Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 269

Temat odcinka: Fasole zamiast ziemniaka
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Fasolowe knedle z kapustą i grzybami oraz salsą

Składniki:

Ciasto na knedle:

  • 300 g białej fasoli
  • 3 łyżki pszennej mąki
  • 1 jajo
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego

Farsz:

  • 10 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g kiszonej kapusty
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 limonka
  • 1 rozmącone jajo
  • 5 – 6 łyżek bułki tartej
  • 4 -5 łyżek mąki pszennej do podsypywania

Zielona okrasa:

  • 150 korniszonów
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki odsączonych kaparów
  • sól, grubo mielony pieprz, olej, oliwa i olej do głębokiego smażenia knedli

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto na knedle: białą fasolę namocz na noc, potem ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem wywaru z gotowania suszonych grzybów. Zmiel w maszynce lub blenderze na puree.
  2. Przełóż fasolowe puree do miski, dodaj pszennej mąki, jajo, odrobinę soli, zmielony kmin rzymski, pieprz ziołowy. Wymieszaj dokładnie, tworząc jednolite ciasto.
  3. Farsz: suszone grzyby namocz i ugotuj do miękkości. Wywar z grzybów użyj do gotowania fasoli. Cebulę, czosnek i ugotowane suszone grzyby pokrój w drobną kostkę. Kiszoną kapustę przesiekaj i lekko obgotuj.
  4. Na patelni z odrobiną oleju przesmaż cebulę i czosnek do zeszklenia. Dorzuć grzyby i kapustę. Dopraw solą, pieprzem i kminem rzymskim. Przełóż do miski i ostudź. Dodaj łyżeczkę miodu i sok z limonki. Wymieszaj farsz.
  5. Na deskę przesypaną mąką wyłóż ciasto, podziel na porcje, podsypując mąką rozklep na dłoni mały placuszek, ułóż na nim farsz, zalep dokładnie ciastem fasolowym. Uformuj ładny okrągły knedel. Podobnie wykonaj następne.
  6. Uformowane knedle oprósz pszenną mąką, zanurz w rozmąconym jaju, obtocz w bułce tartej.
  7. Włóż knedle do nagrzanego oleju w naczyniu, smaż w głębokim tłuszczu, aż knedle staną się rumiane, wyjmij i odsącz na papierowym ręczniku.
  8. Zielona salsa: w miseczce zmieszaj posiekane korniszony, posiekaną natkę pietruszki, posiekane kapary. Dodaj resztę miodu, startą skórkę i sok z limonki, oliwę, dokładnie wszystko wymieszaj.
  9. Gotowe knedle podawaj z zieloną salsą.      

Dobra rada: można użyć każdego rodzaju białej fasoli, można też kupić ugotowaną fasolę w puszce

 

Potrawa 2

Sałatka z marynowanej fasoli na wzór klasycznej „kartoffelsalat”

Składniki:

  • 200 ugotowanej białej fasoli „Duży Jaś”
  • 100 ml octu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczkę ziaren białej gorczycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 – 3 łyżki miodu gryczanego
  • 150 g surowego wędzonego boczku w kawałku
  • 150 g korniszonów
  • 1 cebula
  • 1 upieczona czerwona papryka bez skórki
  • 150 g ugotowanej czarnej fasoli
  • 1 limonka
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Marynowana fasola: do naczynia wstaw zalewę w proporcji jedna część octu na cztery części wody, dodaj ziele angielskie, ziarna gorczycy, ząbek czosnku pokrojony w plasterki, kurkumę, miód gryczany i łyżkę soli. Dobrze zagotuj całość
  2. Dodaj fasolę i pogotuj całość kilka minut. Przełóż fasolę do słoika i zalej gorącą marynatą, zamknij.
  3. Sałatka z marynowaną fasolą: na patelni z odrobiną oleju podsmaż boczek pokrojony w kostkę na chrupiące skwarki.
  4. Korniszony pokrój w grubsze kawałki, cebulę w kostkę, paprykę w kostkę, przełóż wszystko do miski. Dodaj ugotowaną czarną fasole, chrupiący boczek, posiekany ząbek czosnku, pieprz, sól, trochę gryczanego miodu, startą skórkę i sok z limonki, i na końcu zamarynowaną białą fasolę. Wymieszaj składniki i wyłóż na talerze.

Dobra rada: sałatkę możesz udekorować listkami świeżych ziół   

 

Potrawa 3

Gulaszowa zupa z cielęciną i fasolą

Składniki:

  • 1 kg cielęciny na gulasz
  • 2 czerwone papryki
  • 100 g słoniny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka utartych w moździerzu ziaren kolendry
  • 4 – 5 wędzonych śliwek
  • 4 – 5 łyżek krojonych pomidorów z puszki
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu
  • 150 g ugotowanej białej fasoli, np. „Duży Jaś”
  • 150 g ugotowanej czerwonej fasoli, może być z puszki
  • 3 łyżki posiekanego świeżego majeranku
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Czerwone papryki opiecz nad ogniem lub w piekarniku, ostudź, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.
  2. Pokrojoną w grubą kostkę cielęcinę dopraw solą i pieprzem.
  3. W dużym naczyniu wytop pokrojoną w kostkę słoninę na chrupiące skwarki. Na takich skwarkach podsmaż mięso na złoty kolor. Możesz zrobić to partiami, aby mieć pewność, że mięso się nie zacznie dusić. Dorzuć pokrojoną w grubą kostkę cebulę i czosnek pokrojony w duże kawałki, podsmaż do zeszklenia.
  4. Dopraw mielonym kardamonem, mielonym imbirem, mieloną ostrą papryką, utartymi ziarnami kolendry, dolej wody, tak by przykryć mięso. Dołóż pokrojone w kawałki wędzone śliwki i gotuj całość aż do miękkości mięsa.
  5. Dodaj pomidory krojone z puszki, (możesz też użyć przecieru pomidorowego), startą skórkę z cytryny, miód, gotuj jeszcze 10 minut, na samym końcu dołóż ugotowaną białą i czerwoną fasolę, upieczoną paprykę pokrojoną w kostkę oraz posiekany majeranek.

Dobra rada: najlepiej paprykę opiec nad ogniem aż do zwęglenia skórki, bo wówczas skórka łatwo odchodzi, a miąższ pozostaje soczysty i chrupiący.

 

 

Zobacz także