Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 201

Temat odcinka: Mniej cukru więcej zdrowia
Goście:  Prof. dr hab. Mirosław Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia 

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Słodkie kulki z suszonych owoców na przekąskę
Składniki:
•    1,5 szklanki suszonych śliwek
•    1 szklanka daktyli
•    ½ szklanki zmielonych orzechów włoskich
•    ½ szklanki zmielonych płatków owsianych błyskawicznych
•    ½ szklanki wiórków kokosowych
•    2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
•    1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
•    ¼ ostrej papryczki
•    3 – 4 łyżki dobrego kakao
Sposób przygotowania:
1.    Szklankę suszonych śliwek i daktyle gotujemy w wodzie aż zmiękną, odcedzamy i miksujemy na gładką, jednolitą masę.
2.    Masę przekładamy do miski, dodajemy pozostałe suszone śliwki drobno pokrojone, zmielone orzechy włoskie, zmielone owsiane płatki, wiórki kokosowe, zmielone siemię lniane, posiekany imbir i posiekaną ostrą papryczkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
3.    Z masy formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Część kulek obtaczamy w wysypanym na talerz kakao. Resztę podajemy bez kakao.
Dobra rada: można też użyć wędzonych śliwek suszonych

Potrawa 2
Sałatka warzywno-owocowa z aromatycznym kurczakiem
Składniki:
•    1 łyżka goździków
•    1 łyżka ziaren kolendry
•    1 łyżka ziaren kopru włoskiego
•    2 piersi z kurczaka
•    1 duża szalotka
•    1 świeży ogórek
•    1 małe kłącze świeżego imbiru
•    1 jabłko
•    1 mango
•    10 pomidorków koktajlowych
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    ½ ostrej papryczki
•    1 cytryna
•    4 – 5 łyżek suszonej żurawiny
•    1 łyżka pasty sezamowej
•    grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Do wody w naczyniu wrzucamy goździki, ziarna kolendry i kopru włoskiego. Zagotowujemy i wkładamy piersi z kurczaka. Gotujemy przez 30 – 40 minut. Po ugotowaniu studzimy, a mięso rwiemy na małe kawałki.
2.    Kroimy warzywa i owoce na sałatkę. Szalotkę w ładne długie piórka, a z ogórka wycinamy miąższ z gniazdem nasiennym. Skórę ogórka z pozostałym miąższem kroimy w cienkie słupki, a miąższ w kostkę. Świeży imbir kroimy w cieniutkie paseczki, jabłko ze skórką i obrane mango w cienkie paseczki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
3.    Do miski przekładamy pokrojone warzywa i owoce, porwanego na małe kawałki kurczaka, połowę pokrojonej w drobną kostkę suszonej żurawiny. Doprawiamy posiekaną ostra papryczką, sokiem z cytryny, oliwą, posiekaną świeżą kolendrą  i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy.
4.    Sos: do słoika przekładamy drugą połowę drobno posiekanej suszonej żurawiny, dodajemy pastę sezamową, sok z cytryny i oliwę, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 – 15 minut.
5.    Na talerz wylewamy sos, na nim wykładamy sałatkę.
Dobra rada:  sos do sałatki można też zmiksować

Potrawa 3
Ciasto z pieczonej dyni z miodowymi orzechami
Składniki:
•    1 dynia piżmowa
•    4 jajka
•    50 ml mleka kokosowego
•    2 łyżki zmielonych orzechów nerkowca
•    2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
•    3 łyżki zmielonych płatków owsianych
•    3 łyżeczki proszku do pieczenia
•    2 łyżki suszonej żurawiny
•    10 suszonych śliwek
•    1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
•    ½ ostrej papryczki
•    2 łyżki mąki ryżowej
•    50 g orzechów włoskich
•    300 ml miodu pitnego
•    50 g masła
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Orzechy włoskie zalewamy miodem pitnym i odstawiamy na minimum 24 godziny.
2.    Piżmową dynię kroimy na cztery wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne, skrapiamy oliwą i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy.
3.    Do miski wybijamy jajka, dodajemy mleko kokosowe, zmiksowany miąższ z upieczonej dyni. Dokładnie mieszamy.
4.    Dodajemy zmielone orzechy nerkowca, zmielone siemię lniane, zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, posiekaną suszoną żurawinę, posiekane suszone śliwki, mąkę ryżową, posiekany świeży imbir i posiekaną ostrą papryczkę. Wszystko dokładnie mieszamy razem z odcedzonymi z miodu orzechami włoskimi w całości i roztopionym masłem.
5.    Wysmarowaną masłem formę do pieczenia przesypujemy  zmielonymi płatkami owsianymi. Wykładamy ciasto na wysokość 3 – 4 cm, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 – 40 minut.
Dobra rada: warto pozbawić miąższ z dyni jak najwięcej wilgoci, można dłużej piec w piekarniku lub odparować po zmiksowaniu na patelni

Zobacz także