Odcinek 50

Temat odcinka: Kuchnia żydowska czyli dawna kuchnia polska.
Gość: Elżbieta Świętorzecka.

Potrawa 1.
Królik w marchewce z miodem.
Składniki:
•    1 tuszka królika
•    4 – 5 gałązek świeżego rozmarynu
•    2 ząbki czosnku
•    3 – 4 marchewki
•    40 g masła
•    10 ziaren kardamonu
•    3 łyżki miodu
•    5 – 6 szalotek
•    1 cytryna
•    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
•    5 – 6 suszonych moreli
•    200 ml białego wytrawnego wina
•    sól, pieprz, oliwa.
Sposób przygotowania:
1.    Tuszkę królika dzielimy na elementy kulinarne: skoki, łapy i comber, przekładamy do miski.
2.    Królika marynujemy w mieszaninie świeżego rozmarynu, plasterków czosnku, soli, pieprzu i oliwy, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 4 – 5 godzin.
3.    Marchewkę kroimy w grube plastry, na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dorzucamy rozgnieciony ząbek czosnku,  2 – 3 rozgniecione ziarna kardamonu, marchewkę, 2 gałązki rozmarynu, masło, dodajemy miód, po czym wszystko dusimy aż marchewka się zeszkli. Dorzucamy obrane szalotki, doprawiamy solą i chwilę razem dusimy.
4.    Na ruszcie nad ogniem układamy kawałki zamarynowanego królika i opiekamy na brązowo z każdej strony. Dodatkowo pieczemy cytrynę pokrojoną w ćwiartki.
5.    Podpieczonego królika przekładamy do garnka, dorzucamy marchewkę i szalotki, resztę ziaren kardamonu, miód, zalewamy białym winem. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 40 – 45 minut, ale po 15 minutach dokładamy trochę masła.
6.    Upieczonego królika wykładamy na talerze z marchewką i szalotkami, polewamy sosem od pieczenia, podajemy z upieczonymi ćwiartkami cytryny.

Potrawa 2.
Wątróbka drobiowa.  
Składniki:
•    600 g wątróbki drobiowej z kurczaka lub indyka
•    2 – 3 łyżki miodu
•    1 cytryna
•    3 – 4 gałązki świeżego rozmarynu
•    1 ząbek czosnku
•    1 łyżeczka mielonego cynamonu
•    250 ml ciemnego piwa
•    12 goździków
•    5 – 6 ziaren kardamonu
•    2 cebule
•    5 – 6 suszonych moreli
•    2 łyżeczki musztardy
•    2 twarde gruszki
•    sól, pieprz, oliwa
•    namoczone, drewniane szpadki do szaszłyków.
Sposób przygotowania:
1.    Wątróbkę czyścimy, jeśli to wątróbka indycza, to kroimy na duże kawałki. Wątróbkę doprawiamy miodem, startą skórką z cytryny, oliwą, listkami rozmarynu, drobno posiekanym czosnkiem, pieprzem i mielonym cynamonem.
2.    Bierzemy namoczone, drewniane szpadki do szaszłyków i nabijamy na przemian kawałki wątróbki i kawałki pokrojonej w kwadraty cebuli. Na końcach nabijamy suszone morele.
3.    Sos z ciemnego piwa: piwo wlewamy do naczynia, dokładamy goździki i ziarna kardamonu, po czym gotujemy na wolnym ogniu, aż piwo odparuje, redukując się do 1/3 objętości.  Studzimy.
4.    Do wysokiego naczynia wlewamy sok z cytryny, przecedzone przez sito piwo z korzeniami, dodajemy miód, musztardę, sól, po czym miksujemy chwilę, a następnie dolewając oliwę cienkim strumieniem miksujemy dalej aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji sosu.
5.    Szaszłyki z wątróbek układamy na ruszcie nad ogniem i opiekamy powoli na brązowy kolor z obu stron. Obok opiekamy pokrojone w ćwiartki gruszki ze skórką.
6.    Upieczone szaszłyki z wątróbek podajemy z sosem z ciemnego piwa i upieczonymi gruszkami.


