Potrawa 1.
Królik w marchewce z miodem.
Składniki:
• 1 tuszka królika
• 4 – 5 gałązek świeżego rozmarynu
• 2 ząbki czosnku
• 3 – 4 marchewki
• 40 g masła
• 10 ziaren kardamonu
• 3 łyżki miodu
• 5 – 6 szalotek
• 1 cytryna
• ½ łyżeczki mielonego cynamonu
• 5 – 6 suszonych moreli
• 200 ml białego wytrawnego wina
• sól, pieprz, oliwa.
Sposób przygotowania:
1. Tuszkę królika dzielimy na elementy kulinarne: skoki, łapy i comber, przekładamy do miski.
2. Królika marynujemy w mieszaninie świeżego rozmarynu, plasterków czosnku, soli, pieprzu i oliwy, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 4 – 5 godzin.
3. Marchewkę kroimy w grube plastry, na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dorzucamy rozgnieciony ząbek czosnku, 2 – 3 rozgniecione ziarna kardamonu, marchewkę, 2 gałązki rozmarynu, masło, dodajemy miód, po czym wszystko dusimy aż marchewka się zeszkli. Dorzucamy obrane szalotki, doprawiamy solą i chwilę razem dusimy.
4. Na ruszcie nad ogniem układamy kawałki zamarynowanego królika i opiekamy na brązowo z każdej strony. Dodatkowo pieczemy cytrynę pokrojoną w ćwiartki.
5. Podpieczonego królika przekładamy do garnka, dorzucamy marchewkę i szalotki, resztę ziaren kardamonu, miód, zalewamy białym winem. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 40 – 45 minut, ale po 15 minutach dokładamy trochę masła.
6. Upieczonego królika wykładamy na talerze z marchewką i szalotkami, polewamy sosem od pieczenia, podajemy z upieczonymi ćwiartkami cytryny.
Potrawa 2.
Wątróbka drobiowa.
Składniki:
• 600 g wątróbki drobiowej z kurczaka lub indyka
• 2 – 3 łyżki miodu
• 1 cytryna
• 3 – 4 gałązki świeżego rozmarynu
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka mielonego cynamonu
• 250 ml ciemnego piwa
• 12 goździków
• 5 – 6 ziaren kardamonu
• 2 cebule
• 5 – 6 suszonych moreli
• 2 łyżeczki musztardy
• 2 twarde gruszki
• sól, pieprz, oliwa
• namoczone, drewniane szpadki do szaszłyków.
Sposób przygotowania:
1. Wątróbkę czyścimy, jeśli to wątróbka indycza, to kroimy na duże kawałki. Wątróbkę doprawiamy miodem, startą skórką z cytryny, oliwą, listkami rozmarynu, drobno posiekanym czosnkiem, pieprzem i mielonym cynamonem.
2. Bierzemy namoczone, drewniane szpadki do szaszłyków i nabijamy na przemian kawałki wątróbki i kawałki pokrojonej w kwadraty cebuli. Na końcach nabijamy suszone morele.
3. Sos z ciemnego piwa: piwo wlewamy do naczynia, dokładamy goździki i ziarna kardamonu, po czym gotujemy na wolnym ogniu, aż piwo odparuje, redukując się do 1/3 objętości. Studzimy.
4. Do wysokiego naczynia wlewamy sok z cytryny, przecedzone przez sito piwo z korzeniami, dodajemy miód, musztardę, sól, po czym miksujemy chwilę, a następnie dolewając oliwę cienkim strumieniem miksujemy dalej aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji sosu.
5. Szaszłyki z wątróbek układamy na ruszcie nad ogniem i opiekamy powoli na brązowy kolor z obu stron. Obok opiekamy pokrojone w ćwiartki gruszki ze skórką.
6. Upieczone szaszłyki z wątróbek podajemy z sosem z ciemnego piwa i upieczonymi gruszkami.