Odcinek 25

Temat odcinka: Biesiada u Bractwa Kurkowego
Goście: Karol Piotrowski, Maciej Błażejewski, Bożena Dobras – Kurkowe Bractwo Strzeleckie w Krotoszynie Potrawa 1
Wędzone polędwiczki wieprzowe z sosem pomidorowo orzechowym
Składniki:
•    5 polędwiczek wieprzowych
•    5 młodych gałązek daglezji
•    2 łyżki miodu
•    3 ząbki czosnku
•    1 ostra papryczka
•    6 suszonych pomidorów z zalewy
•    150 g orzeszków ziemnych
•    1 pęczek świeżego estragonu
•    300 ml naturalnego jogurtu
•    1 limonka
•    70 g sera dojrzałego
•    200 g czerwonej fasoli z puszki
•    3 łyżki oliwy
•    sól, pieprz, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1.    Przygotowujemy marynatę do polędwiczek: do moździerza wrzucamy młode igły daglezji, kilka ziaren pieprzu, łyżkę miodu, rozgniecione dwa ząbki czosnku. Wszystko rozcieramy na jednolitą masę, dolewając olej rzepakowy.
2.    Na desce siekamy ostrą papryczkę z nasionami i obtaczamy w papryczce polędwiczki. Polewamy je miodem i marynatą z daglezji. Tak zamarynowane polędwiczki układamy na ruszcie grilla, do którego wcześniej na żar wrzuciliśmy namoczone drewienka drzewa liściastego. Tak, by uzyskać  większą ilość dymu, a mniejszą ciepła.
3.    Polędwiczki wędzimy w dymie przez 20 minut, potem kilka minut dopiekamy nad żarem, obracając, aby dopiekły się i złapały kolor z każdej strony. Po zdjęciu z rusztu odkładamy na kilka minut, aby polędwiczki odpoczęły.
4.    W tym czasie przygotowujemy sos: posiekane pomidory suszone , orzeszki ziemne, posiekany estragon, rozgnieciony czosnek przekładamy do moździerza i ucieramy na jednolitą masę z oliwą.
5.    Do miski przekładamy jogurt naturalny, dokładamy masę z pomidorów i orzechów, łyżkę miodu, sok z limonki, oliwę, starty na tarce o drobnych oczkach ser dojrzały i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
6.    Czerwoną fasolę rozgniatamy nożem na desce, doprawiamy oliwą, sokiem z limonki i solą. Całość dokładnie mieszamy.
7.    Gotowe polędwiczki kroimy w plastry, podajemy z sosem i pastą z fasoli.
Dobra rada:

Potrawa 2
Cynaderki Królewskie
Składniki:
•    3 kg nerek wieprzowych
•    800 g ogórków kiszonych
•    150 ml białego wytrawnego wina
•    ¾ l bulionu warzywnego
•    4 kromki chleba żytniego lub pszenno – żytniego
•    2 łyżki masła
•    2 cebule
•    3 ząbki czosnku
•    1 łyżeczka suszonego majeranku
•    sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Nerki moczymy w zimnej wodzie ok. 12 godz. zmieniając wodę kilka razy.
2.    Wkładamy nerki do garnka. Zalewamy zimną wodą zagotowujemy – odcedzamy i powtarzamy jeszcze raz. Po ostygnięciu przekrawamy je wzdłuż i wykrawamy środki. Siekamy w poprzek.
3.    Na patelni rozgrzewamy masło i krótko przesmażamy cynaderki. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek, utartego ogórka i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy wino, dodajemy majeranek, sól, pieprz i dusimy tak długo, aż wino się zredukuje.
4.    W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy pokrojony chleb i utartego ogórka. Chwilę gotujemy – tak, aby chleb się trochę rozgotował. Wrzucamy do garnka cynaderki i jeszcze raz dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy w bulionówkach.
Dobra rada:

Potrawa 3
Serca drobiowe w sosie z miodu pitnego
Składniki:
•    1 kg serc drobiowych
•    3 kromki chleba razowego na zakwasie
•    1 pęczek świeżego majeranku
•    3 ząbki czosnku
•    5 cebulek dymek
•    1 szklanka miodu pitnego
•    3 łyżki masła
•    sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Oczyszczone serca drobiowe marynujemy w posiekanym czosnku, majeranku, pieprzu i oleju rzepakowym. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 – 15 minut.
2.    Na 2 patelnie wylewamy olej i szybko przesmażamy z obu stron serca na rumiany kolor, ale tak, by w środku pozostały różowe. Usmażone serca przekładamy do miski, a na tej samej patelni podsmażamy cebulki dymki pokrojone w grube cząstki. Przesmażone cebulki przekładamy do serc drobiowych.
3.    Patelnie po smażeniu zalewamy miodem pitnym , a kiedy miód nieco odparuje dorzucamy masło, a potem, gdy masło się rozpuści do jednej z nich dokładamy posiekany w drobniutką kostkę chleb bez skórek i posiekane listki majeranku. Na drugą patelnię wrzucamy usmażone serca.
4.    Na talerze wykładamy uduszone serca drobiowe i zalewamy sosem z miodu, chleba i majeranku.
Dobra rada:


