Potrawa 1
Placki ze słodkich ziemniaków (batatów) z twarogiem
Składniki:
• 300 g obranych słodkich ziemniaków czyli batatów
• 1 jajko
• 2 – łyżki kwaśnej gęstej śmietany
• 3 – 4 łyżki mąki pszennej
• 150 g twarogu
• olej
• miód, świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Ciasto na placki: surowe, obrane słodkie ziemniaki czyli bataty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, tak jak ziemniaki na placki. Dodajemy jajko, mąkę pszenną i kwaśną gęstą śmietanę. Dokładnie mieszamy.
2. Na rozgrzanej patelni z olejem nakładamy łyżką ciasto formując okrągłe placki. Kiedy się lekko podsmażą od spodu na wierzchu układamy pokruszone kawałki twarogu. Potem przykrywamy twaróg kolejną warstwą ciasta, mniej więcej tej samej grubości co pierwsza. Placki wypiekamy powoli na wolnym ogniu na złoty kolor z każdej strony.
3. Gotowe placki podajemy z pozostałym twarogiem, udekorowane miodem i świeżymi ziołami.
Dobra rada: bataty czyli słodkie ziemniaki są dostępne w większości dobrych sklepów
Potrawa 2
Ziemniaczane bliny litewskie z ruskim farszem
Składniki:
• 400 g obranych mączystych ziemniaków
• 1 jajo
• 2 – 3 łyżki mąki pszennej
• 100 g słoniny
• 150 g twarogu
• ½ cebuli lub 1 mała cebula
• 1 ząbek czosnku
• ½ ostrej papryczki
• 100 ml kwaśnej gęstej śmietany do dekoracji
• sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: surowe ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajko, sól, pieprz, mąkę pszenną. Dokładanie mieszamy.
2. Słoninę kroimy w drobna kostkę i zaczynając od zimnej patelni, wytapiamy powoli na małym ogniu na chrupiące skwarki. Skwarki odcedzamy i osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
3. Farsz: Do miski kruszymy ser twarogowy, jeśli jest suchy, można dodać trochę kwaśnej gęstej śmietany. Dodajemy cebule pokrojoną w kostkę, ostudzone skwarki, posiekaną ostrą papryczkę, sól, pieprz do smaku. Dokładanie mieszamy.
4. Na smalcu pozostałym na patelni smażymy małe okrągłe placuszki z nakładanego łyżką ciasta. Kiedy spód placka lekko się podpiecze, na jeszcze surowe z wierzchu ciasto nakładamy na każdy placek warstwę farszu twarogowego. Przykrywamy je kolejną warstwę ciasta. Warstwy powinny mieć grubość około 1,5 cm.
5. Placki wypiekamy na złoty kolor z każdej strony powoli na niewielkim ogniu.
6. Podajemy z kwaśną gęstą śmietaną.
Dobra rada: jeśli lubimy potrawy pikantne możemy dodać więcej ostrej papryczki i pieprzu, jeśli robimy placki dla dzieci, dajmy mniej ostrych przypraw
Potrawa 3
Pasztet ziemniaczany z farszem z kiszonej kapusty
Składniki:
• 600 g mączystych ziemniaków
• 100 surowego wędzonego boczku
• 1 – 2 cebule
• 1 ząbek czosnku
• 250 g pieczarek
• 4 jajka
• 4 łyżki mąki gryczanej
• 3 – 4 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżka zmielonego kminu rzymskiego
• 250 kiszonej kapusty
• ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
• ½ łyżeczki sosu Worcester
• 2 łyżki masła
• 2 – 3 łyżki bułki tartej
• 2 bataty
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Bataty pieczemy w skórce do miękkość w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 – 1,5 godziny zależnie od wielkości. Studzimy.
2. Mączyste ziemniaki gotujemy w łupinach w niewielkiej ilości wody pod przykryciem do miękkości. Odcedzamy, studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę. Masa powinna być sucha i miarę sypka.
3. Boczek kroimy w kostkę i zaczynając od zimnej patelni wytapiamy na chrupiące skwarki, powoli i na małym ogniu. Dorzucamy cebule pokrojone w kostkę, ząbek posiekanego czosnku i smażymy chwilę do zeszklenia cebuli.
4. W drugim naczyniu przesmażamy na oleju pieczarki pokrojone w cząstki, doprawiając je solą i pieprzem.
5. Ciasto na pasztet: do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy jajka, mąkę gryczaną, mąkę pszenną, podsmażone pieczarki (kilka łyżek zostawiamy do dekoracji), połowę skwarek z boczku z cebulą, doprawiamy zmielonym kminem rzymskim, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
6. Farsz z kapusty: na pozostałej cebuli i boczku przesmażamy kilka minut odciśniętą i przesiekaną kiszoną kapustę. Doprawiamy ją ostrą mieloną papryką i sosem Worcester.
7. Do formy wysmarowanej masłem, potem przesypanej bułką tartą i mąką gryczanej wykładamy pierwszą warstwę z połowy ciasta ziemniaczanego. Na ciasto ziemniaczane kładziemy warstwę farszu z kiszonej kapusty, przykrywamy warstwą z pozostałego ciasta.
8. Na wierzchu układamy kawałki upieczonych i obranych ze skórki batatów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 – 35 minut. Podajemy z kwaśną gęstą śmietaną i podsmażonymi pieczarkami.
Dobra rada: taki pasztet można też podać z sosem mięsnym lub grzybowym