Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 67

Temat odcinka: Ser, wino i coś jeszcze…
Gość:  Barbara Płochocka

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Babeczki serowe z szynką

Składniki:
•    210 g mąki pszennej
•    70 g mąki gryczanej
•    3 jaja
•    1 łyżka cukru
•    100 g suszonych pomidorów
•    100 ml zalewy z suszonych pomidorów
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    150-200 g sera Bursztyn
•    150 g szynki pokrojonej w drobną kostkę
•    2 ząbki czosnku
•    50 ml mleko
•    1 łyżeczka tymianku
•    sól, pieprz grubo mielony, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:

  1. Jajka oraz 1-1,5 łyżki cukru ubijamy na puszystą masę. Dodajemy 100 ml oleju z zalewy suszonych pomidorów, cały czas ubijając.
  2. Kroimy ser Bursztyn na kawałki i ścieramy go na tarce o grubych oczkach.
  3. Do miski przesiewamy przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy ser, szynkę i drobno pokrojone suszone pomidory oraz posiekane ząbki czosnku, dokładnie wszystko mieszamy.
  4. Masę jajeczną rozrzedzamy mlekiem, cały czas ją ubijając. Wlewamy ją do miski z mąką, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Dodajemy drobno posiekany tymianek. Jak najszybciej przekładamy masę do worka do szprycowania i wyciskamy ją do foremek na babeczki.
  5. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.

Potrawa 2
Omlet serowy z grasicą i kurkami

Składniki:
•    100 g kurek
•    1 cebula
•    2 ząbki czosnku
•    700 g grasicy cielęcej
•    8 liści laurowych
•    8 ziaren ziela angielskiego
•    3-4 jaja
•    ½ łyżki kwaśnej śmietany
•    ½ łyżeczki masła
•    sól i pieprz, olej do smażenia
Sposób przygotowania:

  1. Kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, tak aby odparować jak najwięcej wody. Dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu. Kiedy kurki są delikatnie podsmażone, dodajemy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  2. Grasicę płuczemy w wodzie z sola 3 razy. Potem parzymy ją w osolonej lekko wodzie z dodatkiem łyżki cukru, liściem laurowym i zielem angielskim przez 3 – 5 minut, tak by była jeszcze surowa w środku. Studzimy w zimnej wodzie i obieramy z błon .
  3. Łamiemy grasicę na mniejsze kawałki. Część zostawiamy w dużych elementach.
  4. Kiedy kurki są gotowe, zdejmujemy je z ognia i dorzucamy drobne kawałki grasicy. Doprawiamy solą i pieprzem. Usmażoną grasicę przekładamy na bok.
  5. Ścieramy ser na tarce o grubych oczkach. Trzy jajka mieszamy ze śmietaną, żeby omlet był delikatniejszy. Na patelnię wylewamy olej, a potem dorzucamy odrobinę zamrożonego masła. Czekamy, aż masło się rozpuści i wlewamy masę jajeczną ze śmietaną. Rozlewamy ją po całej powierzchni. Dodajemy podsmażone kawałki grasicy, podsmażone kurki i posiekany czosnek. Posypujemy pieprzem, a na wierzchu układamy starty ser.
  6. Omlet zawijamy łopatką, tak by był wysmażony z obu stron. Przekładamy na talerz i kroimy omlet na pół. Dekorujemy niewielką ilością mielonego pieprzu i odrobiną kwaśnej gęstej śmietany.

Dobra rada: Najważniejszą rzeczą przy przygotowaniu tej potrawy jest to, by nie przesuszyć ani omletu ani grasicy zbyt długim smażeniem.

Zobacz także