Potrawa 1
Udka kurczaka duszone z grzybami i suszonymi owocami z puree z topinamburu
Składniki:
• 4 udka kurczaka zagrodowego
• 50 g suszonych śliwek
• 50 g suszonych moreli
• 3 ząbki czosnku
• 2 cebule dymki
• 1 pęczek świeżego tymianku
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• 150 ml białego wytrawnego wina
• 7 kapeluszy suszonych podgrzybków
• 1 łyżka miodu
• ½ selera korzeniowego
• 100 g masła
• 500 g bulw topinamburu
• 40 g orzeszków sosnowych
• 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
• 1 cytryna
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- W udkach kurczaka zagrodowego ze skórką czyścimy kość udową, nacinając skórę nad stawem kolanowym i usuwając skórę, chrząstki i ścięgna. Udka doprawiamy solą i grubo mielonym pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy udka z obu stron na złoty kolor. Przesmażone udka przekładamy do garnka.
- Na patelni po smażeniu udek przesmażamy cebule pokrojone w grubą kostkę i czosnek w plasterki aż do zeszklenia, dorzucamy suszone śliwki i morele pokrojone w cienkie paseczki, kilka gałązek świeżego tymianku, suszony majeranek, po czym zalewamy wszystko białym wytrawnym winem.
- Dusimy aż wino odparuje do połowy objętości, po czym dodajemy połowę masła. Masło rozprowadzamy dokładnie i takimi owocami z cebulą, czosnek, ziołami zalewamy udka kurczaka w garnku.
- Dopełniamy wodą, tak by płyn przykrył mięso, dodajemy selera pokrojonego w kostkę 1,5 x 1,5 cm, dorzucamy kilka gałązek świeżego tymianku, przykrywamy i dusimy pod przykryciem przez 45 minut na wolnym ogniu.
- Puree z topinamburu: bulwy topinamburu dokładnie szorujemy szczoteczką, nie obieramy skórki, po czym gotujemy, a właściwie parujemy w garnku pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Gotujemy bulwy do miękkości.
- Ugotowane bulwy odcedzamy, po czym kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy w garnku wraz z 50 g masła na gładką, jednolitą masę.
- Orzeszki sosnowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor, mieszając, aby się nie przypaliły. Studzimy i kruszymy nożem na desce. Dodajemy do puree z topinamburu, całość mieszamy,
- Uduszone udka kurczaka przekładamy na deskę, a część sosu z duszenia wraz z selerem, grzybami i suszonymi owocami przelewamy do drugiego naczynia. Dodajemy słodką śmietankę, potem miksujemy aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
- Na talerze przekładamy porcje puree z topinamburu, układamy uduszone udka, polewamy sosem, doprawiamy solą, pieprzem i startą skórką z cytryny do smaku
Dobra rada: jeśli nie zdobędziemy orzeszków sosnowych, możemy puree z topinamburu doprawić prażonymi orzechami włoskimi lub laskowymi, prażonym siemieniem lnianym czy słonecznikiem. Dziki topinambur często rośnie na obrzeżach lasów, a posadzony na działce rośnie tak szybko jak chwast.
Potrawa 2
Pieczone piersi kurczaka z sałatką z ziemniaków i grzybów
Składniki:
• 2 piersi kurczaka zagrodowego ze skórą
• 8 plastrów boczku
• 2 ząbki czosnku
• 50 g masła
• 7 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
• 200 g rozmrożonych prawdziwków
• 600 g ugotowanych w skórkach małych ziemniaków
• 1 cebula
• 1 – 2 łyżki sosu Worcester
• 1 cytryna
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• sól, grubo mielony pieprz, olej lub oliwa
Sposób przygotowania:
- Plastry boczku układamy na pergaminie i opiekamy na patelni, płycie lub ruszcie z obu stron na brązowy kolor aż zrobią się chrupkie. Zdejmujemy z ognia.
- Przygotowujemy farsz do piersi. Drobno siekamy czosnek i suszone pomidory z zalewy i dokładnie mieszamy z przesiekanym masłem, wszystko ucieramy na jednolitą masę.
- Taki farsz wkładamy porcjami pod skórę na piersi kurczaka i dokładnie rozprowadzamy placami po całej powierzchni. Piersi układamy skórą do góry na pergaminie z odrobiną oliwy i wkładamy albo na gorący kamień w ognisku, albo na płytę czy patelnię, można też wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 25 minut. Oczywiście pieczenie na gorącym kamieniu w ognisku nada potrawie wspaniały smak wędzenia.
- Sałatka z ziemniaków i grzybów: rozmrożone prawdziwki kroimy w duże kawałki, po czym przesmażamy na patelni z oliwą na złoty kolor.
- Do miski wrzucamy pokrojone na połówki ziemniaki (większe sztuki można pokroić na ćwiartki), dorzucamy cebule pokrojoną w kostkę, połowę plasterków boczku pokruszonych na drobne kawałki, doprawiamy sokiem z cytryny, sosem Worcester, solą i pieprzem. Dokładamy przesmażone prawdziwki, posiekaną natkę i dolewamy oliwę. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na 10 minut, aby składniki się przegryzły ze sobą.
- Upieczone piersi podajemy z podgrzanymi plastrami chrupkiego boczku i sałatką z ziemniaków i grzybów.
Dobra rada: jeśli nie zdobędziemy sosu Worcester, możemy użyć sosu sojowego