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 25

Temat odcinka: Biesiada u Bractwa Kurkowego
Goście: Karol Piotrowski, Maciej Błażejewski, Bożena Dobras – Kurkowe Bractwo Strzeleckie w Krotoszynie Potrawa 1
Wędzone polędwiczki wieprzowe z sosem pomidorowo orzechowym
Składniki:
•    5 polędwiczek wieprzowych
•    5 młodych gałązek daglezji
•    2 łyżki miodu
•    3 ząbki czosnku
•    1 ostra papryczka
•    6 suszonych pomidorów z zalewy
•    150 g orzeszków ziemnych
•    1 pęczek świeżego estragonu
•    300 ml naturalnego jogurtu
•    1 limonka
•    70 g sera dojrzałego
•    200 g czerwonej fasoli z puszki
•    3 łyżki oliwy
•    sól, pieprz, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1.    Przygotowujemy marynatę do polędwiczek: do moździerza wrzucamy młode igły daglezji, kilka ziaren pieprzu, łyżkę miodu, rozgniecione dwa ząbki czosnku. Wszystko rozcieramy na jednolitą masę, dolewając olej rzepakowy.
2.    Na desce siekamy ostrą papryczkę z nasionami i obtaczamy w papryczce polędwiczki. Polewamy je miodem i marynatą z daglezji. Tak zamarynowane polędwiczki układamy na ruszcie grilla, do którego wcześniej na żar wrzuciliśmy namoczone drewienka drzewa liściastego. Tak, by uzyskać  większą ilość dymu, a mniejszą ciepła.
3.    Polędwiczki wędzimy w dymie przez 20 minut, potem kilka minut dopiekamy nad żarem, obracając, aby dopiekły się i złapały kolor z każdej strony. Po zdjęciu z rusztu odkładamy na kilka minut, aby polędwiczki odpoczęły.
4.    W tym czasie przygotowujemy sos: posiekane pomidory suszone , orzeszki ziemne, posiekany estragon, rozgnieciony czosnek przekładamy do moździerza i ucieramy na jednolitą masę z oliwą.
5.    Do miski przekładamy jogurt naturalny, dokładamy masę z pomidorów i orzechów, łyżkę miodu, sok z limonki, oliwę, starty na tarce o drobnych oczkach ser dojrzały i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
6.    Czerwoną fasolę rozgniatamy nożem na desce, doprawiamy oliwą, sokiem z limonki i solą. Całość dokładnie mieszamy.
7.    Gotowe polędwiczki kroimy w plastry, podajemy z sosem i pastą z fasoli.
Dobra rada:

Potrawa 2
Cynaderki Królewskie
Składniki:
•    3 kg nerek wieprzowych
•    800 g ogórków kiszonych
•    150 ml białego wytrawnego wina
•    ¾ l bulionu warzywnego
•    4 kromki chleba żytniego lub pszenno – żytniego
•    2 łyżki masła
•    2 cebule
•    3 ząbki czosnku
•    1 łyżeczka suszonego majeranku
•    sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Nerki moczymy w zimnej wodzie ok. 12 godz. zmieniając wodę kilka razy.
2.    Wkładamy nerki do garnka. Zalewamy zimną wodą zagotowujemy – odcedzamy i powtarzamy jeszcze raz. Po ostygnięciu przekrawamy je wzdłuż i wykrawamy środki. Siekamy w poprzek.
3.    Na patelni rozgrzewamy masło i krótko przesmażamy cynaderki. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek, utartego ogórka i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy wino, dodajemy majeranek, sól, pieprz i dusimy tak długo, aż wino się zredukuje.
4.    W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy pokrojony chleb i utartego ogórka. Chwilę gotujemy – tak, aby chleb się trochę rozgotował. Wrzucamy do garnka cynaderki i jeszcze raz dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy w bulionówkach.
Dobra rada:

Potrawa 3
Serca drobiowe w sosie z miodu pitnego
Składniki:
•    1 kg serc drobiowych
•    3 kromki chleba razowego na zakwasie
•    1 pęczek świeżego majeranku
•    3 ząbki czosnku
•    5 cebulek dymek
•    1 szklanka miodu pitnego
•    3 łyżki masła
•    sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Oczyszczone serca drobiowe marynujemy w posiekanym czosnku, majeranku, pieprzu i oleju rzepakowym. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 – 15 minut.
2.    Na 2 patelnie wylewamy olej i szybko przesmażamy z obu stron serca na rumiany kolor, ale tak, by w środku pozostały różowe. Usmażone serca przekładamy do miski, a na tej samej patelni podsmażamy cebulki dymki pokrojone w grube cząstki. Przesmażone cebulki przekładamy do serc drobiowych.
3.    Patelnie po smażeniu zalewamy miodem pitnym , a kiedy miód nieco odparuje dorzucamy masło, a potem, gdy masło się rozpuści do jednej z nich dokładamy posiekany w drobniutką kostkę chleb bez skórek i posiekane listki majeranku. Na drugą patelnię wrzucamy usmażone serca.
4.    Na talerze wykładamy uduszone serca drobiowe i zalewamy sosem z miodu, chleba i majeranku.
Dobra rada: