Odcinek 27

Temat odcinka: Grillowanie z nowalijkami
Goście:  Tomasz Węgrzynowski, Jan Michalski, Ania Michalska Potrawa 1
Pieczony łosoś w marynacie z polnych ziół
Składniki:
•    800 g filetów z łososia
•    1 ostra papryczka
•    1 limonka
•    3 pomidory malinowe
•    3 czerwone cebule
•    1 łyżka cukru
•    1 łyżka octu spirytusowego 10%
•    2 szklanki młodych listków czosnku  niedźwiedziego, mniszka lekarskiego, szczawiu, krwawnika, koniczyny, etc.
•    sól, pieprz, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1.    Cebule wkładamy do żaru w ognisku i pieczemy jak ziemniaki przez 40 – 45 minut, aż skórka się zwęgli, miąższ w środku będzie miękki.
2.    Oczyszczone filety z łososia kroimy na mniejsze kawałki, około 5 x 2 cm.
3.    Przygotowujemy marynatę: ucieramy w moździerzu lekko posiekane listki mniszka lekarskiego, czosnku niedźwiedziego, szczawiu, koniczyny i  krwawnika, z posiekaną ostrą papryczką, startą skórką z limonki i 2 – 3 łyżkami oleju rzepakowego. Utartą marynatą smarujemy dokładnie kawałki ryby. Odstawiamy na 10 – 20 minut.
4.    Sałatka z pomidorów: pomidory kroimy ćwiartki, dodajemy cukier, sól oraz ocet spirytusowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
5.    Zamarynowanego łososia smarujemy dodatkowo olejem, po czym układamy na rozgrzanych cegłach lub kamieniach w ognisku, na pergaminie bądź bezpośrednio na kamieniu i pieczemy po 2 minuty z każdej strony. W trakcie pieczenia możemy podrzucać listki ziół, jakich użyliśmy do marynaty.
6.    Z upieczonej cebuli zdejmujemy przypieczoną skórkę, dzielimy na cząstki, układamy na desce lub talerzu wraz z pomidorami z sałatki, dorzucamy listki polnych ziół, skarpami sokiem z sałatki pomidorowej.
Dobra rada: w ten sposób możemy przyrządzić inną rybę, np. sandacza, dorsza czy pstrąga. Jeśli filet jest ze skórą, zaczynamy pieczenie od strony skóry.

Potrawa 2
Grillowane szaszłyki z marynowanej karkówki
Składniki:
•    8 plastrów karkówki wieprzowej
•    150 g niesolonych orzeszków ziemnych
•    1 limonka
•    3 łyżki miodu
•    2 ząbki czosnku
•    1 ostra papryczka
•    6 pędów młodej pokrzywy
•    1 młoda cebulka
•    250 ml gęstego naturalnego jogurtu
•    100 g rukoli
•    50 g twardego sera koziego
•    sól, pieprz, olej rzepakowy
•    szpadki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
1.    Każdy plaster karkówki zawijamy w folię spożywczą i rozklepujemy tłuczkiem równomiernie na grubość około 1 cm, zdejmujemy folię i przygotowujemy marynatę.
2.    Do wysokiego naczynia wsypujemy orzeszki ziemne, startą skórkę i sok z limonki, posiekane czosnek i ostrą papryczkę, młode pędy pokrzywy, posiekaną młodą cebulkę, 2 łyżki miodu, sól i olej rzepakowy. Wszystko miksujemy na gładką, dość gęstą jednolitą masę.
3.    Na deskę kładziemy rozklepany plaster karkówki, smarujemy do marynatą, na niego drugi, pokrywamy marynatą i tak kolejno przekładamy warstwy mięsa i marynaty, tak jakbyśmy robili tort.
4.    Równamy brzegi mięsa i równymi rzędami wbijamy w mięso aż do końca szpadki do grillowania. Tniemy warstwy mięsa ostrym nożem pomiędzy rzędami szpadek, formując w ten sposób zgrabne szaszłyki. Układamy na rozgrzanym grillu i uważnie, by nie spalić mięso, opiekamy z obu stron na rumiany kolor.
5.    Do mięsa przygotowujemy sos. Do naczynia przelewamy jogurt naturalny, dorzucamy posiekaną rukolę, przesiekany i roztarty z solą czosnek, posiekaną ostrą papryczkę, sok z limonki i olej rzepakowy. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy łyżką miodu.
6.    Upieczone szaszłyki z karkówki podajemy z sosem i resztą marynaty orzechowej.
Dobra rada: szpadki do szaszłyków moczymy wcześniej w wodzie, dzięki czemu nie spalą się tak szybko na grillu.


