Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 179

Temat odcinka: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni
Goście: Zbigniew Przygodzki Zabytkowa Huta Żelaza w Chlewiskach
Oddział Narodowego Muzeum Techniki w Warszawie, Aldona Stachowicz Dyrektor ds. handlowych Z.M. SKIBA S.A.

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Placek ze szpinakiem i grzybami z płyty
Składniki:
• 150 g mąki pszennej
• 150 g mąki gryczanej
• 1 łyżeczka sody
• 1 jajo
• 250 ml naturalnego jogurtu, maślanki lub ciepłej wody
• 5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
• 250 g boczniaków
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 100 g liści młodego szpinaku
• 1 roztrzepane jajo z dwiema łyżkami mleka
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Łączymy w misce mąkę pszenną, mąkę gryczaną, sodę, jajka, dodajemy łyżkami naturalny jogurt, maślankę lub do uzyskania plastycznej konsystencji ciasta, dodajemy oliwę. Dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto, zalewamy odrobiną oliwy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut na bok.
2. Nadzienie do ciasta: na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy po kolei składniki, doprawiając je solą i pieprzem. Najpierw grzyby pokrojone w kawałki, potem cebulę pokrojoną w piórka, na koniec na oliwę wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki, chwilkę prażymy, po czym blanszujemy na gorącej oliwie z czosnkiem umyte i osuszone liście młodego szpinaku. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodając suszone pomidory pokrojone w paski. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Ciasto dzielimy na porcje, każdą część wałkujemy przesypując mąką, formując zgrabne, okrągłe placki, potem smarujemy je rozmąconym z mlekiem jajkiem, na jedną połowę nakładamy farsz ze szpinaku i grzybów, nie za dużo, zostawiając wolne od nadzienia brzegi. Przykrywamy farsz druga połową placka, mocno ściskamy brzegi i równamy je nożem.
4. Placki opiekamy na gorącej płycie żeliwnej, dużej suchej patelni o grubym dnie lub na grillu. Należy je od czasu do czasu obracać. Można też je wypiec w piekarniku.
5. Upieczony placek podajemy z naturalnym jogurtem.
Dobra rada: zamiast boczniaków możemy użyć pieczarek, możemy też do farszu dodać mięso pozostałe z obiadu lub ser

Potrawa 2
Zbożowa kanapka z pieczoną karkówką, boczkiem, jajkami i pastą z ciecierzycy
Składniki:
• 4 bułeczki zbożowe
• 4 plastry surowej karkówki wieprzowej
• 12 plastrów surowego wędzonego boczku
• 1 duża cebula
• 4 jaja
• 1 pęczek świeżego tymianku
• 200 g ugotowanej ciecierzycy z puszki
• 50 g marynowanych grzybów
• 1 łyżka francuskiej musztardy gruboziarnistej
• 1 ugotowany czerwony burak
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Tymianek mocno siekamy na desce, posypujemy solą i rozcieramy nożem, aż zioło puści sok, dolewamy oliwę i mieszamy z roztartym w z solą tymiankiem.
2. W takiej marynacie obtaczamy z obu stron plastry karkówki, cebulę pokrojoną w krążki, oraz przekrojone na pół bułeczki zbożowe.
3. Na rozgrzanej blasze, grillu lub dużej suchej patelni o grubym dnie układamy plastry boczku, opiekamy z obu stron, tak samo opiekamy plastry karkówki, krążki z cebuli, przekrojone na pół bułeczki zbożowe. Na końcu na podsmażonym boczku robimy jajka sadzone.
4. Pasta do kanapki: do blendera wrzucamy ciecierzycę wraz z odrobina wody z puszki, dodajemy marynowane grzybki, musztardę, ugotowanego buraka pokrojonego w kostkę, sól, pieprz i oliwę. Całość miksujemy na gładką jednolitą masę.
5. Na dolnej połówce podpieczonej bułeczki zbożowej nakładamy warstwę pasty z ciecierzycy, plaster boczku, krążek cebuli, podpieczony plaster karkówki, boczek z sadzonym jajkiem, trochę pasty z ciecierzyc, nakrywamy wierzchnią połówką bułeczki zbożowej.
Dobra rada: jeśli wolimy karkówkę nieco bardziej miękką, możemy ją przed marynowaniem rozbić trochę tłuczkiem

Potrawa 3
Krucha łopatka wieprzowa duszona w aromatycznym sosie
Składniki:
• 1 kg łopatki wieprzowej w jednym kawałku
• 1,5 łyżki mielonego imbiru
• 1,5 łyżki mielonych ziaren kolendry
• 1,5 łyżki zmielonego ziela angielskiego
• 1 łyżeczka mielonego cynamonu
• 1,5 łyżki suszonego estragonu
• 2 cebule
• 3 ząbki czosnku
• 400 g krojonych pomidorów z puszki
• 1 szklanka soku z kiszonej kapusty
• 50 ml sosu Worcester
• 1 cytryna
• 1 łyżka miodu
• 250 kiszonej kapusty
• 8 młodych ziemniaków ze skórką
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Łopatkę wieprzową obtaczamy w soli i pieprzu, obsmażamy na mocno nagrzanym oleju w kociołku żeliwnym. Wyjmujemy mięso i odkładamy na bok.
2. Na tłuszczu po smażeniu łopatki przesmażamy cebule pokrojone w piórka i czosnek w plasterkach do zeszklenia. Doprawiamy mielonym imbirem, zmielonymi ziarnami kolendry, zmielonym zielem angielskim i suszonym estragonem. Możemy dodać trochę cynamonu. Potem zalewamy krojonymi pomidorami z puszki, dodajemy sok z kiszonej kapusty, sos Worcester, startą skórkę z cytryny. Kiedy ten sos się zagotuje wkładamy podsmażoną łopatkę, można dodać nieco wody jeśli sos jest zbyt gęsty, na wierzchu układamy wyszorowane ziemniaki ze skórką, szczelnie zamykamy i dusimy pod przykryciem przez 3 godziny na małym ogniu.
3. Na koniec chwilę wszystko dusimy bez przykrycie, aby maksymalnie odparować sos. Na końcu dorzucamy pokrojona drobniej kiszoną kapustę, dusimy dwie, trzy minuty i podajemy z uduszonymi ziemniakami.
Dobra rada: jeśli mamy więcej mięsa, ilość przypraw tez musi być większa, natomiast najlepsza do tego dania jest kapusta kiszona w całej główce

Zobacz także