Odcinek 186

Temat odcinka: Potrawy z podlaskich miodów
Goście: Jerzy Leszczyński –Marszałek Województwa Podlaskiego, Stefan Krajewski – Członek Zarządu Województwa Podlaskiego



Potrawa 1
Ryba w miodowej marynacie z miodowym selerem

Składniki:
•    3 łyżki miodu rzepakowego
•    1 cytryna
•    1 łyżka gruboziarnistej musztardy francuskiej
•    2 ząbki czosnku
•    1 ostra papryczka
•    1 pęczek świeżego majeranku
•    2 filety pstrąga łososiowego ze skórą
•    ½ selera
•    1 mała łyżeczka świeżego posiekanego imbiru
•    4 cebule dymki (tylko biała część)
•    sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

1.    Zaczynamy od marynaty. Do miski przekładamy: dwie łyżki miodu rzepakowego, startą skórkę i sok z cytryny, musztardę francuską, posiekany ząbek czosnku, listki świeżego majeranku, drobno posiekaną ostrą papryczkę, sól. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
2.    Na dno żaroodpornego naczynia układamy gałązki majeranku (które zostały nam po oberwaniu listków), skrapiamy olejem. Na tym układamy filety ryby skórą do dołu. Doprawiamy pieprzem i smarujemy mięso od góry marynatą.
3.    Rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 12 - 15 minut.
4.    Na suchej patelni podsmażamy na rumiany kolor dwie cebule dymki, przekrojone wzdłuż na pół lub na cztery, zależnie od wielkości. Zdejmujemy.
5.    Na tę samą patelnię wlewamy odrobinę oleju, szklimy na niej pozostałe dwie dymki pokrojone w grubą kostkę. Dorzucamy selera pokrojonego w kostkę 1 x 1 cm, od razu doprawiając go solą i sokiem z cytryny. Przesmażamy dalej dorzucając listki świeżego majeranku, trochę drobno posiekanej ostrej papryczki, łyżeczkę miodu rzepakowego, stratą skórkę z cytryny, posiekany imbir, pieprz.
6.    Na półmisek wykładamy ciepłego selera, na to układamy porwane kawałki upieczonej ryby bez skóry, polewamy resztą marynaty, podajemy z podpieczonym na blasze lub suchej patelni cząstkami cytryny.   

Dobra rada:
do tej potrawy możemy użyć filetów ze skórą każdej innej ryby: dorsza, halibuta, sandacza, okonia a nawet śledzia


Potrawa 2
Wątróbki drobiowe w sosie miodowym z truskawkami i bobem

Składniki:    
•    350 g drobiowej wątróbki
•    200 g świeżych jędrnych truskawek
•    1 ząbek czosnku
•    1 łyżka miodu faceliowego
•    1 cytryna
•    70 ml miodu pitnego
•    50 g masła
•    1 sałata rzymska
•    4 rzodkiewki
•    2 – 3 gałązki świeżej bazylii
•    sól, grubo mielony pieprz, olej, oliwa

Sposób przygotowania:
1.    Oczyszczoną wątróbkę drobiową obsmażamy na oleju na mocno rozgrzanej patelni na rumiany kolor z każdej strony, najlepiej partiami, aby wątróbka nabierała ładnego koloru, a nie dusiła się. Zdejmujemy wątróbkę z patelni i trzymamy w cieple. Wątróbki powinny mieć mocno rumianą, podpieczoną skórkę, ale być jeszcze lekko surowe w środku.
2.    Na tę samą patelnię wlewamy odrobinę oleju, dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki, miód faceliowy, stratą skórkę i sok z cytryny, zalewamy miodem pitnym i dorzucamy połowę masła (mocno zmrożonego). Powoli redukujemy na wolnym ogniu. Po paru minutach dorzucamy pozostałą część masła, doprawiamy pieprzem, dalej redukujemy czyli odparowujemy, aż sos stanie się szklisty i gęsty.
3.    Do takiego sosu przekładamy wątróbki i chwilę smażymy, tak by wątróbki doszły w środku.
4.    Na dużym talerzu lub półmisku układamy umyte liście sałaty rzymskiej, plasterki rzodkiewki, wyjętą z sosu wątróbkę. Na koniec do sosu wrzucamy przekrojone na pół truskawki i chwilę wszystko podgrzewamy. Przekładamy truskawki na sałatę i wątróbki, wszystko skrapiamy pozostałym sosem miodowym.

