Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 82

Temat odcinka: Przysmaki z lasu i z zagrody
Goście: Marek Trędowski – Nadleśniczy, Nadleśnictwo Jedwabno; Piotr Adamski – Dyrektor Centrum Koordynacji Projektów Środowiskowych, Lasy Państwowe

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Udka kurczaka duszone z grzybami i suszonymi owocami z puree z topinamburu

Składniki:
•    4 udka kurczaka zagrodowego
•    50 g suszonych śliwek
•    50 g suszonych moreli
•    3 ząbki czosnku
•    2 cebule dymki
•    1 pęczek świeżego tymianku
•    1 łyżeczka suszonego majeranku
•    150 ml białego wytrawnego wina
•    7 kapeluszy suszonych podgrzybków
•    1 łyżka miodu
•    ½ selera korzeniowego
•    100 g masła
•    500 g bulw topinamburu
•    40 g orzeszków sosnowych
•    2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
•    1 cytryna
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:

  1. W udkach kurczaka zagrodowego ze skórką czyścimy kość udową, nacinając skórę nad stawem kolanowym i usuwając skórę, chrząstki i ścięgna. Udka doprawiamy solą i grubo mielonym pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy udka z obu stron na złoty kolor. Przesmażone udka przekładamy do garnka.
  3. Na patelni po smażeniu udek przesmażamy cebule pokrojone w grubą kostkę i czosnek w plasterki aż do zeszklenia, dorzucamy suszone śliwki i morele pokrojone w cienkie paseczki, kilka gałązek świeżego tymianku, suszony majeranek, po czym zalewamy wszystko białym wytrawnym winem.
  4. Dusimy aż wino odparuje do połowy objętości, po czym dodajemy połowę masła. Masło rozprowadzamy dokładnie i takimi owocami z cebulą, czosnek, ziołami zalewamy udka kurczaka w garnku.
  5. Dopełniamy wodą, tak by płyn przykrył mięso, dodajemy selera pokrojonego w kostkę 1,5 x 1,5 cm, dorzucamy kilka gałązek świeżego tymianku, przykrywamy i dusimy pod przykryciem przez 45 minut na wolnym ogniu.
  6. Puree z topinamburu: bulwy topinamburu dokładnie szorujemy szczoteczką, nie obieramy skórki, po czym gotujemy, a właściwie parujemy w garnku pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Gotujemy bulwy do miękkości.
  7. Ugotowane bulwy odcedzamy, po czym kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy w garnku wraz z 50 g masła na gładką, jednolitą masę.
  8. Orzeszki sosnowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor, mieszając, aby się nie przypaliły. Studzimy i kruszymy nożem na desce. Dodajemy do puree z topinamburu, całość mieszamy,
  9. Uduszone udka kurczaka przekładamy na deskę, a część sosu z duszenia wraz z selerem, grzybami i suszonymi owocami przelewamy do drugiego naczynia. Dodajemy słodką śmietankę, potem miksujemy aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
  10. Na talerze przekładamy porcje puree z topinamburu, układamy uduszone udka, polewamy sosem, doprawiamy solą, pieprzem i startą skórką z cytryny do smaku

Dobra rada: jeśli nie zdobędziemy orzeszków sosnowych, możemy puree z topinamburu doprawić prażonymi orzechami włoskimi lub laskowymi, prażonym siemieniem lnianym czy słonecznikiem. Dziki topinambur często rośnie na obrzeżach lasów, a posadzony na działce rośnie tak szybko jak chwast.

Potrawa 2
Pieczone piersi kurczaka z sałatką z ziemniaków i grzybów

Składniki:
•    2 piersi kurczaka zagrodowego ze skórą
•    8 plastrów boczku
•    2 ząbki czosnku
•    50 g masła
•    7 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
•    200 g rozmrożonych prawdziwków
•    600 g ugotowanych w skórkach małych ziemniaków
•    1 cebula
•    1 – 2 łyżki sosu Worcester
•    1 cytryna
•    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
•    sól, grubo mielony pieprz, olej lub oliwa
Sposób przygotowania:

  1. Plastry boczku układamy na pergaminie i opiekamy na patelni, płycie lub ruszcie z obu stron na brązowy kolor aż zrobią się chrupkie. Zdejmujemy z ognia.
  2. Przygotowujemy farsz do piersi. Drobno siekamy czosnek i suszone pomidory z zalewy i dokładnie mieszamy z przesiekanym masłem, wszystko ucieramy na jednolitą masę.
  3. Taki farsz wkładamy porcjami pod skórę na piersi kurczaka i dokładnie rozprowadzamy placami po całej powierzchni. Piersi układamy skórą do góry na pergaminie z odrobiną oliwy i wkładamy albo na gorący kamień w ognisku, albo na płytę czy patelnię, można też wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 25 minut. Oczywiście pieczenie na gorącym kamieniu w ognisku nada potrawie wspaniały smak wędzenia.
  4. Sałatka z ziemniaków i grzybów: rozmrożone prawdziwki kroimy w duże kawałki, po czym przesmażamy na patelni z oliwą na złoty kolor.
  5. Do miski wrzucamy pokrojone na połówki ziemniaki (większe sztuki można pokroić na ćwiartki), dorzucamy cebule pokrojoną w kostkę, połowę plasterków boczku pokruszonych na drobne kawałki, doprawiamy sokiem z cytryny, sosem Worcester, solą i pieprzem. Dokładamy przesmażone prawdziwki, posiekaną natkę i dolewamy oliwę. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na 10 minut, aby składniki się przegryzły ze sobą.
  6. Upieczone piersi podajemy z podgrzanymi plastrami chrupkiego boczku i sałatką z ziemniaków i grzybów.

Dobra rada: jeśli nie zdobędziemy sosu Worcester, możemy użyć sosu sojowego

Zobacz także