Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 30

Temat odcinka: Żniwa, chleb i baranina
Goście: Władysław Gryka

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Pulpety baranie z chlebem żytnim i sosem pomidorowym
Składniki:
Pulpety
•    1 kg mielonej baraniny
•    5 ząbków czosnku
•    2 – 3 cebule
•    ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
•    ½ łyżeczki  mielonego cynamonu
•    ½ łyżeczki  mielonej ostrej papryki
•    1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
•    1 łyżeczka musztardy
•    4 kromki razowego żytniego chleba
•    1 pęczek świeżej mięty
•    1 jajko
Sos pomidorowy
•    3 cebule dymki
•    2 ząbki czosnku
•    ½ łyżeczki ziaren kolendry
•    ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
•    ½ łyżeczki  mielonej ostrej papryki
•    1 limonka
•    800 g obranych pomidorów z puszki
•    100 g masła
•    oliwa, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1.    Mięso baranie mielimy w maszynce, najlepiej ładne kawałki zmielić na sicie o grubych oczkach, a gorsze na sicie o drobnych oczkach.
2.    Do mięsa dodajemy drobno posiekane cebule i ząbki czosnku oraz przyprawy: biały pieprz, cynamon, mieloną ostrą paprykę, posiekane nożem lub utarte w moździerzu ziarna kminu rzymskiego. Potem dokładamy do masy chleb razowy pokrojony w drobniutką kostkę, musztardę, posiekane listki mięty, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy, wrabiając na jednolitą masę.
3.    Maczając dłonie w oliwie formujemy zgrabne pulpety, o wadze mniej więcej 60 g każdy. Gotowe pulpety smażymy na patelni z oliwą na brązowy kolor z każdej strony.
4.    Sos pomidorowy: białe części cebuli dymki grubo siekamy, czosnek kroimy w plastry. W rozgrzanym naczyniu smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia, dokładamy przyprawy: całe ziarna kminu rzymskiego, mielony cynamon, ostrą mieloną paprykę. Dorzucamy startą skórkę z limonki, a potem pomidory. Chwilę dusimy, doprawiamy listkami mięty, solą i pieprzem.  Na koniec, kiedy sos się zagęści dokładamy masło pokrojone w kawałki, rozprowadzamy je dokładnie w sosie i wkładamy usmażone kotlety. Dusimy jeszcze na wolnym ogniu przez 10 minut.
5.    Gotowe pulpety podajemy w sosie, z posiekanym szczypiorem od dymki, kromkami razowego chleba, polane sokiem z limonki.
Dobra rada:

 

 

Potrawa 2
Pieczony udziec jagnięcy z chlebem i rozmarynem
Składniki:
•    1 udziec jagnięcy
•    6 ząbków czosnku
•    2 marchewki
•    2 pietruszki korzeniowe
•    2 cebule
•    3 – 4 liście laurowe
•    1 łyżeczka ziaren kolendry
•    4 kromki żytniego razowego chleba
•    3 gałązki świeżego rozmarynu
•    1 łyżka musztardy
•    ½ łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
•    3 – 4 liście kapusty
Sałatka z pieczonych buraków
•    4 upieczone buraki
•    1 limonka
•    1 łyżka miodu
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    sól, pieprz, olej i sznurek do pieczenia
Sposób przygotowania:
1.    Udziec jagnięcy moczymy w solance przez 2 dni.
2.    W naczyniu żaroodpornym (najlepiej żeliwnym) przesmażamy na oliwie dwa rozgniecione ząbki czosnku, marchewki, pietruszki, cebule pokrojone w ćwiartki lub ósemki, rozgniecione ziarna kolendry i liście laurowe. Przesmażamy do zeszklenia się warzyw, przekładamy warzywa na talerz.
3.    Przygotowujemy farsz: chleb razowy kroimy w drobną kostkę 1 x 1 cm, przekładamy do miski, dorzucamy  4 posiekane ząbki czosnku, posiekany i roztarty z solą rozmaryn, roztarte ziarna kolendry, dolewamy oliwę i całość dokładnie mieszamy.
4.    Udziec jagnięcy nacinamy i rozkładamy na desce, smarujemy musztardą, posypujemy grubo mielonym pieprzem, nakładamy farsz z chleba. Mięso zawijamy i obwiązujemy dokładnie sznurkiem do pieczenia.
5.    Tak przygotowany udziec obsmażamy na oliwie na patelni na rumiany kolor z każdej strony.
6.    Dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty, na nie układamy udziec jagnięcy, przesmażone warzywa z przyprawami, na wierzch układamy liść kapusty. Polewamy odrobiną wody i tłuszczem ze smażenia mięsa.
7.    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C lub dusimy na gazie przez minimum 2 – 3 godziny.
8.    Sałatka z pieczonych buraków: umyte buraki najlepiej zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1,5 godziny. Potem studzimy je, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, przekładamy do miski.
9.    Doprawiamy sokiem z limonki, miodem i solą, polewamy oliwą i posypujemy posiekanymi listkami kolendry. Dokładanie mieszamy i odstawiamy na 10 – 15 minut.
10.    Upieczony udziec kroimy na kawałki,  nakładamy na talerze wraz z sałatką z upieczonych buraków.
Dobra rada: do pieczenia udźca najlepiej użyć liści ukiszonej w całości kapusty, jeśli jej nie mamy możemy użyć zwykłej białej.

Zobacz także