Potrawa 1.
Zupa z zielonych gąsek.
Składniki:
• 1 kg świeżych zielonych gąsek
• 100 g słoniny
• 3 ząbki czosnku
• 4 liście laurowe
• ½ łyżeczki suszonego majeranku
• 50 g masła
• 2 pory
• 1 seler korzeniowy
• 200 ml słodkiej śmietanki 30%
• 1 łyżka miodu
• 100 g dojrzałego koziego sera
• 100 g świeżej lub mrożonej żurawiny
• sól, pieprz, oliwa.
Sposób przygotowania:
1. Ładnie oczyszczone grzyby płuczemy dwa, trzy razy w wodzie, aby pozbyć się piasku. Grzyby kroimy w większe kawałki.
2. Słoninę kroimy w kostkę i przesmażamy tak długo, aby uzyskać skwarki. Do przesmażonej słoniny dorzucamy grzyby i dusimy na mocnym ogniu. Doprawiamy liśćmi laurowymi, suszonym majerankiem i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Kiedy grzyby się podduszą, zmniejszamy ogień i dokładamy masło.
3. Do grzybów dokładamy pory pokrojone w drobna kostkę i tak samo pokrojonego selera. Dusimy, aż warzywa się zeszklą i zalewamy wszystko wodą do wysokości grzybów i warzyw. Dusimy dalej.
4. Kiedy warzywa zmiękną, dolewamy słodką śmietankę, dokładamy ser kozi pokrojony w kostkę, gotujemy, aż ser się rozpuści.
5. Na patelni rozpuszczamy łyżkę miodu, dorzucamy żurawinę i chwilę smażymy.
6. Na talerze wykładamy usmażoną na miodzie żurawinę, zalewamy zupą z zielonych gąsek.
Dobra rada: jeśli nie mamy zielonych gąsek, możemy użyć innych świeżych grzybów leśnych: podgrzybków, borowików, siwków, etc.
Potrawa 2.
Jajecznica ze świeżymi grzybami i topinamburem.
Składniki:
• 800 g świeżych grzybów leśnych
• 50 g słoniny
• 8 bulw topinamburu
• 2 cebule
• 6 dużych kromek chleba
• 10 jaj
• 30 g masła
• sól, pieprz, oliwa.
Sposób przygotowania:
1. Bulwy topinamburu obieramy ze skórki, zawijamy w folie aluminiową z dodatkiem masła i odrobiny oliwy, po czym pieczemy prze 35 – 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
2. Grzyby czyścimy i dokładnie myjemy, kroimy w większe kawałki.
3. Słoninę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni do uzyskania rumianych skwarek.
4. Do wytopionej słoniny wrzucamy pokrojone grzyby i szybko przesmażamy na dużym ogniu, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
5. Kiedy grzyby ładnie się przesmażą, płyn odparuje, wybijamy jajka, sprawdzając ich świeżość. Zmniejszamy ogień i powoli smażymy mieszając, aż jajka się zetną.
6. Usmażone grzyby z jajami układamy na kromkach chleba, na wierzchu układamy pieczony topinambur, posypujemy gruboziarnista solą.
Dobra rada: jeśli mamy chwilę, możemy też podpiec kromki chleba na grzanki.
Potrawa 3.
Gulasz z jelenia z suszonymi grzybami.
Składniki: