To królowa wszystkich kuchni. Wykwintna, wysublimowana, z wielką tradycją, bogata w smaki. Poza wyrafinowanymi potrawami kuchnia francuska proponuje także proste i smaczne dania. Słynie z zupy cebulowej, bagietki, fenomenalnych skorupiaków najczęściej podawanych na surowo i wspaniałego kremu brulle. Dobrze znana z wybornych serów i unikalnych win.
Obszar Wydm Ruchomych –Wspaniałe ostrygi w tym basenie
Wyprawa do Bordaux na winko
Prowansja – podstawę kuchni stanowi oliwa, ryby, owoce i warzywa oraz zioła, w tym słynne zioła prowansalskie. Najbardziej znane potrawy to bouillabaisse (zupa rybna), ratatouille (potrawa z duszonych warzyw) i soupe au pistou (zupa z bazylią).
Do Cannes na półmisek surowych owoców morza)
a w Paryżu koniecznie wieczorem do Braserie
aescargots de Bourgogne- slimaki w sosie z czerwonego wina
żabie udka – wolałbym koguta w winie
crepes Suzette – warto nawet jeśli za słodkie
zupa cebulowa
foie gras koniecznie z konfitura figową
coquilles Saint-Jacques
rillettes z brioche
krem brulee