Odcinek 180

Temat odcinka: Tradycyjny kurczak na nowo
Goście: dr inż. Kamil Szaciło SuperDrob


Potrawa 1
Smażony kurczak z ryżem i warzywami
Składniki:
• 250 g ugotowanego ryżu basmati
• 2 marchewki
• 2 pietruszki korzeniowe
• 1 cebula
• 1 – 2 ząbki czosnku
• 100 g słoniny
• 2 duże piersi dobrego kurczaka
• 1 łyżeczka przyprawy curry
• 5 łyżek sosu sojowego
• 1 filiżanka mrożonego zielonego groszku
• 1 ostra papryczka
• 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
• 2 jaja
• 1 limonka
• 1 pęczek świeżej kolendry
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Warzywa: cebulę, marchew i pietruszkę korzeniową (można też użyć selera) kroimy w kostkę, czosnek w plasterki.
2. Piesi z kurczaka kroimy w duże kawałki, marynujemy w przyprawie curry, pieprzu i 2 – 3 łyżkach sosu sojowego.
3. Słoninę kroimy w drobną kostkę. Połowę kładziemy na jedną zimną patelnię, i bardzo powoli na małym ogniu wytapiamy na chrupiące skwarki. Na takich skwarkach podsmażamy marchewkę i pietruszkę, doprawiamy je solą.
4. Do warzyw przekładamy ugotowany ryż, chwilę smażymy, dorzucamy mrożony zielony groszek, posiekaną ostrą papryczkę, posiekany świeży imbir. Mieszamy smażąc dalej na bardzo małym ogniu.
5. Na drugiej zimnej patelni wytapiamy drugą połowę słoniny na skwarki. Na nich krótko przesmażamy zamarynowane kawałki kurczaka na złoty kolor z obu stron. Przekładamy kurczaka do ryżu z warzywami.
6. Na patelni z odrobiną oleju lub oliwy smażymy jajka jak na jajecznice, doprawiając je dwiema łyżkami sosu sojowego. Przekładamy do ryżu.
7. Na patelni z odrobiną oleju lub oliwy smażymy cebule i czosnek, przekładamy do ryżu. Mieszamy, jeszcze chwilę smażymy, na koniec doprawiamy całość startą skórką i sokiem z limonki, posiekaną świeżą kolendrą.
8. Podajemy porcje ryżu udekorowane listkami świeżej kolendry, plasterkami ostrej papryczki, skropione dodatkowo przed samy podaniem sokiem z limonki.
Dobra rada: kurczaka smażymy partiami, aby ładnie się wysmażył, a nie dusił, powinien być smażony krótko, aby był soczysty

Potrawa 2
Rosół z kurczaka na wzór mistrza Czernieckiego
Składniki:
• 2 podudzia z kurczaka
• 2 uda kurczaka
• 1 cebula
• ½ selera
• 3 pietruszki korzeniowe
• 2 marchewki
• 3 plasterki świeżego imbiru
• 1 gwiazdka anyżu
• sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia wlewamy zimną wodę, wkładamy mięso z kurczaka, przypaloną na płycie lub suchej patelni o grubym dnie przekrojoną na pół cebulę, selera, pietruszkę , marchewkę, plasterki świeżego imbiru, anyż gwiazdkowy.
2. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 2 – 3 godziny.
Dobra rada: taki rosół możemy też doprawić startą skórką i sokiem z limonki, pieprzem, innymi ulubionymi przyprawami korzennymi, a podajemy z kluskami, makaronem czy ugotowanymi ziemniakami.

Potrawa 3
Orientalna zupa z kurczaka z warzywami
Składniki:
• 1 tuszka dobrego kurczaka
• 400 g krojonych pomidorów z puszki
• 2 pędy trawy cytrynowej
• 6 – 8 suszonych liści limonki kafir
• 1 – 2 ząbki czosnku
• 3 – 4 łyżki sosu sojowego
• 150 ml mleka koksowego
• 250 g ugotowanej ciecierzycy z puszki
• 1 ostra papryczka
• 250 g pieczarek
• 1 limonka
• 1 cukinia
• ½ pora (biała część)
• 1 pęczek świeżej kolendry
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Całą tuszkę kurczaka zalewamy w naczyniu zimna wodą i gotujemy na małym ogniu przez minimum 1,5 godziny. Potem tuszkę kurczaka wyjmujemy z wywaru, studzimy, oddzielamy mięso od skóry i kości, rwiemy je na mniejsze kawałki.
2. A do wywaru dodajemy krojone pomidory z puszki, rozbitą trzonkiem noża trawę cytrynową, suszone liście limonki kafir, sól, pieprz, czosnek pokrojony w plasterki, sos sojowy. Całość zagotowujemy, dodajemy mleczko kokosowe (można zastąpić słodką śmietanką), po czym gotujemy na wolnym ogniu przez 20 – 25 minut.
3. Wyjmujemy pędy trawy cytrynowej z zupy, po czym dorzucamy: ugotowaną ciecierzycę z puszki, pokrojone w cząstki pieczarki, ostrą papryczkę w plasterkach, chwilę gotujemy, na końcu dokładamy cukinię pokrojoną w pół plastry, drobno pokrojonego pora, porwane kawałki kurczaka, doprawiamy startą skórką z limonki. Zagotowujemy i przelewamy do miseczek, dorzucając listki świeżej kolendry i skrapiając sokiem z limonki.
Dobra rada: Liście limonki kafiru pochodzą z drzewa kaffir, kaffir lime (Citrus hystrix) – fachowa polska nazwa tej rośliny to "cytrus pofałdowany - papeda", możemy je dostać suszone, mrożone lub świeże w sklepach typu „Kuchnie świata”





Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 180

Temat odcinka: Tradycyjny kurczak na nowo
Goście: dr inż. Kamil Szaciło SuperDrob


Potrawa 1
Smażony kurczak z ryżem i warzywami
Składniki:
• 250 g ugotowanego ryżu basmati
• 2 marchewki
• 2 pietruszki korzeniowe
• 1 cebula
• 1 – 2 ząbki czosnku
• 100 g słoniny
• 2 duże piersi dobrego kurczaka
• 1 łyżeczka przyprawy curry
• 5 łyżek sosu sojowego
• 1 filiżanka mrożonego zielonego groszku
• 1 ostra papryczka
• 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
• 2 jaja
• 1 limonka
• 1 pęczek świeżej kolendry
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Warzywa: cebulę, marchew i pietruszkę korzeniową (można też użyć selera) kroimy w kostkę, czosnek w plasterki.
2. Piesi z kurczaka kroimy w duże kawałki, marynujemy w przyprawie curry, pieprzu i 2 – 3 łyżkach sosu sojowego.
3. Słoninę kroimy w drobną kostkę. Połowę kładziemy na jedną zimną patelnię, i bardzo powoli na małym ogniu wytapiamy na chrupiące skwarki. Na takich skwarkach podsmażamy marchewkę i pietruszkę, doprawiamy je solą.
4. Do warzyw przekładamy ugotowany ryż, chwilę smażymy, dorzucamy mrożony zielony groszek, posiekaną ostrą papryczkę, posiekany świeży imbir. Mieszamy smażąc dalej na bardzo małym ogniu.
5. Na drugiej zimnej patelni wytapiamy drugą połowę słoniny na skwarki. Na nich krótko przesmażamy zamarynowane kawałki kurczaka na złoty kolor z obu stron. Przekładamy kurczaka do ryżu z warzywami.
6. Na patelni z odrobiną oleju lub oliwy smażymy jajka jak na jajecznice, doprawiając je dwiema łyżkami sosu sojowego. Przekładamy do ryżu.
7. Na patelni z odrobiną oleju lub oliwy smażymy cebule i czosnek, przekładamy do ryżu. Mieszamy, jeszcze chwilę smażymy, na koniec doprawiamy całość startą skórką i sokiem z limonki, posiekaną świeżą kolendrą.
8. Podajemy porcje ryżu udekorowane listkami świeżej kolendry, plasterkami ostrej papryczki, skropione dodatkowo przed samy podaniem sokiem z limonki.
Dobra rada: kurczaka smażymy partiami, aby ładnie się wysmażył, a nie dusił, powinien być smażony krótko, aby był soczysty

Potrawa 2
Rosół z kurczaka na wzór mistrza Czernieckiego
Składniki:
• 2 podudzia z kurczaka
• 2 uda kurczaka
• 1 cebula
• ½ selera
• 3 pietruszki korzeniowe
• 2 marchewki
• 3 plasterki świeżego imbiru
• 1 gwiazdka anyżu
• sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia wlewamy zimną wodę, wkładamy mięso z kurczaka, przypaloną na płycie lub suchej patelni o grubym dnie przekrojoną na pół cebulę, selera, pietruszkę , marchewkę, plasterki świeżego imbiru, anyż gwiazdkowy.
2. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 2 – 3 godziny.
Dobra rada: taki rosół możemy też doprawić startą skórką i sokiem z limonki, pieprzem, innymi ulubionymi przyprawami korzennymi, a podajemy z kluskami, makaronem czy ugotowanymi ziemniakami.

Potrawa 3
Orientalna zupa z kurczaka z warzywami
Składniki:
• 1 tuszka dobrego kurczaka
• 400 g krojonych pomidorów z puszki
• 2 pędy trawy cytrynowej
• 6 – 8 suszonych liści limonki kafir
• 1 – 2 ząbki czosnku
• 3 – 4 łyżki sosu sojowego
• 150 ml mleka koksowego
• 250 g ugotowanej ciecierzycy z puszki
• 1 ostra papryczka
• 250 g pieczarek
• 1 limonka
• 1 cukinia
• ½ pora (biała część)
• 1 pęczek świeżej kolendry
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Całą tuszkę kurczaka zalewamy w naczyniu zimna wodą i gotujemy na małym ogniu przez minimum 1,5 godziny. Potem tuszkę kurczaka wyjmujemy z wywaru, studzimy, oddzielamy mięso od skóry i kości, rwiemy je na mniejsze kawałki.
2. A do wywaru dodajemy krojone pomidory z puszki, rozbitą trzonkiem noża trawę cytrynową, suszone liście limonki kafir, sól, pieprz, czosnek pokrojony w plasterki, sos sojowy. Całość zagotowujemy, dodajemy mleczko kokosowe (można zastąpić słodką śmietanką), po czym gotujemy na wolnym ogniu przez 20 – 25 minut.
3. Wyjmujemy pędy trawy cytrynowej z zupy, po czym dorzucamy: ugotowaną ciecierzycę z puszki, pokrojone w cząstki pieczarki, ostrą papryczkę w plasterkach, chwilę gotujemy, na końcu dokładamy cukinię pokrojoną w pół plastry, drobno pokrojonego pora, porwane kawałki kurczaka, doprawiamy startą skórką z limonki. Zagotowujemy i przelewamy do miseczek, dorzucając listki świeżej kolendry i skrapiając sokiem z limonki.
Dobra rada: Liście limonki kafiru pochodzą z drzewa kaffir, kaffir lime (Citrus hystrix) – fachowa polska nazwa tej rośliny to "cytrus pofałdowany - papeda", możemy je dostać suszone, mrożone lub świeże w sklepach typu „Kuchnie świata”