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 27

Temat odcinka: Grillowanie z nowalijkami
Goście:  Tomasz Węgrzynowski, Jan Michalski, Ania Michalska Potrawa 1
Pieczony łosoś w marynacie z polnych ziół
Składniki:
•    800 g filetów z łososia
•    1 ostra papryczka
•    1 limonka
•    3 pomidory malinowe
•    3 czerwone cebule
•    1 łyżka cukru
•    1 łyżka octu spirytusowego 10%
•    2 szklanki młodych listków czosnku  niedźwiedziego, mniszka lekarskiego, szczawiu, krwawnika, koniczyny, etc.
•    sól, pieprz, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1.    Cebule wkładamy do żaru w ognisku i pieczemy jak ziemniaki przez 40 – 45 minut, aż skórka się zwęgli, miąższ w środku będzie miękki.
2.    Oczyszczone filety z łososia kroimy na mniejsze kawałki, około 5 x 2 cm.
3.    Przygotowujemy marynatę: ucieramy w moździerzu lekko posiekane listki mniszka lekarskiego, czosnku niedźwiedziego, szczawiu, koniczyny i  krwawnika, z posiekaną ostrą papryczką, startą skórką z limonki i 2 – 3 łyżkami oleju rzepakowego. Utartą marynatą smarujemy dokładnie kawałki ryby. Odstawiamy na 10 – 20 minut.
4.    Sałatka z pomidorów: pomidory kroimy ćwiartki, dodajemy cukier, sól oraz ocet spirytusowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
5.    Zamarynowanego łososia smarujemy dodatkowo olejem, po czym układamy na rozgrzanych cegłach lub kamieniach w ognisku, na pergaminie bądź bezpośrednio na kamieniu i pieczemy po 2 minuty z każdej strony. W trakcie pieczenia możemy podrzucać listki ziół, jakich użyliśmy do marynaty.
6.    Z upieczonej cebuli zdejmujemy przypieczoną skórkę, dzielimy na cząstki, układamy na desce lub talerzu wraz z pomidorami z sałatki, dorzucamy listki polnych ziół, skarpami sokiem z sałatki pomidorowej.
Dobra rada: w ten sposób możemy przyrządzić inną rybę, np. sandacza, dorsza czy pstrąga. Jeśli filet jest ze skórą, zaczynamy pieczenie od strony skóry.

Potrawa 2
Grillowane szaszłyki z marynowanej karkówki
Składniki:
•    8 plastrów karkówki wieprzowej
•    150 g niesolonych orzeszków ziemnych
•    1 limonka
•    3 łyżki miodu
•    2 ząbki czosnku
•    1 ostra papryczka
•    6 pędów młodej pokrzywy
•    1 młoda cebulka
•    250 ml gęstego naturalnego jogurtu
•    100 g rukoli
•    50 g twardego sera koziego
•    sól, pieprz, olej rzepakowy
•    szpadki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
1.    Każdy plaster karkówki zawijamy w folię spożywczą i rozklepujemy tłuczkiem równomiernie na grubość około 1 cm, zdejmujemy folię i przygotowujemy marynatę.
2.    Do wysokiego naczynia wsypujemy orzeszki ziemne, startą skórkę i sok z limonki, posiekane czosnek i ostrą papryczkę, młode pędy pokrzywy, posiekaną młodą cebulkę, 2 łyżki miodu, sól i olej rzepakowy. Wszystko miksujemy na gładką, dość gęstą jednolitą masę.
3.    Na deskę kładziemy rozklepany plaster karkówki, smarujemy do marynatą, na niego drugi, pokrywamy marynatą i tak kolejno przekładamy warstwy mięsa i marynaty, tak jakbyśmy robili tort.
4.    Równamy brzegi mięsa i równymi rzędami wbijamy w mięso aż do końca szpadki do grillowania. Tniemy warstwy mięsa ostrym nożem pomiędzy rzędami szpadek, formując w ten sposób zgrabne szaszłyki. Układamy na rozgrzanym grillu i uważnie, by nie spalić mięso, opiekamy z obu stron na rumiany kolor.
5.    Do mięsa przygotowujemy sos. Do naczynia przelewamy jogurt naturalny, dorzucamy posiekaną rukolę, przesiekany i roztarty z solą czosnek, posiekaną ostrą papryczkę, sok z limonki i olej rzepakowy. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy łyżką miodu.
6.    Upieczone szaszłyki z karkówki podajemy z sosem i resztą marynaty orzechowej.
Dobra rada: szpadki do szaszłyków moczymy wcześniej w wodzie, dzięki czemu nie spalą się tak szybko na grillu.