Odcinek 155

Temat odcinka: Królik lekki i smaczny
Goście: Darek Maląg, Jacek Musiał


Potrawa 1
Ciepła sałatka z kaszy, warzyw i comberków króliczych
Składniki:
•    250 g ugotowanej kaszy pęczak
•    4 comberki królika
•    50 g słoniny
•    50 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
•    2 wątróbki królicze
•    2 szalotki
•    4 pędy selera naciowego
•    1 ostra papryczka
•    ½ łyżeczki mielonego kardamonu
•    ½ łyżeczki kurkumy
•    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
•    ½ łyżeczki mielonego imbiru
•    50 ziaren słonecznika
•    1 limonka
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    1 twarda gruszka
•    sól, grubo mielony pieprz,  
Sposób przygotowania:
1.    Kaszę pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu, ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
2.    Królicze comberki dokładnie czyścimy z błon, kroimy na kawałki długości około 1 cm, doprawiamy pieprzem.
3.    Słoninę, pokrojoną w drobną kostkę, wysmażamy na złote skwarki, poczynając od zimnej patelni. Na takich skwarkach obsmażamy kawałki króliczych comberków na złoty kolor z każdej strony. Przekładamy do miski, zostawiając tłuszcz na patelni. Na tym tłuszczu przesmażamy krótko oczyszczone wątróbki królika z obu stron, tak by w środku pozostały lekko różowe.
4.    Do miski z przesmażonymi comberkami dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, pokrojoną w kostkę szalotkę, posiekaną ostrą papryczkę, przestudzona kaszę pęczak, uprażone ziarna słonecznika, mielony kardamon, cynamon, imbir, kurkumę. Wszystko razem mieszamy doprawiając oleje od suszonych pomidorów, sokiem z limonki, posiekaną świeżą kolendrą i solą do smaku.
5.    Podajemy udekorowane cienkimi plastrami gruszki ze skórką.     
Dobra rada: można też użyć zamiast korzennych przypraw curry

Potrawa 2
Duszony królik z kapustą i mlekiem kokosowym
Składniki:    
•    2 szalotki
•    1 ostra papryczka
•    1 łyżka koncentratu pomidorowego
•    1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
•    200 ml mleczka kokosowego
•    1 łyżka miodu
•    1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
•    150 g kiszonej kapusty
•    2 łapy królika
•    2 skoki z królika
•    50 g słoniny
•    1 twarda gruszka
•    ½ pęczka świeżej kolendry
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Skoki i łapy królika przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy słoniną pokrojoną w kostkę, szalotką pokrojoną w kostkę, solą i pieprzem. Podlewamy odrobiną wody. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 40 – 45 minut.
2.    Do rozgrzanego woka wlewamy trochę oleju, dorzucamy szalotki pokrojone w kostkę, posiekana ostrą papryczkę, smażymy do zeszklenia doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, chwile smażymy, dorzucamy ugotowany pęczak i zalewamy mleczkiem kokosowym. Wszystko dusimy razem kilka minut, doprawiając miodem, sokiem z limonki i kminem rzymskim.
3.    Dorzucamy odciśniętą i lekko przesiekaną kiszoną kapustę, dolewamy odrobinę wody i dusimy wszystko razem przez kilka minut.
4.    Dodajemy do kapusty gruszkę ze skórką, pokrojoną w kostkę, a na wierzchu układamy uduszonego królika, dekorujemy listkami świeżej kolendry.  
Dobra rada: zamiast świeżej kolendry można użyć świeżej mięty

Potrawa 3
Królik duszony w winie i kwasie chlebowym
Składniki:
•    50 g słoniny
•    1 tuszka królika
•    ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
•    ½ łyżeczki kurkumy
•    ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
•    ½ łyżeczki mielonego kminku
•    ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
•    7 goździków
•    2 ząbki czosnku
•    5 szalotek
•    1 ostra papryczka
•    1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
•    50 g masła
•    2 łyżki suszonej żurawiny
•    0,5 l kwasu chlebowego
•    2 łyżki octu jabłkowego
•    Sól, grubo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
1.    W dużym żaroodpornym naczyniu wytapiamy na wolnym ogniu pokrojoną w kosteczkę słoninę na rumiane skwarki,
2.    Tuszkę królika dzielimy na poszczególne elementy kulinarne: skoki, łapy i comber z kością. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak doprawione kawałki królika krótko przesmażamy na skwarkach i wytopionym smalcu na złoty kolor. Obsmażone mięso wyjmujemy i trzymamy w cieple.
3.    Do naczynia wrzucamy posiekany czosnek, szalotki pokrojone w kostkę, posiekaną ostrą papryczkę, smażymy krótko do zeszklenia szalotki. Dorzucamy obsmażone kawałki królika.  
4.    Doprawiamy goździkami, ostrą mieloną papryką, mielonym kminkiem, mielonym kminem rzymskim, kurkumą i mielonymi ziarnami kolendry, startą skórką z limonki. Dokładamy kawałki masła i suszoną żurawinę. Wszystko zalewamy czerwonym winem i kwasem chlebowym, tak by przykryć mięso. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2 godziny.
5.    Sos od pieczenia przelewamy na patelnię i redukujemy na wolnym ogniu, aż do uzyskania w miarę gęstej konsystencji glazury. Doprawiamy sos solą, pieprzem i octem jabłkowym.
6.    Uduszone mięso królika podajemy oblane gęstym sosem.
Dobra rada: można udekorować potrawę listkami świeżej mięty


