Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 51

Temat odcinka: Kuchnia dla narciarzy i kuracjuszy.
Goście: Dariusz Maląg, Jerzy Sielecki.

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1.
Comber jagnięcy z soczewicą i kalafiorem.
Składniki:
•    2 combry jagnięce z kością
•    1 łyżka przyprawy garam masala
•    ½ łyżki mielonego suszonego imbiru
•    ½ łyżki suszonych liści curry
•    1 łyżeczka posiekanego czosnku
•    1 ostra papryczka
•    500 g ugotowanej czarnej soczewicy
•    1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    1 limonka
•    ½ łyżki miodu
•    2 małe kalafiory
•    1 ziemniak
•    7 łyżek mleka kokosowego
•    30 g masła
•    1 łyżka uprażonych orzeszków sosnowych
•    sól, pieprz, olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
1.    Combry jagnięce dokładnie czyścimy z błon, ścięgien, zwłaszcza dokładnie oczyszczamy kostki żebrowe, aby ładnie wyglądały po upieczeniu.
2.    Teraz przygotowujemy marynatę: do moździerza przekładamy przyprawę garam masala, mielony suszony imbir, liście curry, posiekany czosnek, posiekaną ostrą papryczkę, sól, pieprz, zalewamy olejem i ucieramy na gęstą pastę.
3.    Dokładnie smarujemy combry od strony mięsa marynatą, po czym układamy na ruszcie kośćmi do dołu i opiekamy przez 20 -25 minut obracając kawałki mięsa z każdej strony. Pod koniec zmniejszamy ogień lub układamy w mniej gorącym miejscu, aby comber doszedł.
4.    Sałatka z czarnej soczewicy: soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy, przekładamy do miski i doprawiamy posiekanym świeżym imbirem, posiekaną ostrą papryczką, posiekaną świeżą kolendrą, startą skórką i sokiem z limonki, pieprzem, miodem, zalewamy łyżką oleju rzepakowego, po czym odstawiamy, aby składniki dobrze się połączyły.
5.    Gęsty sos z kalafiora: kalafiory i ziemniaka z odrobiną soli gotujemy do miękkości. Potem miksujemy na gładką masę. Doprawiamy mlekiem kokosowym, przyprawą garam masala, suszonym mielonym imbirem, startą skórką i sokiem z limonki, masłem. Całość dokładnie mieszamy.
6.    Upieczone combry kroimy w poprzek, tak by otrzymać ładne kotlety z kostką, na talerze wykładamy sałatkę z soczewicy, wylewamy sos z kalafiora, układamy kotlety, dekorujemy listkami świeżej kolendry i uprażonymi orzeszkami sosnowymi.
Dobra rada: taki comber możemy upiec na ruszcie, na grillu, na stalowej płycie elektrycznej bądź grubej żeliwnej patelni.

Potrawa 2.
Udziec jagnięcy duszony w curry.
Składniki:
•    1,5 kg udźca jagnięcego bez kości
•    1 łyżka ostrej mielonej papryki
•    ½ łyżki ziaren kopru włoskiego
•    ½ łyżki ziaren kolendry
•    1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
•    1 łyżka posiekanego czosnku
•    ½ łyżki kurkumy
•    ½ łyżki mielonego suszonego imbiru
•    1 łyżka przyprawy garam masala
•    3 laski cynamonu
•    6 szalotek
•    1 łyżka suszonych liści curry
•    1 łyżka miodu
•    1 limonka
•    sól, pieprz, olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
1.    Udziec jagnięcy bez kości kroimy w duże kawałki. Mięso marynujemy w oleju i ostrej mielonej papryce.
2.     Nadziewamy kawałki mięsa na rożny lub patyki i opiekamy nad ogniem, aż skórka zrobi się brązowa z każdej strony. Można też mięso opiec na grillu lub grubej żeliwnej patelni.
3.    Teraz przygotujemy własną pastę curry: do moździerza przekładamy ziarna kopru włoskiego, ziarna kolendry, posiekany czosnek, posiekany świeży imbir, mieloną ostrą paprykę, kurkumę, mielony suszony imbir, przyprawę garam masala, dolewamy olej i całość dokładnie ucieramy na gęstą pastę.
4.    Do dużego, żeliwnego naczynia wlewamy olej i przesmażamy laski cynamonu, dokładamy naszą pastę curry, chwilę smażymy, dorzucamy pokrojone w plastry szalotki i opieczone kawałki mięsa,  suszone liście curry, trochę soli, chwilę wszystko mieszamy i zalewamy wodą, tak by przykryć mięso.
5.    Zakrywamy szczelnie naczynie, doprowadzamy do wrzenia na silnym ogniu, po czym dusimy pod przykryciem przez 1,5 godziny, od czasu do czasu można wymieszać mięso. Jeśli sosu mamy za dużo, to pod koniec duszenia odkrywamy i redukujemy sos na wolnym ogniu.
6.    Na koniec doprawiamy miodem, startą skórką i sokiem z limonki. Podajemy z ciepłym pieczywem z pieca.

Zobacz także