Dobra rada:
truskawki do tej potrawy powinny być jędrne, w miarę twarde, zbyt miękkie mogą rozpaść się przy podgrzewaniu w sosie, co nie wygląda ładnie



Potrawa 3
Steki wołowe z miodową marynatą i marchewką pieczoną w miodzie

Składniki:
•    2 steki wołowe z antrykotu
•    4 młode marchewki
•    2 łyżki masła
•    2 łyżki miodu wrzosowego
•    2 ząbki czosnku
•    2 – 3 łyżki sosu Worcester
•    1 łyżka sosu sojowego
•    1 ostra papryczka
•    2 – 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
•    5 cienkich plasterków świeżego imbiru
•    1,5 szklanki ugotowanego i obranego ze skórki bobu
•    4 gałązki świeżego majeranku
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
•    folia aluminiowa

Sposób przygotowania:
1.    Młode, oczyszczone marchewki kroimy na pół. Folię aluminiową skrapiamy olejem, dodajemy przekrojone marchewki, łyżkę masła, łyżkę miodu, startą skórkę z cytryny, doprawiamy pieprzem, po czym wszystko owijamy szczelną, podwójną warstwą folii aluminiowej, tworząc coś w rodzaju kieszonki. Taką kieszonkę kładziemy na blachę, grilla lub suchą patelnię i opiekamy przez 10 – 15 minut z obu stron.     
2.    Przygotowujemy marynatę. Do miski przekładamy łyżkę miodu, ząbek czosnku pokrojony w plasterki, sok z cytryny, sos Worcester, sos sojowy, posiekaną ostrą papryczkę, posiekane listki świeżej mięty, dolewamy trochę oleju i dokładnie wszystko mieszamy. Odstawiamy, aby składniki dobrze się połączyły.
3.    Steki dobrze doprawiamy pieprzem, po czym układamy na mocno rozgrzanej patelni. Smażymy po 1 – 2 minuty z każdej strony, zależnie od tego jak mocno wysmażone lubimy mięso. Zdejmujemy i trzymamy w cieple przez 3 – 4 minuty, aby mięso „odpoczęło” czyli wchłonęło w siebie wszystkie soki.
4.    Na patelnię po stekach wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku, łyżkę masła, plasterki imbiru, gałązki świeżego majeranku, dodajemy bób, doprawiamy solą i chwilę wszystko razem podgrzewamy.
5.    Na półmisku układamy upieczoną w miodzie marchewkę, ciepły bób, steki pokrojone w plastry, polewamy wszystko marynatą.

Dobra rada:
najlepiej wybierać steki mocno poprzerastane tzw. tłuszczem wewnątrz tkankowym, takie mięso lepiej nadaje się na steki, a przed smażeniem steki powinny być wcześniej wyjęte z lodówki, tak by osiągnęły temperaturę pokojową




Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 186

Temat odcinka: Potrawy z podlaskich miodów
Goście: Jerzy Leszczyński –Marszałek Województwa Podlaskiego, Stefan Krajewski – Członek Zarządu Województwa Podlaskiego



Potrawa 1
Ryba w miodowej marynacie z miodowym selerem

Składniki:
•    3 łyżki miodu rzepakowego
•    1 cytryna
•    1 łyżka gruboziarnistej musztardy francuskiej
•    2 ząbki czosnku
•    1 ostra papryczka
•    1 pęczek świeżego majeranku
•    2 filety pstrąga łososiowego ze skórą
•    ½ selera
•    1 mała łyżeczka świeżego posiekanego imbiru
•    4 cebule dymki (tylko biała część)
•    sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

1.    Zaczynamy od marynaty. Do miski przekładamy: dwie łyżki miodu rzepakowego, startą skórkę i sok z cytryny, musztardę francuską, posiekany ząbek czosnku, listki świeżego majeranku, drobno posiekaną ostrą papryczkę, sól. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
2.    Na dno żaroodpornego naczynia układamy gałązki majeranku (które zostały nam po oberwaniu listków), skrapiamy olejem. Na tym układamy filety ryby skórą do dołu. Doprawiamy pieprzem i smarujemy mięso od góry marynatą.
3.    Rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 12 - 15 minut.
4.    Na suchej patelni podsmażamy na rumiany kolor dwie cebule dymki, przekrojone wzdłuż na pół lub na cztery, zależnie od wielkości. Zdejmujemy.
5.    Na tę samą patelnię wlewamy odrobinę oleju, szklimy na niej pozostałe dwie dymki pokrojone w grubą kostkę. Dorzucamy selera pokrojonego w kostkę 1 x 1 cm, od razu doprawiając go solą i sokiem z cytryny. Przesmażamy dalej dorzucając listki świeżego majeranku, trochę drobno posiekanej ostrej papryczki, łyżeczkę miodu rzepakowego, stratą skórkę z cytryny, posiekany imbir, pieprz.
6.    Na półmisek wykładamy ciepłego selera, na to układamy porwane kawałki upieczonej ryby bez skóry, polewamy resztą marynaty, podajemy z podpieczonym na blasze lub suchej patelni cząstkami cytryny.   

