Potrawa 1
Dziki gulasz z młodą kapustą
Składniki:
- 800 g łopatki z sarny*
- 50 ml octu jałowcowo-sosnowego lub jabłkowego
- 2 łyżki suszonych pędów sosny*
- 2 cebule pokrojone w grubą kostkę
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- ½ główki młodej białej kapusty pokrojonej w kostkę
- 50 ml syropu z derenia*
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 3 -4 gałązki świeżego tymianku
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki krojonych pomidorów z puszki
- 1 limonka
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz grubo mielony, olej
Sposób przygotowania:
- Mięso z łopatki z sarny pokrój na nieduże kawałki. Zamarynuj mięso w occie, soli i pieprzu, dobrze wymieszaj. Odstaw na 2 – 3 godziny w chłodne miejsce.
- Obsmaż mięso na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor. Najlepiej zrób to partiami, nie wrzucaj na patelnie zbyt dużej ilości mięsa na raz. Chodzi o to, by mięso wysmażyć, a nie dusić. Usmażone mięso przełóż do miski.
- Na patelni po smażeniu mięsa przesmaż cebulę i czosnek do zeszklenia, dorzuć przesmażone mięso, dolej syrop z derenia. Kiedy się lekko podsmażą, dorzuć przesiekane suszone pędy sosny. Dopraw wszystko słodką i ostrą mieloną papryką. Chwilę smaż wszystko i zalej wodą, tak by tylko lekko przykryć mięso. Duś pod przykryciem 30 – 40 minut do miękkości mięsa.
- Teraz dołóż świeży tymianek, koncentrat pomidorowy, krojone pomidory, ewentualnie jeszcze odrobinę syropu z derenia oraz startą skórkę z limonki.
- Na koniec na wierzch wyłóż pokrojoną w kostkę młodą kapustę, dopraw solą i pieprzem, potem przez kilka minut duś pod przykryciem kapustę na gulaszu z sarny. Kapusta powinna lekko zmięknąć, lecz wciąż pozostać lekko chrupiąca. Przed podaniem dobrze wymieszaj wszystko z odrobiną masła, chwile podgrzej. Możesz udekorować potrawę gałązkami tymianku.
Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”
Potrawa 2
Wędzony tatar z jelenia z plackami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 1 łyżka suszonego kwiatu lipy*
- 1 łyżka suszonego kwiatu czarnego bzu*
- 1 garść siana
- 400 g polędwiczki z jelenia*
- 40 g odsączonych, marynowanych opieniek*
- 40 g odsączonych, marynowanych podgrzybków*
- 1 żółtko
- 1 łyżka musztardy
- 1,5 łyżki pokrojonej drobno cebuli
- 1 łyżka odsączonych drobnych kaparów
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania placków. Do miski przełóż pszenną mąkę, sodę, kwaśną gęstą śmietanę, wszystko wymieszaj z odrobiną wody, tak by uzyskać delikatną masę. Dodaj zmielone w moździerzu lub blenderze kwiat lipy i kwiat czarnego bzu. Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj składniki.
- Na patelnię lekko wysmarowanej olejem uformuj łyżką krągłe packi, starając się by były jak najcieńsze, grubości wafla. Piecz z obu stron na złoty kolor po kolei. Placki powinny być chrupiące z zewnątrz, w środku delikatne. Odłóż gotowe placki na bok.
- Teraz przygotuj wędzony olej. Do grubego metalowego, najlepiej żeliwnego naczynia włóż siano, podpal je, kiedy siano się prawie wypali, zalej olejem i przykryj. Odłóż na bok na 10 – 15 minut. Potem przelej przez sito, aby pozbyć się resztek siana.
- Polędwiczkę z jelenia pokrój bardzo ostrym nożem w drobną kosteczkę. W podobną kosteczkę pokrój marynowane grzyby.
- W osobnym naczyniu połącz żółtko z musztardą, solą, pieprzem, dolej nieco wcześniej przygotowanego, wędzonego oleju. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką na jednolitą masę. Taki sos wymieszaj z grzybkami, pokrojoną cebulą i mięsem z jelenia. Wszystko dokładnie wymieszaj z kaparami i szczypiorkiem. Natychmiast podawaj na wcześniej przygotowanych plackach. Możesz też udekorować danie szczawikiem zajęczym.
Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”
Potrawa 3
Leśne pulpety z karpia na parze
Składniki:
- 500 ml pełnotłustego mleka
- 1 szklanka owsianych płatków błyskawicznych
- 800 g mielonego mięsa z karpia
- 1 jajko
- 1 łyżka suszonych pędów sosny*
- 1 łyżka zmielonych, suszonych kwiatów czarnego bzu*
- 250 ml słodkiej śmietanki 30 %
- 250 g zielonych szparagów
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
- 3 – 4 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki kiszonego lub marynowanego czosnku niedźwiedziego*
- 3 – 4 łyżki masła
- sól, pieprz grubo mielony, olej
Sposób przygotowania:
- Aby zrobić mleko owsiane zalej mlekiem owsiane płatki błyskawiczne i wstaw do lodówki na 2 – 3 dni.
- Sos do karpia: łodygi szparagów pokrój w małe kawałeczki, łebki zostaw do dekoracji. Na patelni z olejem przesmaż na wolnym ogniu do zeszklenia szalotkę, imbir, pokrojone łodygi szparagów i tymianek. Dopraw pieprzem i solą. Zalej to wcześniej przygotowanym, owsianym mlekiem. Płatki owsiane z mleka ładnie zagęszczą sos. Dołóż posiekany czosnek niedźwiedzi. Chwilę podduś wszystkie składniki i dodaj masło, Chwilę wszystko razem pogotuj mieszając do uzyskania aksamitnej konsystencji.
- Klopsy z karpia: mięso z karpia zmielone trzy razy na drobnym sicie w maszynce zmiel dodatkowo w blenderze razem z jajkiem i słodką śmietanką. Taką masę wymieszaj z posiekanymi drobno suszonymi pędami sosny, kwiatem czarnego bzu, solą i pieprzem.
- Naczynie do gotowania na parze wysmaruj olejem, za pomocą 2 łyżek wyłóż do naczynia masę z karpia, formując ją łyżkami w drobne, nieregularne pulpeciki. Gotuj na parze pulpety z karpia pod przykryciem aż pulpety ładnie się zestalą i będą gotowe. Dołóż także i uparuj łebki szparagów.
- Na talerze wylej sos, wyłóż uparowane szparagi i pulpety z karpia.
Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”