Portugalia

W kuchni portugalskiej przeważają dość proste i pożywne dania, najczęściej gotowane. Niemal w każdym typowym, portugalskim posiłku znajdziemy dwa podstawowe składniki: ryby – najczęściej dorsz i owoce morza. Nie bez kozery  narodową  potrawą kraju jest bacalhau czyli suszony i solony dorsz preparowany na rozmaite sposoby. Uważa się, że istnieje 365 rodzajów tego dania. Portugalczycy kochają także słodkie, grillowane sardynki, które przyrządzane są często na skwerach miast, traktując gotowanie jako okazję do towarzyskich spotkań. A to wszystko okraszone jest porto lub maderą.

gulasze rybne  lub warzywne – caldeirada, feijoada, cozio
małże
zupy- caldo verde, sopa de pedra
porco a alentejana – wieprzowina gotowana z mięczakami
wina- porto madera

Zobacz także

Grecja
Grecja Grecja
Polska
Polska Polska
Portugalia
Portugalia Portugalia
Meksyk
Meksyk Meksyk
Chile
Chile Chile