłoni, nakładamy na środek farsz, zamykamy go ciastem i rozklepujemy palcami na płaski placek na desce.
- Smażymy na patelni z dużą ilością oleju na złoty kolor z obu stron.
- Na gorące cebularze ścieramy nieco sera na tarce, ser ładnie się roztopi na gorącym cieście.
Dobra rada: niepaloną kaszę gryczana można podsmażyć na patelni podobnie jak popcorn.