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 155

Temat odcinka: Królik lekki i smaczny
Goście: Darek Maląg, Jacek Musiał


Potrawa 1
Ciepła sałatka z kaszy, warzyw i comberków króliczych
Składniki:
•    250 g ugotowanej kaszy pęczak
•    4 comberki królika
•    50 g słoniny
•    50 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
•    2 wątróbki królicze
•    2 szalotki
•    4 pędy selera naciowego
•    1 ostra papryczka
•    ½ łyżeczki mielonego kardamonu
•    ½ łyżeczki kurkumy
•    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
•    ½ łyżeczki mielonego imbiru
•    50 ziaren słonecznika
•    1 limonka
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    1 twarda gruszka
•    sól, grubo mielony pieprz,  
Sposób przygotowania:
1.    Kaszę pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu, ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
2.    Królicze comberki dokładnie czyścimy z błon, kroimy na kawałki długości około 1 cm, doprawiamy pieprzem.
3.    Słoninę, pokrojoną w drobną kostkę, wysmażamy na złote skwarki, poczynając od zimnej patelni. Na takich skwarkach obsmażamy kawałki króliczych comberków na złoty kolor z każdej strony. Przekładamy do miski, zostawiając tłuszcz na patelni. Na tym tłuszczu przesmażamy krótko oczyszczone wątróbki królika z obu stron, tak by w środku pozostały lekko różowe.
4.    Do miski z przesmażonymi comberkami dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, pokrojoną w kostkę szalotkę, posiekaną ostrą papryczkę, przestudzona kaszę pęczak, uprażone ziarna słonecznika, mielony kardamon, cynamon, imbir, kurkumę. Wszystko razem mieszamy doprawiając oleje od suszonych pomidorów, sokiem z limonki, posiekaną świeżą kolendrą i solą do smaku.
5.    Podajemy udekorowane cienkimi plastrami gruszki ze skórką.     
Dobra rada: można też użyć zamiast korzennych przypraw curry

Potrawa 2
Duszony królik z kapustą i mlekiem kokosowym
Składniki:    
•    2 szalotki
•    1 ostra papryczka
•    1 łyżka koncentratu pomidorowego
•    1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
•    200 ml mleczka kokosowego
•    1 łyżka miodu
•    1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
•    150 g kiszonej kapusty
•    2 łapy królika
•    2 skoki z królika
•    50 g słoniny
•    1 twarda gruszka
•    ½ pęczka świeżej kolendry
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Skoki i łapy królika przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy słoniną pokrojoną w kostkę, szalotką pokrojoną w kostkę, solą i pieprzem. Podlewamy odrobiną wody. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 40 – 45 minut.
2.    Do rozgrzanego woka wlewamy trochę oleju, dorzucamy szalotki pokrojone w kostkę, posiekana ostrą papryczkę, smażymy do zeszklenia doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, chwile smażymy, dorzucamy ugotowany pęczak i zalewamy mleczkiem kokosowym. Wszystko dusimy razem kilka minut, doprawiając miodem, sokiem z limonki i kminem rzymskim.
3.    Dorzucamy odciśniętą i lekko przesiekaną kiszoną kapustę, dolewamy odrobinę wody i dusimy wszystko razem przez kilka minut.
4.    Dodajemy do kapusty gruszkę ze skórką, pokrojoną w kostkę, a na wierzchu układamy uduszonego królika, dekorujemy listkami świeżej kolendry.  
Dobra rada: zamiast świeżej kolendry można użyć świeżej mięty

Potrawa 3
Królik duszony w winie i kwasie chlebowym
Składniki:
•    50 g słoniny
•    1 tuszka królika
•    ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
•    ½ łyżeczki kurkumy
•    ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
•    ½ łyżeczki mielonego kminku
•    ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
•    7 goździków
•    2 ząbki czosnku
•    5 szalotek
•    1 ostra papryczka
•    1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
•    50 g masła
•    2 łyżki suszonej żurawiny
•    0,5 l kwasu chlebowego
•    2 łyżki octu jabłkowego
•    Sól, grubo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
1.    W dużym żaroodpornym naczyniu wytapiamy na wolnym ogniu pokrojoną w kosteczkę słoninę na rumiane skwarki,
2.    Tuszkę królika dzielimy na poszczególne elementy kulinarne: skoki, łapy i comber z kością. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak doprawione kawałki królika krótko przesmażamy na skwarkach i wytopionym smalcu na złoty kolor. Obsmażone mięso wyjmujemy i trzymamy w cieple.
3.    Do naczynia wrzucamy posiekany czosnek, szalotki pokrojone w kostkę, posiekaną ostrą papryczkę, smażymy krótko do zeszklenia szalotki. Dorzucamy obsmażone kawałki królika.  
4.    Doprawiamy goździkami, ostrą mieloną papryką, mielonym kminkiem, mielonym kminem rzymskim, kurkumą i mielonymi ziarnami kolendry, startą skórką z limonki. Dokładamy kawałki masła i suszoną żurawinę. Wszystko zalewamy czerwonym winem i kwasem chlebowym, tak by przykryć mięso. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2 godziny.
5.    Sos od pieczenia przelewamy na patelnię i redukujemy na wolnym ogniu, aż do uzyskania w miarę gęstej konsystencji glazury. Doprawiamy sos solą, pieprzem i octem jabłkowym.
6.    Uduszone mięso królika podajemy oblane gęstym sosem.
Dobra rada: można udekorować potrawę listkami świeżej mięty