Odcinek 258

Temat odcinka: Wszystko z gryki
Goście: Dariusz Struciński

Potrawa 1

Farszynki z gryczanym nadzieniem i cebulą

Składniki:

  • 100 g słoniny
  • 300 g świeżych kurek
  • 1 pęczek świeżego majeranku
  • 1 cytryna
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 500 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
  • 150 g sera twarogowego
  • 150 sera żółtego
  • 2 – 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 – 3 łyżki mąki gryczanej
  • 1,5 łyżki zmielonych suszonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków)
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki sosu Wocester
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Farsz: na zimnej patelni układamy słoninę, pokrojoną w drobną kostkę, po czym na wolnym ogniu wytapiamy ją na chrupiące, rumiane skwarki.
  2. Na skwarki wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki kurki, doprawiamy solą i pieprzem, po czym na wolnym ogniu smażymy, tak by odparować cały płyn, jaki wypuszczą grzyby. Do podsmażonych kurek dorzucamy posiekany majeranek, startą skórkę z cytryny, mieszamy i dorzucamy do ugotowanej kaszy gryczanej. Do takiej masy dokładamy pokruszony placami ser twarogowy oraz pokrojony w drobną kostkę ser żółty. Mieszamy dokładnie.
  3. Ciasto: przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki łączymy z mąką pszenną i ziemniaczaną, doprawiamy pieprzem, pudrem ze zmielonych w mikserze suszonych grzybów. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
  4. Ciasto dzielimy na części, każdą rozklepujemy w dłoniach na cienki placek, nakładamy możliwie największą porcję farszu i starannie zlepiamy brzegi.
  5. Tak przygotowane farszynki smażymy na patelni z olejem z obu stron na złoty kolor na niezbyt mocnym ogniu. Olej powinien sięgać do jednej trzeciej grubości farszynek.
  6. Na drugiej patelni z olejem smażymy na rumiano cebule pokrojone w piórka. Doprawiamy miodem, sokiem z cytryny, a potem sosem Worcester, smażymy aż płyn odparuje, a cebula otoczy się glazurą z miodu, soku z cytryny i sosu Worcester.
  7. Farszynki podajemy z cebulą.

Dobra rada: poza sezonem możemy wykorzystać do takiego farszu grzyby mrożone. Jeśli boimy się, że ciasto będzie nam pękać podczas smażenia, to możemy dodać jajko, choć ciasto będzie wówczas mniej delikatne

 

Potrawa 2

Rybne hreczanyki z majonezowym sosem i kurkami

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 2 cebule dymki (tylko białe części)
  • 3 łyżki octu piwnego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 – 3 gałązki świeżego majeranku
  • 100 g świeżych, małych, jędrnych kurek
  • 3 – 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ostrego sosu „sriracha”
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 ogórek małosolny
  • 400 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 200 g zmielonego mięsa z sandacza
  • 200 g zmielonego mięsa z łososia
  • 2 jaja
  • 4 – 5 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki zmielonych suszonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków)
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię przelewamy ocet, dodajemy cukier i chwilę razem gotujemy.
  2. Do takiej zalewy dodajemy skórkę z cytryny, gałązki majeranku, sok z cytryny, dorzucamy cebule przekrojone na pół i kurki w całości. Wszystko razem gotujemy kilka minut. Kiedy odlejemy octową zalewę do sosu, skrapiamy kurki i cebulki olejem.
  3. Sos: do miski przekładamy majonez, ostry sos „sriracha”, drobno posiekaną natkę pietruszki roztartą z solą, sok z cytryny, pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka i trochę zredukowanej zalewy octowej od kurek i cebulek. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy, aby składniki się dobrze połączyły.
  4. Hreczanyki: do ugotowanej kaszy gryczanej dodajemy zmielone mięso z ryb, jaja, pieprz, sól, dokładnie mieszamy masę by rybę dobrze połączyć z kaszą.
  5. Na deskę wysypujemy bułkę tartą, mieszamy ją z mielonymi suszonymi grzybami.
  6. Z masy na hreczanyki formujemy zgrabne, nieduże kotleciki w dłoniach, najlepiej zwilżonych olejem, obtaczamy w bułce tartej z suszonymi grzybami.
  7. Smażymy hreczanyki na patelni z większą ilością oleju na mocno złoty kolor z każdej strony.
  8. Usmażone hreczanyki podajemy z majonezowym sosem oraz marynowanymi kurkami i cebulkami.

Dobra rada: pamiętajmy, by masę na hreczanyki dobrze wyrobić, a jeśli nie mamy sosu sriracha, to możemy użyć ostrej papryczki

 

Zobacz także