Dobra rada:
do tej potrawy możemy użyć filetów ze skórą każdej innej ryby: dorsza, halibuta, sandacza, okonia a nawet śledzia


Potrawa 2
Wątróbki drobiowe w sosie miodowym z truskawkami i bobem

Składniki:    
•    350 g drobiowej wątróbki
•    200 g świeżych jędrnych truskawek
•    1 ząbek czosnku
•    1 łyżka miodu faceliowego
•    1 cytryna
•    70 ml miodu pitnego
•    50 g masła
•    1 sałata rzymska
•    4 rzodkiewki
•    2 – 3 gałązki świeżej bazylii
•    sól, grubo mielony pieprz, olej, oliwa

Sposób przygotowania:
1.    Oczyszczoną wątróbkę drobiową obsmażamy na oleju na mocno rozgrzanej patelni na rumiany kolor z każdej strony, najlepiej partiami, aby wątróbka nabierała ładnego koloru, a nie dusiła się. Zdejmujemy wątróbkę z patelni i trzymamy w cieple. Wątróbki powinny mieć mocno rumianą, podpieczoną skórkę, ale być jeszcze lekko surowe w środku.
2.    Na tę samą patelnię wlewamy odrobinę oleju, dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki, miód faceliowy, stratą skórkę i sok z cytryny, zalewamy miodem pitnym i dorzucamy połowę masła (mocno zmrożonego). Powoli redukujemy na wolnym ogniu. Po paru minutach dorzucamy pozostałą część masła, doprawiamy pieprzem, dalej redukujemy czyli odparowujemy, aż sos stanie się szklisty i gęsty.
3.    Do takiego sosu przekładamy wątróbki i chwilę smażymy, tak by wątróbki doszły w środku.
4.    Na dużym talerzu lub półmisku układamy umyte liście sałaty rzymskiej, plasterki rzodkiewki, wyjętą z sosu wątróbkę. Na koniec do sosu wrzucamy przekrojone na pół truskawki i chwilę wszystko podgrzewamy. Przekładamy truskawki na sałatę i wątróbki, wszystko skrapiamy pozostałym sosem miodowym.

Dobra rada:
truskawki do tej potrawy powinny być jędrne, w miarę twarde, zbyt miękkie mogą rozpaść się przy podgrzewaniu w sosie, co nie wygląda ładnie



Potrawa 3
Steki wołowe z miodową marynatą i marchewką pieczoną w miodzie

Składniki:
•    2 steki wołowe z antrykotu
•    4 młode marchewki
•    2 łyżki masła
•    2 łyżki miodu wrzosowego
•    2 ząbki czosnku
•    2 – 3 łyżki sosu Worcester
•    1 łyżka sosu sojowego
•    1 ostra papryczka
•    2 – 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
•    5 cienkich plasterków świeżego imbiru
•    1,5 szklanki ugotowanego i obranego ze skórki bobu
•    4 gałązki świeżego majeranku
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
•    folia aluminiowa

Sposób przygotowania:
1.    Młode, oczyszczone marchewki kroimy na pół. Folię aluminiową skrapiamy olejem, dodajemy przekrojone marchewki, łyżkę masła, łyżkę miodu, startą skórkę z cytryny, doprawiamy pieprzem, po czym wszystko owijamy szczelną, podwójną warstwą folii aluminiowej, tworząc coś w rodzaju kieszonki. Taką kieszonkę kładziemy na blachę, grilla lub suchą patelnię i opiekamy przez 10 – 15 minut z obu stron.     
2.    Przygotowujemy marynatę. Do miski przekładamy łyżkę miodu, ząbek czosnku pokrojony w plasterki, sok z cytryny, sos Worcester, sos sojowy, posiekaną ostrą papryczkę, posiekane listki świeżej mięty, dolewamy trochę oleju i dokładnie wszystko mieszamy. Odstawiamy, aby składniki dobrze się połączyły.
3.    Steki dobrze doprawiamy pieprzem, po czym układamy na mocno rozgrzanej patelni. Smażymy po 1 – 2 minuty z każdej strony, zależnie od tego jak mocno wysmażone lubimy mięso. Zdejmujemy i trzymamy w cieple przez 3 – 4 minuty, aby mięso „odpoczęło” czyli wchłonęło w siebie wszystkie soki.
4.    Na patelnię po stekach wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku, łyżkę masła, plasterki imbiru, gałązki świeżego majeranku, dodajemy bób, doprawiamy solą i chwilę wszystko razem podgrzewamy.
5.    Na półmisku układamy upieczoną w miodzie marchewkę, ciepły bób, steki pokrojone w plastry, polewamy wszystko marynatą.

Dobra rada:
najlepiej wybierać steki mocno poprzerastane tzw. tłuszczem wewnątrz tkankowym, takie mięso lepiej nadaje się na steki, a przed smażeniem steki powinny być wcześniej wyjęte z lodówki, tak by osiągnęły temperaturę pokojową