Potrawa 1
Pieczone na rożnie piersi indyka z zapiekanką z dyni i pomidorów
Składniki:
Pieczone piersi z indyka
• 2 piersi z indyka ze skórą
• 100 g masła
• 2 – 3 ząbki czosnku
• ½ łyżki kminu rzymskiego czyli kuminu
• 1 limonka
• 1 łyżka miodu
• 10 plastrów sparzonego boczku
Zapiekanka z dyni i pomidorów
• 2 cebule dymki
• 3 – 4 pomidory obrane ze skórki
• 2 ząbki czosnku
• 1 limonka
• 500 g obranej dyni
• 50 g masła
• ¼ łyżki kminu rzymskiego
• sól i pieprz grubo mielony, oliwa
Sposób przygotowania:
- Pieczone na rożnie piersi z indyka: masło rozcieramy z posiekanym drobno czosnkiem, solą i roztartym w moździerzu kminem rzymskim czyli kuminem. Takie masło dzielimy na kawałki i wkładamy pomiędzy skórę a mięso piersi indyka. Od strony mięsa indyka doprawiamy roztartym kminem rzymskim, startą skórką z limonki, pieprzem, miodem i oliwą.
- Składamy dwie zamarynowane piersi indyka mięsem do środka, a skórą na zewnątrz. Obkładamy plastrami sparzonego boczku, po czym dokładnie obwiązujemy sznurkiem spożywczym do pieczenia, tak jak szynkę albo baleron.
- Nadziewamy tak przygotowane piersi na rożen i pieczemy przez godzinę do półtorej nad ogniem. Czas zależy od grubości piersi i siły ognia. Trzeba jednak uważać, aby ogień nie był zbyt silny, bo skórą i boczek się spalą, a mięso pozostanie w środku surowe. Mięso jest upieczone w środku, kiedy po nakłuciu z mięsa wypływa czysty, klarowny sok, a nie płyn z krwią.
- Zapiekanka z dyni i pomidorów: białe części cebuli dymki, obrane ze skórki pomidory i obraną dynię kroimy w grubą kostkę, a czosnek w plasterki. Pomidory doprawiamy startą skórką z limonki.
- Jeśli mamy naczynie gliniane namaczamy je przez 30 minut w zimnej wodzie. Jeśli nie, można użyć zwykłego naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia wylewamy odrobinę oliwy, układamy pokrojoną dynię, pomidory ze skórką z limonki, cebulę, czosnek, doprawiamy miodem, sokiem z limonki, całymi ziarnami kminu rzymskiego, solą i pieprzem. Zalewamy kilkoma łyżkami wody, a na wierzchu układamy kawałki masła.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 – 190°C przez godzinę. Gotową dynię posypujemy posiekanym szczypiorem od dymki.
- Upieczone piersi kroimy na plastry i podajemy z zapiekanką z dyni.
Dobra rada: jeśli nie dysponujemy ogniem, można też tak przygotowane piersi z indyka upiec na rożnie w piekarniku, w temperaturze 170 m- 180°C przez godzinę do półtorej.
Potrawa 2
Uda indyka pieczone na sianie z zapiekanką z kokosowej kaszy jęczmiennej i papryki
Składniki:
• 3 uda indyka ze skórą i kością
• 1 duża garść siana
• 2 główki czosnku
• 100 ml krupniku (wódki)
• 100 g masła
Zapiekanka z kokosowej kaszy jęczmiennej i papryki:
• 50 g masła
• 3 łyżki mąki gryczanej
• 4 łyżki płatków owsianych
• 100 ml mleka
• 150 ml mleka kokosowego
• 1 cebula dymka
• 1 – 2 ząbki czosnku
• 200 g upieczonej czerwonej papryki bez skórki
• 1 łyżka miodu
• 350 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
• sól, grubo mielony pieprz, olej lub oliwa
Sposób przygotowania:
- Uda indyka pieczone na sianie z czosnkiem: uda indyka marynujemy w soli i pieprzu od strony mięsa.
- Wykładamy sianem dno żaroodpornego naczynia, kładziemy dwie przekrojone na pół główki czosnku z łupinami, skrapiamy siano oliwą i krupnikiem, układamy na sianie uda z indyka, na które kładziemy kawałki masła.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 – 180°C przez godzinę. Mięso jest upieczone w środku, kiedy po nakłuciu z mięsa wypływa czysty, klarowny sok, a nie płyn z krwią.
- Zapiekanka z kokosowej kaszy z papryką: zaczynamy od przygotowania sosu podobnego do klasycznego sosu beszamel. W naczyniu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę gryczaną i płatki owsiane. Kiedy się lekko podsmażą, dolewamy najpierw zwykłe mleko, a potem mleko kokosowe. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos stanie się gęsty, wówczas dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną.
- W drugim naczyniu rozgrzewamy oliwę, przesmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia, dorzucamy czerwoną paprykę pokrojoną w kosteczkę, całość dusimy doprawiając solą, pieprzem i miodem.
- Dno żaroodpornego naczynia smarujemy masłem, przesypujemy odrobiną mąki gryczanej, po czym układamy warstwę grubości około 1,5 cm z kokosowej kaszy, na to cienką warstwę podsmażonej papryki, potem kolejne warstwy kaszy i papryki. Posypujemy po wierzchu płatkami owsianymi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.
- Upieczonego indyka kroimy w plastry i podajemy z zapiekanką z kokosowej kaszy i papryki.
Dobra rada: jeśli nie mamy pieczonej lub grillowanej papryki, możemy też użyć papryki marynowanej. Jej kwaskowy smak ciekawie kontrastuje z delikatnym smakiem mleczno kokosowej kaszy.