Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 150

Temat odcinka: W kaszubskim garnku
Goście: Karol Necel

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Szybki bigos ze schabu, kapusty i wiśni
Składniki:
•    3 łyżki smalcu
•    100 surowego wędzonego boczku w plastrach
•    1 cebula
•    2 ząbki czosnku
•    1 łyżeczka ziaren kolendry
•    500 g schabu w plastrach
•    400 g kiszonej kapusty
•    4 ziarna ziela angielskiego
•    3 liście laurowe
•    6 suszonych śliwek
•    1 cytryna
•    2 łyżki octu piwnego lub winnego
•    ¼ łyżeczki sosu Worcester
•    12 wiśni z kompotu
•    4 gałązki świeżego tymianku
•    sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
1.    Na patelni topimy łyżkę smalcu, przesmażamy boczek pokrojony w cienkie paseczki, cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek w plasterki, smażymy aż cebula lekko się zeszkli. Przekładamy do innego naczynia.
2.    Na tej samej patelni z kolejną łyżką smalcu smażymy partiami schab pokrojony w paski. Smażymy na mocnym ogniu, tak by mięso się ładnie zrumieniło, ale pozostało lekko surowe w środku. Przekładamy mięso do cebuli i boczku.
3.    Na tę samą patelnię kolejna łyżka smalcu i przesmażamy lekko przesiekaną kiszoną kapustę. Doprawiamy liśćmi laurowymi, zielem angielskim, utartymi w moździerzu bardzo drobno ziarnami kolendry, startą skórką z cytryny. Dodajemy pokrojone w paseczki suszone śliwki. Całość dusimy razem przez 10 minut.
4.    Do podduszonej kapusty z przyprawami dorzucamy przesmażony schab z boczkiem i cebulą, dodajemy ocet piwny lub winny, sos Worcester, wiśnie z kompotu, kilka łyżek kompotu, całość dusimy około 5 minut.
5.    Podajemy na talerzach przybrane gałązkami świeżego tymianku. .
Dobra rada: aby uzyskać domowy smalec, kroimy słoninę w drobną kostkę i wysmażamy na rumiane skwarki na małym ogniu, zaczynając od zimnej patelni. Skwarki odcedzamy, a płynny smalec przelewamy do słoiczka.

Potrawa 2
Zupa „brzadowa” czyli owocowa na wywarze rybnym z ziemniaczanymi kluskami
Składniki:
•    1 seler
•    2 pietruszki korzeniowe
•    1 por
•    1 ząbek czosnku
•    1 łyżka smalcu
•    1 l wywaru rybnego
•    0,5 l wywaru z suszonych grzybów
•    1 łyżeczka mielonego imbiru
•    2 łyżki suszonej żurawiny
•    14 wiśni z kompotu
•    1 łyżka mąki pszennej
•    2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•    1 pęczek koperku
Kluski ziemniaczane:
•    500 g obranych ziemniaków
•    1 jajko
•    4 – 5 łyżek mąk pszennej
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Selera i pietruszki kroimy w kostkę 1 x 1 cm, a pora w tej samej wielkości kwadraty. Czosnek kroimy w plasterki.
2.    Do naczynia wkładamy łyżkę smalcu, po czym przesmażamy selera i pietruszki wraz z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 4 – 5 minut na wolnym ogniu.
3.    Zblanszowane na smalcu warzywa zalewamy wywarem rybnym i wywarem grzybowym. Dodajemy mielony imbir, suszoną żurawinę i wiśnie wraz kilkoma łyżkami kompotu. Całość gotujemy około 10 minut.
4.    Mąkę pszenną łączymy z kwaśną gęstą śmietaną, hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym zagęszczamy zupę. Gotujemy kilka minut na wolnym ogniu. Na koniec dorzucamy pora i posiekany koperek.
5.    Kluski ziemniaczane: obrane ziemniaki ścieramy na tarce, odciskamy w lnianej ściereczce, wyciśnięty płyn z ziemniaków odstawiamy w miseczce na bok, aż skrobia opadnie na dno. Płyn wylewamy, a skrobię dodajemy do startych ziemniaków.
6.    Do takiej masy dorzucamy jajko, posiekany koperek i mąkę pszenną do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem.
7.    Na osolony wrzątek wrzucamy uformowane łyżką kluski i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 – 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
8.    Na talerze wykładamy kluski ziemniaczane i zalewamy gorącą zupą.
Dobra rada: wywar rybny uzyskamy zalewając wodą ości, skóry czy płetw po oprawieniu ryb, potem gotujemy godzinę na wolnym ogniu. Można dodać selera, pietruszkę, ziele angielskie i liście laurowe. A wywar z suszonych grzybów poprzez namoczenie i gotowanie grzybów przez 30 minut. Ugotowane grzyby można wykorzystać na przykład na farsz do pierogów.

Zobacz także