Potrawa 1
Kanapka z pieczonym kurczakiem i pomidorową salsą
Składniki:
• 1 kurczak z wolnego chowu
• 400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
• 1 młoda, jędrna cukinia
• 50 g orzeszków ziemnych
• 2 – 3 malinowe pomidory
• 2 cebule dymki
• 1 ząbek czosnku
• 2 – 3 łyżki odsączonych kaparów
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 4 bułeczki
• sól, grubo mielony pieprz, olej, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Z kurczaka wycinamy udka i skrzydełka, zostawiając jedynie dwie piersi na korpusie. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 45 minut do godziny. Studzimy. Ostudzone mięso rwiemy na mniejsze kawałki i obtaczamy w sosie od pieczenia. Skrapiamy sokiem z limonki. Udka i skrzydełka posłużą nam do sporządzenia następnej potrawy.
2. Humus z cukinią: ciecierzycę miksujemy na gładką, jednolitą masę. Z cukinii usuwamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki. Miksujemy w mikserze, ale nie tak gładko jak ciecierzycę.
3. Zmiksowaną cukinię przekładamy na nagrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażymy aby pozbawić cukinię wody i nadać jej trochę koloru. Doprawiamy pieprzem i solą.
4. Do zmiksowanej na gładko ciecierzycy przekładamy pokruszone nożem na desce orzeszki ziemne, przesmażoną cukinię. Skrapiamy sokiem z limonki i oliwą. Dokładnie mieszamy.
5. Salsa pomidorowa: malinowe pomidory, wcześniej sparzone we wrzątku i pozbawione skórki, kroimy na kawałki usuwając gniazda nasienne. Białe części dymki kroimy w podobną kostkę, a czosnek w plasterki. Przekładamy do miski, dodajemy odsączone kapary, pieprz, sól, posiekaną świeżą kolendrę. Mieszamy i odkładamy. Po 10 minutach łączymy z odrobiną oliwy.
6. Podpieczone w piekarniku bułeczki kroimy na pół, polewamy sosem od pieczenia kurczaka, smarujemy humusem z cukinią, układamy porwane mięso z kurczaka, na wierzch nakładamy pomidorową salsę.
Dobra rada: do takiej kanapki można też użyć mięsa z pieczonego kurczaka, które zostało nam z obiadu
Potrawa 2
Kurczak w potrawce z masłem, winem i kwiatem muszkatołowym
Składniki:
• 600g mięsa z udek i skrzydełek z kurczaka z wolnego chowu
• 2 łyżki posiekanego drobno świeżego imbiru
• 1 łyżka kwiatu muszkatołowego
• 2 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 100 g masła
• 150 ml białego wytrawnego wina
• 1 duży batat
• ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
• 3 żółtka jaja
• 1 łyżka musztardy
• 1 limonka
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Z udek i podudzi usuwamy kości, zostawiając je tylko w skrzydełkach. Kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem.
2. Na nagrzaną patelnię z odrobina oleju kładziemy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
3. Do przesmażonego kurczaka dorzucamy cebulę pokrojoną w duże kawałki i ząbek czosnku w plasterki, posiekany imbir, kwiat muszkatołowy. Do tego masło pokrojone w mniejsze kawałki, potem zalewamy białym winem. Dusimy pod przykryciem aż kurczak będzie miękki, a sos mocno się zredukuje.
4. Frytki z batatów: obranego batata kroimy w grube plastry, a potem paski jak na dość grube frytki. Skrapiamy olejem, doprawiamy solą, pieprzem, posiekanym ząbkiem czosnku i mieloną papryką. Mieszamy i układamy w jednej warstwie z odstępami na blasze z pergaminem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 – 25 minut, do miękkości.
5. Majonez cebulowy: do miski przekładamy żółtka, musztardę, trochę soku z limonki, posiekana drobno cebulę, pieprz, sól. Mieszamy wszystko trzepaczką, po czym dolewając olej cienką strugą mieszamy dokładnie.
6. Potrawkę z kurczaka podajemy z pieczonymi batatami i majonezem cebulowym.
Dobra rada: potrawa inspirowana przepisem „Kapłon po holendersku” Stanisława Czernieckiego z jego książki „Compendium ferculorum” z 1682 roku. Często stosował on kwiat muszkatołowy, nie mylić z gałką, dziś przyprawę rzadką, dostępną w niewielu sklepach orientalną żywnością.
Potrawa 3
Dorsz pieczony w pomidorach z podsmażonym bakłażanem
Składniki:
• 800 g ładnych filetów z dorsza
• 1 por (biała część)
• 2 ząbki czosnku
• 3 pomidory malinowe
• 1 łyżeczka suszonego estragonu
• ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
• ½ łyżeczki mielonego imbiru
• 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
• 1 szklanka napoju sojowego
• 1 bakłażan
• 5 pomidorków koktajlowych
• 2 łyżki grubo posiekanego szczypioru
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Filety z dorsza, bez skóry, pokrojone w ładne kawałki, doprawiamy solą i pieprzem.
2. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę. Na patelnię odrobina oleju, dorzucamy ząbek czosnku pokrojony w plasterki i pomidory. Doprawiamy suszonym estragonem, ostrą mieloną papryką, mielonym imbirem, mielonym kminem rzymskim. Wszystko razem dusimy kilka minut.
3. Pomidory zalewamy napojem sojowym, dorzucamy pora pokrojonego w drobną kosteczkę, całość dusimy jeszcze 10 minut, aż sos lekko się zredukuje.
4. Dno naczynia żaroodpornego skrapiamy olejem, układamy kawałki dorsza, rybę zalewamy sosem z pomidorów, posypujemy suszonym estragonem. Pieczemy w temperaturze 160°C przez 12 – 15 minut.
5. Bakłażana bez gniazda nasiennego, ale ze skórką kroimy w kostkę 1 x 1 cm, smażymy na oleju na rozgrzanej patelni, doprawiamy mielonym kminem rzymskim. Na samym końcu do podsmażonego bakłażana dorzucamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, ząbek czosnku pokrojony w plasterki i posiekany szczypior.
6. Podsmażonym bakłażanem z pomidorkami i szczypiorem posypujemy upieczoną rybę przed samym podaniem.
Dobra rada: w podobny sposób możemy przyrządzić też inną rybę