Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 235

Temat odcinka: Smak suszonych owoców
Goście:  Jarosław Pająkowski, Zespół Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego 

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Pieczony pstrąg z sosem z suszonych owoców

Składniki:

  • 2 filety pstrąga łososiowego lub tęczowego ze skórą

Sos z suszonych owoców:

  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki suszonych czereśni
  • 4 suszone gruszki
  • 3 liście laurowe
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 3 łyżki kaparów
  • 70 g masła

Marynata do ryby:

  • 1 łyżka kaparów
  • 1 ostra papryczka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 ml oleju z ziaren gorczycy
  • sól, grubo mielony pieprz, olej,

Sposób przygotowania:

  1. Sos z suszonych owoców: suszone owoce – czereśnie, gruszki, żurawinę oraz liście laurowe wrzucamy do naczynia z wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu aż wywar zmniejszy objętość o połowę.
  2. Z wywaru wyjmujemy owoce i liście laurowe, mniejsze owoce drobniej siekamy, a wywar odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Do żółtek dodajemy trochę płynu od kaparów, trochę wywaru z owoców, mąkę pszenną, mieszamy. Takie żółtka dodajemy do wywaru z owoców, i podgrzewając na bardzo małym ogniu mocno ubijamy trzepaczką.
  4. Do ubitych żółtek dodajemy masło w kawałkach i ubijając trzepaczką na minimalnym ogniu, tak by nie zagotować sosu, ubijamy trzepaczką dalej. Na koniec dorzucamy posiekane drobne owoce z wywaru i kapary. Doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy w cieple.
  5. Marynata do ryby: kapary, ostrą papryczkę, czosnek, natkę pietruszki drobno siekamy. Przekładamy do słoika, dolewamy olej z nasion gorczycy. Dokładnie mieszamy składniki. Takim sosem smarujemy filety od strony mięsa.
  6. Na płytę lub patelnię wykładamy pergamin skropiony olejem, układamy rybę skórą do dołu. Wypiekamy rybę na wolnym ogniu aż ładnie dojdzie. Na koniec wykładamy na talerze, skrapiamy pozostałą marynatą, podajemy z sosem.

Dobra rada: suszoną dziką żurawinę czy suszone czereśnie można dostać w niektórych sklepach, na bazarach czy targach ze zdrową żywnością. 

 

Potrawa 2

Zupa z selera i suszonych jabłek

Składniki:

  • 1 seler
  • 2 szklanki suszonych jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, może być mielony
  • 1 kromka chleba razowego na zakwasie
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 kolorowe papryki
  • ½ pęczka świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 ml oleju z gorczycy
  • sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Do nagrzanego naczynia z odrobiną oleju dodajemy masło, kiedy się roztopi dorzucamy seler pokrojony w kostkę, suszone jabłka, przesmażamy razem kilka minut. Doprawiamy kminem rzymskim, chwilę jeszcze smażymy i zalewamy wodą, dodając chleb na zakwasie pokrojony w kostkę oraz mleko kokosowe. Gotujemy aż seler i jabłka będą miękkie.
  2. Zupę dokładnie miksujemy na gładką jednolitą masę do konsystencji zupy krem, niezbyt gęstej, doprawiamy sola i pieprzem oraz
  3. Salsa z papryki: papryki opalamy nad ogniem aż skórka będzie zupełnie spalona, czarna. Obieramy ze spalonej skórki, miąższ drobno siekamy. Łączymy z posiekaną miętą i posiekanym czosnkiem, zalewamy olejem z gorczycy, doprawiamy pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  4. Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy na wierzchu salsą z papryki i mięty.

Dobra rada: najlepsze będą jabłka suszone metodą tradycyjną ze starych odmian  

 

Potrawa 3

Żeberka jagnięce duszone z suszonymi owocami

Składniki:

  • 1 kg jagnięcych żeberek
  • 2 łyżki suszonych wiśni
  • 2 łyżki suszonej czarnej porzeczki
  • 1 filiżanka suszonych śliwek
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 3 – 4 cebule szalotki
  • 5 – 6 goździków
  • 600 ml kwasu chlebowego
  • 2 – 3 łyżki masła
  • 1 – 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka jagnięce doprawiamy solą i pieprzem, jeśli mamy dostęp do żywego ognia opalamy nad ogniem. Jeśli nie mamy dostępu do ognia, aromat wędzenia możemy uzyskać stosując śliwki wędzone.
  2. Do żaroodpornego naczynia wlewamy odrobine oleju, przesmażamy do zeszklenia grubo przesiekany czosnek i szalotki. Dorzucamy goździki, suszone wiśnie, czarną porzeczkę i śliwki. Układamy opalone żeberka i zalewamy kwasem chlebowym, dodajemy masło, przykrywamy i dusimy pod przykryciem przez 1,5 do 2 godzin, aż żeberka będą miękkie. Co łatwo sprawdzić – kostki możemy wyjąć z mięsa bez najmniejszego oporu.
  3. Żeberka pozostawiamy w cieple w naczyniu, a sos od duszenia przelewamy na patelnię, doprawiamy octem i redukujemy na wolnym ogniu aż nabierze bardziej gęstej konsystencji.
  4. Dzielimy żeberka na porcje, polewamy sosem.

Dobra rada: w podobny sposób można też przyrządzić łatwiej dostępne żeberka wieprzowe

 

Zobacz także