Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 80

Temat odcinka: Indyk na polskim stole
Goście: Paweł Wójcicki – Muzeum Wsi Radomskiej, Ilona Jaroszek – Dyrektor Muzeum Wsi Radomskiej

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Pieczone na rożnie piersi indyka z zapiekanką z dyni i pomidorów

Składniki:
Pieczone piersi z indyka
•    2 piersi z indyka ze skórą
•    100 g masła
•    2 – 3 ząbki czosnku
•    ½ łyżki kminu rzymskiego czyli kuminu
•    1 limonka
•    1 łyżka miodu
•    10 plastrów sparzonego boczku

Zapiekanka z dyni i pomidorów
•    2 cebule dymki
•    3 – 4 pomidory obrane ze skórki
•    2 ząbki czosnku
•    1 limonka
•    500 g obranej dyni
•    50 g masła
•    ¼ łyżki kminu rzymskiego
•    sól i pieprz grubo mielony, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Pieczone na rożnie piersi z indyka: masło rozcieramy z posiekanym drobno czosnkiem, solą i roztartym w moździerzu kminem rzymskim czyli kuminem. Takie masło dzielimy na kawałki i wkładamy pomiędzy skórę a mięso piersi indyka. Od strony mięsa indyka doprawiamy roztartym kminem rzymskim, startą skórką z limonki, pieprzem, miodem i oliwą.
  2. Składamy dwie zamarynowane piersi indyka mięsem do środka, a skórą na zewnątrz. Obkładamy plastrami sparzonego boczku, po czym dokładnie obwiązujemy sznurkiem spożywczym do pieczenia, tak jak szynkę albo baleron.
  3. Nadziewamy tak przygotowane piersi na rożen i pieczemy przez godzinę do półtorej nad ogniem. Czas zależy od grubości piersi i siły ognia. Trzeba jednak uważać, aby ogień nie był zbyt silny, bo skórą i boczek się spalą, a mięso pozostanie w środku surowe. Mięso jest upieczone w środku, kiedy po nakłuciu z mięsa wypływa czysty, klarowny sok, a nie płyn z krwią.
  4. Zapiekanka z dyni i pomidorów: białe części cebuli dymki, obrane ze skórki pomidory i obraną dynię kroimy w grubą kostkę, a czosnek w plasterki. Pomidory doprawiamy startą skórką z limonki.
  5. Jeśli mamy naczynie gliniane namaczamy je przez 30 minut w zimnej wodzie. Jeśli nie, można użyć zwykłego naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia wylewamy odrobinę oliwy, układamy pokrojoną dynię, pomidory ze skórką z limonki, cebulę, czosnek, doprawiamy miodem, sokiem z limonki, całymi ziarnami kminu rzymskiego, solą i pieprzem. Zalewamy kilkoma łyżkami wody, a na wierzchu układamy kawałki masła.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 – 190°C przez godzinę. Gotową dynię posypujemy posiekanym szczypiorem od dymki.
  7. Upieczone piersi kroimy na plastry i podajemy z zapiekanką z dyni.

Dobra rada: jeśli nie dysponujemy ogniem, można też tak przygotowane piersi z indyka upiec na rożnie w piekarniku, w temperaturze 170 m- 180°C przez godzinę do półtorej.

Potrawa 2
Uda indyka pieczone na sianie z zapiekanką z kokosowej kaszy jęczmiennej i papryki

Składniki:
•    3 uda indyka ze skórą i kością
•    1 duża garść siana
•    2 główki czosnku
•    100 ml krupniku (wódki)
•    100 g masła
Zapiekanka z kokosowej kaszy jęczmiennej i papryki:
•    50 g masła
•    3 łyżki mąki gryczanej
•    4 łyżki płatków owsianych
•    100 ml mleka
•    150 ml mleka kokosowego
•    1 cebula dymka
•    1 – 2 ząbki czosnku
•    200 g upieczonej czerwonej papryki bez skórki
•    1 łyżka miodu
•    350 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
•    sól, grubo mielony pieprz, olej lub oliwa
Sposób przygotowania:

  1. Uda indyka pieczone na sianie z czosnkiem: uda indyka marynujemy w soli i pieprzu od strony mięsa.
  2. Wykładamy sianem dno żaroodpornego naczynia, kładziemy dwie przekrojone na pół główki czosnku z łupinami, skrapiamy siano oliwą i krupnikiem, układamy na sianie uda z indyka, na które kładziemy kawałki masła.
  3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 – 180°C przez godzinę. Mięso jest upieczone w środku, kiedy po nakłuciu z mięsa wypływa czysty, klarowny sok, a nie płyn z krwią.
  4. Zapiekanka z kokosowej kaszy z papryką: zaczynamy od przygotowania sosu podobnego do klasycznego sosu beszamel. W naczyniu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę gryczaną i płatki owsiane. Kiedy się lekko podsmażą, dolewamy najpierw zwykłe mleko, a potem mleko kokosowe. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos stanie się gęsty, wówczas dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną.
  5. W drugim naczyniu rozgrzewamy oliwę, przesmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia, dorzucamy czerwoną paprykę pokrojoną w kosteczkę, całość dusimy doprawiając solą, pieprzem i miodem.
  6. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy masłem, przesypujemy odrobiną mąki gryczanej, po czym układamy warstwę grubości około 1,5 cm z kokosowej kaszy, na to cienką warstwę podsmażonej papryki, potem kolejne warstwy kaszy i papryki. Posypujemy po wierzchu płatkami owsianymi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.
  7. Upieczonego indyka kroimy w plastry i podajemy z zapiekanką z kokosowej kaszy i papryki.

Dobra rada: jeśli nie mamy pieczonej lub grillowanej papryki, możemy też użyć papryki marynowanej. Jej kwaskowy smak ciekawie kontrastuje z delikatnym smakiem mleczno kokosowej kaszy.

Zobacz także