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 50

Temat odcinka: Kuchnia żydowska czyli dawna kuchnia polska.
Gość: Elżbieta Świętorzecka.

Potrawa 1.
Królik w marchewce z miodem.
Składniki:
•    1 tuszka królika
•    4 – 5 gałązek świeżego rozmarynu
•    2 ząbki czosnku
•    3 – 4 marchewki
•    40 g masła
•    10 ziaren kardamonu
•    3 łyżki miodu
•    5 – 6 szalotek
•    1 cytryna
•    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
•    5 – 6 suszonych moreli
•    200 ml białego wytrawnego wina
•    sól, pieprz, oliwa.
Sposób przygotowania:
1.    Tuszkę królika dzielimy na elementy kulinarne: skoki, łapy i comber, przekładamy do miski.
2.    Królika marynujemy w mieszaninie świeżego rozmarynu, plasterków czosnku, soli, pieprzu i oliwy, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 4 – 5 godzin.
3.    Marchewkę kroimy w grube plastry, na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dorzucamy rozgnieciony ząbek czosnku,  2 – 3 rozgniecione ziarna kardamonu, marchewkę, 2 gałązki rozmarynu, masło, dodajemy miód, po czym wszystko dusimy aż marchewka się zeszkli. Dorzucamy obrane szalotki, doprawiamy solą i chwilę razem dusimy.
4.    Na ruszcie nad ogniem układamy kawałki zamarynowanego królika i opiekamy na brązowo z każdej strony. Dodatkowo pieczemy cytrynę pokrojoną w ćwiartki.
5.    Podpieczonego królika przekładamy do garnka, dorzucamy marchewkę i szalotki, resztę ziaren kardamonu, miód, zalewamy białym winem. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 40 – 45 minut, ale po 15 minutach dokładamy trochę masła.
6.    Upieczonego królika wykładamy na talerze z marchewką i szalotkami, polewamy sosem od pieczenia, podajemy z upieczonymi ćwiartkami cytryny.

Potrawa 2.
Wątróbka drobiowa.  
Składniki:
•    600 g wątróbki drobiowej z kurczaka lub indyka
•    2 – 3 łyżki miodu
•    1 cytryna
•    3 – 4 gałązki świeżego rozmarynu
•    1 ząbek czosnku
•    1 łyżeczka mielonego cynamonu
•    250 ml ciemnego piwa
•    12 goździków
•    5 – 6 ziaren kardamonu
•    2 cebule
•    5 – 6 suszonych moreli
•    2 łyżeczki musztardy
•    2 twarde gruszki
•    sól, pieprz, oliwa
•    namoczone, drewniane szpadki do szaszłyków.
Sposób przygotowania:
1.    Wątróbkę czyścimy, jeśli to wątróbka indycza, to kroimy na duże kawałki. Wątróbkę doprawiamy miodem, startą skórką z cytryny, oliwą, listkami rozmarynu, drobno posiekanym czosnkiem, pieprzem i mielonym cynamonem.
2.    Bierzemy namoczone, drewniane szpadki do szaszłyków i nabijamy na przemian kawałki wątróbki i kawałki pokrojonej w kwadraty cebuli. Na końcach nabijamy suszone morele.
3.    Sos z ciemnego piwa: piwo wlewamy do naczynia, dokładamy goździki i ziarna kardamonu, po czym gotujemy na wolnym ogniu, aż piwo odparuje, redukując się do 1/3 objętości.  Studzimy.
4.    Do wysokiego naczynia wlewamy sok z cytryny, przecedzone przez sito piwo z korzeniami, dodajemy miód, musztardę, sól, po czym miksujemy chwilę, a następnie dolewając oliwę cienkim strumieniem miksujemy dalej aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji sosu.
5.    Szaszłyki z wątróbek układamy na ruszcie nad ogniem i opiekamy powoli na brązowy kolor z obu stron. Obok opiekamy pokrojone w ćwiartki gruszki ze skórką.
6.    Upieczone szaszłyki z wątróbek podajemy z sosem z ciemnego piwa i upieczonymi gruszkami.