Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 88

Temat odcinka: Zdrowy smak kiszonki

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Kiszona szynka w sosie z kiszonych grzybów

Składniki:
•    1 kg szynki wieprzowej
•    1 l soku z kiszonych ogórków
•    2 – 4 gałązki świeżej szałwii
•    6 – 7 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
•    50 g słoniny
•    200 g kiszonych  grzybów (np. boczniaków)
•    1 por
•    2 ząbki  czosnku
•    1 kłącze świeżego imbiru
•    4 łyzki gęstej kwaśnej śmietany
•    1 pęczek koperku
•    sól, pieprz grubo mielony, wykałaczki

Sposób przygotowania:
1.    Szynkę wieprzową kroimy  w plastry grubości 1,5 do 2 cm, przekładamy do naczynia i zalewamy sokiem z kiszonych ogórków. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
2.    Ukiszone plastry mięsa dokładnie suszymy papierowym ręcznikiem, na każdym układamy listki szałwii i plastry szynki szwarcwaldzkiej, spinamy wykałaczkami.
3.    Na zimną patelnię wrzucamy słoninę pokrojoną w kosteczkę, wysmażamy na chrupkie skwarki, skwarki odkładamy na bok, a na pozostałym tłuszczu obsmażamy plastry szynki na złoty kolor z każdej strony.
4.    Wyjmujemy mięso z patelni, dorzucamy skwarki, pora pokrojonego w paseczki, czosnek w plasterkach, doprawiamy pieprzem, smażymy wszystko do zeszklenia pora.
5.    Połowę podsmażonego pora z czosnkiem przekładamy do większego garnka, na to układamy plastry podsmażonej szynki, przykrywamy pozostałą częścią pora. Na patelni po porze przesmażamy kiszone grzyby i dodajemy do mięsa z porem. Dolewamy pozostałą marynatę, uzupełniamy wodą, tak by przykryć mięso. Na wierzch dorzucamy drobno posiekany świeży imbir. Przykrywamy i dusimy do miękkości przez około 1 godzinę.
6.    Miękkie plastry szynki wyjmujemy z sosu, do którego teraz dolewamy kwaśną gęstą śmietanę, rozprowadzamy ją, delikatnie redukujemy sos, dokładamy wyjęte wcześniej mięso, posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Dobra rada: kiszone grzyby można dostać w sklepach internetowych lub stoiskach z produktami kuchni rosyjskiej.

Potrawa 2
Zupa z jagnięciny i kiszonych pomidorów

Składniki:
•    1 kg udźca lub łopatki jagnięcej z kością
•    1 seler
•    2 pietruszki korzeniowe
•    5 – 6 kiszonych pomidorów z czosnkiem
•    50 g  słoniny
•    3 cebule
•    3 łyżki  drobno posiekanego świeżego imbiru
•    1 – 2 ostre papryczki, najlepiej wędzone „chipotle”
•    1 łyżka suszonego majeranku
•    1 cytryna
•    1 łyżka słodkiej mielonej papryki
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    6 – 7 ugotowanych ziemniaków
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:
1.    Mięso jagnięce oddzielamy od kości i kroimy w gruba kostkę.
2.    Kości jagnięce wkładamy do zimnej wody, dorzucamy pokrojony seler i pietruszki, można dorzucić ziele angielski lub liść laurowy, sól, pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 – 3 godziny.
3.     Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy na skwarki, dorzucamy pokrojona jagnięcinę i smażymy do silnego zarumienienia mięsa. Dokładamy cebulę pokrojoną w kostkę, smażymy do zeszklenia.
4.    Dokładamy obrane ze skórki i pokrojone kiszone pomidory, posiekany imbir i doprawiamy utartymi w moździerzu ostrymi papryczkami z suszonym majerankiem i startą skórką z cytryny oraz słodką mieloną papryką, solą i pieprzem.
5.    To wszystko zalewamy wywarem z kości jagnięcych i warzyw, po czym gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut do godziny.
6.    Na patelni wytapiamy pokrojoną w kosteczkę słoninę na rumiane skwarki, na nich przesmażamy ugotowane i pokruszone ziemniaki.
Dobra rada: zamiast jagnięciny można użyć łopatki wieprzowej.

Potrawa 3
Dorsz z salsą z kiszonego ogórka i czosnku oraz z sałatką z kalafiora

Składniki:
•    50 g słoniny
•    100 g kiszonych pędów czosnku
•    2 kiszone ogórki
•    5 suszonych pomidorów z zalewą olejową
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    1 łyżka sosu rybnego
•    1 łyżka sosu sojowego
•    1 łyżka miodu
•    1 cytryna
•    1 cebula
•    1/2 kalafiora
•    4 filety z dorsza po 200 g każdy ze skórą
•    ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
•    sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:
1.    Salsa z kiszonego czosnku: pędy kiszonego czosnku, suszone pomidory i kiszone ogórki kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy olej z zalewy suszonych pomidorów, sos rybny, sos sojowy, miód, sok z cytryny, posiekaną świeżą kolendrę, Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
2.    Sałatka z kalafiora: słoninę pokrojona w kostkę wytapiamy na patelni na rumiane skwarki, dorzucamy pokrojona w kostkę cebulę i przysmażamy do silnego zarumienienia cebuli. Dokładamy różyczki kalafiora zblanszowane we wrątku i chwilę smażymy mieszając.
3.    Filety z dorsza doprawiamy od strony mięsa pieprzem i ostrą grubo mieloną papryką, smażymy na patelni z pergaminem i odrobiną oleju na złoty kolor z obu stron, zaczynając skórą do dołu.
4.     Usmażonego dorsz układamy na słatce z kalafiora, obok wykładamy salsę z kiszonego ogorka i czosnku.
Dobra rada: kiszone pędy czosnku można dostać w sklepach internetowych lub stoiskach z produktami kuchni rosyjskiej

Zobacz także