Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 139

Temat odcinka: Kozie sery w Ogrodzieńcu
Goście: Oliwia Bernady oraz Grupa Jurajska GOPR

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Marynowana polędwica w soli i cukrze z salsą z ogórka małosolnego
Składniki:
•    1 polędwica z jelenia
•    3 ogórki. Małosolne
•    1 ostra papryczka
•    1 cebula
•    1 łyżka miodu
•    1 łyżka octu owocowego
•    1 cytryna
•    3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
•    1 kg cukru
•    1 kg soli
•    2 łyżki mocnego alkoholu
•    3 gałązki świeżego rozmarynu
•    1 garść siana
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Salsa z małosolnego ogórka: małosolne ogórki kroimy w kostkę, ostra papryczkę drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę, przekładamy składniki do miski i doprawiamy pieprzem, łyżką miodu, octem owocowym lub sokiem z cytryny, startą skórką z cytryny, posikaną świeżą kolendrą. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy składniki.
2.    Marynowana polędwica: sól mieszamy z cukrem i zasypujemy tą mieszaniną ułożoną w misce polędwicę z jelenia z gałązkami rozmarynu, ważne jest by także od spodu była sól z cukrem. Z wierzchu polewamy alkoholem; może to być wiśniówka, żubrówka, może być miód pitny. Odstawiamy w chłodne miejsce na 48 godzin.
3.    Po tym czasie mięso obmywamy wodą z soli i cukru, dokładnie suszymy. Obkładamy mięso sianem i podpalamy. Następnie wcieramy popiół w powierzchnię mięsa.
4.    Również ser kozi w kawałku obkładamy sianem podpalamy i po chwili wcieramy popiół w skórkę.
5.    Polędwicę kroimy w cienkie plastry, ser w kawałki i podajemy z salsą z ogórków małosolnych.
Dobra rada: w ten sposób możemy też zamarynować polędwiczki z sarny, polędwicę wołową, a także piersi kacze czy gęsie, pamiętając, o tym, by piersi były bez skóry.

Potrawa 2
Placki z ciecierzycy i sera koziego z sosem pomidorowym i szpinakiem
Składniki:
•    400 g ugotowanej ciecierzycy z puszki
•    1 ząbek czosnku
•    1 pietruszka korzeniowa
•    150 g koziego sera z ziołami np. z czosnkiem niedźwiedzim
•     2 łyżki mielonego kminu rzymskiego
•    2 łyżki ziaren kolendry
•    3 – 4 łyżki mąki pszennej razowej
•    1 cebula
•    1 cytryna
•    300 g pomidorów z puszki
•    3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
•    1 łyżka cukru
•    150 g szpinaku
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Ugotowaną ciecierzycę z puszki odsączamy i dokładnie mielimy na gładką jednolitą masę. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, pieprz, sól, startą na drobnej tarce pietruszkę, drobno pokrojony ser kozi, mielony kmin rzymski, utarte w moździerzu ziarna kolendry, jajko, mąkę razową i wszystko dokładnie mieszamy.
2.    Posypujemy deskę mąką, układamy porcje masy i formujemy placki grubości około 1 cm, przesypując mąką.
3.    Wlewamy olej na rozgrzaną patelnię, smażymy placki z obu stron na złoty kolor, tak by miały chrupiącą skórkę i wilgotny miąższ wewnątrz.
4.    Na drugiej patelni na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę do zeszklenia, doprawiamy solą, pieprzem, startą skórką z cytryny, łyżką mielonego kminu rzymskiego. Dorzucamy pokrojone pomidory z puszki i dusimy na wolnym ogniu aż sos stanie się gęsty.  Na koniec doprawiamy cukrem i posiekaną świeżą kolendrą.
5.    Na patelni po plackach przesmażamy kilka chwil szpinak, doprawiając solą.
6.    Na usmażone placki kładziemy szpinak, polewamy sosem, posypujemy startym kozim serem.       .
Dobra rada: placki można też upiec bez tłuszczu na rozgrzanej blasze lub suchej patelni o grubym dnie.

Potrawa 3
Makaron z dynią, prawdziwkami i kozim serem
Składniki:
•    400 g dyni
•    400 g rozmrożonych prawdziwków
•    2 ząbki czosnku
•    1 paczka makaronu spaghetti
•    50 ml białego wytrawnego wina
•    1 limonka
•    2 łyżka masła
•    50 g sałaty rukoli
•    50 g dojrzałego sera koziego
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Obraną dynię kroimy w trójkątne plasterki grubości około 3 mm, rozmrożone prawdziwki w grube plastry, czosnek i ostrą papryczkę w plasterki.
2.    W naczyniu rozgrzewamy oliwę i obsmażamy prawdziwki na mocnym ogniu. Kiedy się lekko zblanszują doprawiamy pieprzem i zalewamy białym wytrawnym winem. Smażymy dalej dodając czosnek i dynię. Doprawiamy ostrą papryczką, startą skórką z limonki i solą. Smażymy kilka minut aż dynia lekko zmięknie, ma jednak pozostać lekko chrupiąca i zachować kształt.
3.    Makaron gotujemy wg przepisu w osolonym wrzątku al’ dente, odcedzamy, skrapiamy oliwą.
4.    Do sosu z prawdziwków i dyni dodajemy makaron, dorzucamy pieprz, masło, pokrojoną rukolę, startą skórkę i sok z limonki,  dokładnie mieszamy i na koniec posypujemy startym dojrzałym kozim serem.
Dobra rada:

Zobacz także