Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 299

Temat odcinka: Pasternak na polski stół
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Placki z pasternaku z wędzonym węgorzem

Składniki:

  • 400 g obranego pasternaku
  • 400 g obranych, mączystych ziemniaków
  • 3 łyżki posiekanej cebuli
  • 2 jajka
  • 1 – 2 łyżki pszennej mąki
  • 200 g wędzonego węgorza
  • 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 łyżka gruboziarnistej musztardy francuskiej
  • 2 łyżki posiekanej pieczonej czerwonej papryki bez skórki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz grubo mielony, olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Pasternak i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski, dodaj jajka, posiekaną cebulę, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj masę.
  2. Na niezbyt mocno rozgrzanej patelni z większą ilością oleju układaj łyżką masę, formując krągłe placki grubości około 1 cm. Wypiekaj z obu stron powoli by surowe ziemniaki i pasternak w środku się ugotowały, a placki nie spaliły się z wierzchu.
  3. Wędzonego węgorza oddziel od skóry i ości, a mięso pokrój w grube plasterki.
  4. Śmietanę dopraw pieprzem, solą, musztardą, posiekaną pieczoną czerwoną papryką bez skórki, posiekanym szczypiorkiem. Dobrze wymieszaj.
  5. Na upieczone placki wyłóż śmietanę i kawałki wędzonej ryby.

Dobra rada: zamiast wędzonego węgorza możesz użyć wędzonego pstrąga lub innej wędzonej ryby.

 

 

Potrawa 2

Wołowa kwaszonka, czyli kwaśny gulasz z pasternakiem i kapustą kiszoną

Składniki:

  • 1 kg udźca wołowego
  • 2 łyżki octu jałowcowo sosnowego
  • 200 g pasternaku
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 3 – 4 liście laurowe
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 6 ząbków czosnku
  • 50 g masła
  • 1 ostra papryczka
  • 1 szklanka soku z kiszonej kapusty
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Udziec wołowy pokrój w grubą kostkę, starając się kroić w poprzek włókien. Dopraw octem, solą, pieprzem. Wymieszaj i odstaw na kilka godzin.
  2. Na rozgranej patelni z olejem smaż mięso na złoty kolor z każdej strony, tak by mięso się smażyło, a nie dusiło.
  3. Do mięsa dorzuć majeranek, liście laurowe, suszony czosnek niedźwiedzi, zalej wodą by przykryć mięso. Dodaj 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki i kawałki masła. Duś pod przykryciem przez 1,5 godziny na wolnym ogniu.
  4. Dodaj pasternak pokrojony w grubsze kawałki, duś pod przykryciem kolejne 20 minut. Dorzuć odciśniętą i przesiekaną kiszoną kapustę, posiekane pozostałe ząbki czosnku, posiekaną ostrą papryczkę. Zalej sokiem z kiszonej kapusty. Duś jeszcze 10 minut.
  5. Podawaj posypane listkami świeżej natki pietruszki.

Dobra rada: ocet jałowcowo sosnowy możesz zastąpić octem winnym

 

Potrawa 3

Pieczony pasternak z salsą z pistacji, maku i figi,

Składniki:

  • 4 korzenie pasternaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g prażonych pistacji
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno świeżego imbiru
  • 1 – 2 łyżki zmielonego maku z posiekana suszoną figą
  • 1 łyżka syropu sosnowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • sól, pieprz grubo mielony, olej

Sposób przygotowania:

  1. Pasternak obierz i przekrój wzdłuż na pół lub na cztery, jeśli jest gruby.
  2. Na patelni z odrobiną oleju roztop masło, dorzuć posiekany ząbek czosnku, pasternak, dolej 2 – 3 łyżki wody, po czym na wolnym ogniu praż przez kilka minut pod przykryciem.
  3. Kiedy woda odparuje, odkryj patelnię, podpiecz pasternak na złoty kolor z każdej strony.
  4. Salsa: prażone pistacje pokrusz nożem na desce, przełóż do miski, dopraw startą skórką i sokiem z limonki, świeżym imbirem, masą makową z figą i bakaliami, syropem sosnowym, posiekaną świeżą miętą i olejem. Wymieszaj.
  5. Upieczony pasternak podawaj z salsą.

Dobra rada: zamiast pistacji możesz użyć orzechów laskowych, a gotową masę makową z bakaliami możesz kupić już gotową.

Zobacz także