Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 329

Temat odcinka: Talerz bieszczadzkiego leśnika
Goście: Kazimierz Nóżka, leśnik, Nadleśnictwo Baligród

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Stolniki z ciecierzycą, kurkami i kapustą

Składniki:

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy
  • 450 kurek*
  • 1 duże lub 2 małe cebule
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 500 g ziemniaków, startych na tarce jak na placki
  • 2 jajka
  • 1 – 2 łyżki pszennej mąki
  • 6 – 8 dużych, sparzonych liści białej kapusty
  • 2 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego*
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej wiejskiej śmietany
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowaną ciecierzycę (może być z puszki lub słoika) zmiel na drobnym sicie w maszynce do mielenia mięsa. Kurki dokładnie wymyj, najlepiej trzykrotnie w osolonej lekko wodzie, potem osusz i drobno posiekaj.
  2. Na nagrzanej patelni z olejem smaż kurki mieszając, kiedy stracą większą część wody dorzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dopraw pieprzem ziołowym, solą i majerankiem.
  3. Przesmażone kurki, lekko podduszone z cebulą, połącz ze zmieloną ciecierzycą.
  4. Starte ziemniaki dobrze odciśnij z nadmiaru płynu w lnianej ściereczce. Dodaj do nich jajka, mąkę, dopraw solą i pieprzem. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodaj nieco więcej mąki. Dokładnie wyrób ciasto.
  5. Na sparzone liście białej kapusty nałóż niezbyt grubą warstwę ciasta z surowych ziemniaków. Ułóż farsz na połowie ciasta. Złóż liść kapusty z ciastem na pół by przykryć farsz, liść kapusty chroni ciasto i farsz z obu stron.
  6. Smaż na niezbyt mocno nagrzanej patelni ze sporą ilością oleju, placki w kapuście z obu stron na mocno rumiany kolor. Chodzi o to, by dobrze wypiec ciasto z surowych ziemniaków, a nie spalić liści kapusty.
  7. Przygotuj sos, mieszając pastę z czosnku niedźwiedziego z kwaśną i podaj go z usmażonymi plackami.

Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”

 

Potrawa 2

Placki ziemniaczane z kapustą i boczkiem

Składniki:

  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 350 g posiekanych liści białej słodkiej kapusty
  • 250 g tłustego ser twarogowego
  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • ½ szklanki pszennej mąki
  • 100 ml kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego*
  • 2 łyżki pasty ze zmielonych suszonych pomidorów z zalewy olejowej
  • ½ łyżki ostrego sosu sriracha
  • sól, pieprz grubo mielony, olej

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w kostkę i wysmaż na skwarki zaczynając od ziemnej patelni. Liście kapusty cienko pokrój, obgotuj w osolonym wrzątku, odcedź i osusz. Dorzuć do skwarek z boczku i podsmaż wszystko razem. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokruszony ser twarogowy. Wymieszaj farsz
  2. Ugotowane, ostudzone ziemniaki przetrzyj przez praskę na puree. Dodaj jajko, dokładnie wymieszaj.  Dodawaj mąkę do ciasta partiami, tak by ciasto dało się formować. Im mniej mąki, tym ciasto jest bardziej delikatne. Dopraw solą. Możesz ciasto włożyć do lodówki, by trochę stężało i dało się lepiej formować.
  3. Z gotowego ciast uformuj krągłe placuszki, nałóż na nie farsz i dokładnie zawiń farsz ciastem ziemniaczanym, formując krągłe placuszki.
  4. Smaż placki na patelni z olejem na złoty kolor z obu stron.
  5. Przygotuj sos mieszając kwaśną gęstą śmietanę z pastami z czosnku niedźwiedziego i z suszonych pomidorów oraz sosu sriracha. Gotowe placki podawaj z sosem.

Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”

 

Potrawa 3

Bieszczadzkie pierogi z dziczyzną i kaszą gryczaną

Składniki:

  • 400 g zmielonego mięsa z łopatki jelenia*
  • 150 g zmielonego wędzonego boczku z dzika*
  • 2 – 3 posiekane żabki czosnku
  • 1 szklanka ugotowanej na sypko palonej kaszy gryczanej
  • 300 g pszennej mąki na ciast + 2 – 3 łyżki mąki do podsypania
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki kurkumy
  • 2 – 3 łyżki masła
  • 1 łyżka zmielonych ziaren kminku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz grubo mielony, olej

Sposób przygotowania:

  1. Połącz w misce zmielone mięso z jelenia, zmielony wędzony boczek z dzika, posiekany czosnek, ugotowana kaszę gryczaną, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.
  2. Ciasto: wymieszaj mąkę z całymi jajkami, kurkumą, dopraw solą, po czym dobrze wyrabiaj ciasto na gładką, jednolitą masę. Wyrobione ciasto włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Podziel ciasto na porcje, każdą wałkuj na stolnicy na bardzo cienki płat grubości 2 – 3mm. Podziel płat ciasta na dwa długie prostokąty, posmaruj je wodą, na każdym prostokącie ciasta ułóż kilka porcji farszu z dziczyzny wielkości orzecha włoskiego. Zlep oba brzegi prostokąta, tak by farsz była dobrze okryty ciastem. Usuń nadmiar powietrza i wytnij krągłe pierogi za pomocą szklanki. Dobrze zlepione brzegi pierożka, to gwarancja, że nie będą się rozpadać podczas gotowania.
  4. Gotuj pierożki najlepiej w wodzie po gotowaniu kaszy gryczanej przez 5 – 6 minut licząc od wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Na dużej patelni roztop masło, dorzucając zmielony kminek, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Na roztopione masło wrzucaj ugotowane pierożki łyżką cedzakową. Odrobina wody z gotowania pierożków utworzy z roztopionym masłem smakowity sos. Natychmiast podaj pierożki na stół.

Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”,

 

Zobacz także