Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 322

Temat odcinka: Dziczyzna i karp na dziko
Goście: Roman Suski, leśniczy

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Dziki gulasz z młodą kapustą

Składniki:

  • 800 g łopatki z sarny*
  • 50 ml octu jałowcowo-sosnowego lub jabłkowego
  • 2 łyżki suszonych pędów sosny*
  • 2 cebule pokrojone w grubą kostkę
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • ½ główki młodej białej kapusty pokrojonej w kostkę
  • 50 ml syropu z derenia*
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 3 -4 gałązki świeżego tymianku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki krojonych pomidorów z puszki
  • 1 limonka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz grubo mielony, olej

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z łopatki z sarny pokrój na nieduże kawałki. Zamarynuj mięso w occie, soli i pieprzu, dobrze wymieszaj. Odstaw na 2 – 3 godziny w chłodne miejsce.
  1. Obsmaż mięso na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor. Najlepiej zrób to partiami, nie wrzucaj na patelnie zbyt dużej ilości mięsa na raz. Chodzi o to, by mięso wysmażyć, a nie dusić. Usmażone mięso przełóż do miski.
  2. Na patelni po smażeniu mięsa przesmaż cebulę i czosnek do zeszklenia, dorzuć przesmażone mięso, dolej syrop z derenia. Kiedy się lekko podsmażą, dorzuć przesiekane suszone pędy sosny. Dopraw wszystko słodką i ostrą mieloną papryką. Chwilę smaż wszystko i zalej wodą, tak by tylko lekko przykryć mięso. Duś pod przykryciem 30 – 40 minut do miękkości mięsa.
  3. Teraz dołóż świeży tymianek, koncentrat pomidorowy, krojone pomidory, ewentualnie jeszcze odrobinę syropu z derenia oraz startą skórkę z limonki.
  4. Na koniec na wierzch wyłóż pokrojoną w kostkę młodą kapustę, dopraw solą i pieprzem, potem przez kilka minut duś pod przykryciem kapustę na gulaszu z sarny. Kapusta powinna lekko zmięknąć, lecz wciąż pozostać lekko chrupiąca. Przed podaniem dobrze wymieszaj wszystko z odrobiną masła, chwile podgrzej. Możesz udekorować potrawę gałązkami tymianku.

Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”

 

Potrawa 2

Wędzony tatar z jelenia z plackami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 łyżka suszonego kwiatu lipy*
  • 1 łyżka suszonego kwiatu czarnego bzu*
  • 1 garść siana
  • 400 g polędwiczki z jelenia*
  • 40 g odsączonych, marynowanych opieniek*
  • 40 g odsączonych, marynowanych podgrzybków*
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka musztardy
  • 1,5 łyżki pokrojonej drobno cebuli
  • 1 łyżka odsączonych drobnych kaparów
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania placków. Do miski przełóż pszenną mąkę, sodę, kwaśną gęstą śmietanę, wszystko wymieszaj z odrobiną wody, tak by uzyskać delikatną masę. Dodaj zmielone w moździerzu lub blenderze kwiat lipy i kwiat czarnego bzu. Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj składniki.
  2. Na patelnię lekko wysmarowanej olejem uformuj łyżką krągłe packi, starając się by były jak najcieńsze, grubości wafla. Piecz z obu stron na złoty kolor po kolei. Placki powinny być chrupiące z zewnątrz, w środku delikatne. Odłóż gotowe placki na bok.
  3. Teraz przygotuj wędzony olej. Do grubego metalowego, najlepiej żeliwnego naczynia włóż siano, podpal je, kiedy siano się prawie wypali, zalej olejem i przykryj. Odłóż na bok na 10 – 15 minut. Potem przelej przez sito, aby pozbyć się resztek siana.
  4. Polędwiczkę z jelenia pokrój bardzo ostrym nożem w drobną kosteczkę. W podobną kosteczkę pokrój marynowane grzyby.
  5. W osobnym naczyniu połącz żółtko z musztardą, solą, pieprzem, dolej nieco wcześniej przygotowanego, wędzonego oleju. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką na jednolitą masę. Taki sos wymieszaj z grzybkami, pokrojoną cebulą i mięsem z jelenia. Wszystko dokładnie wymieszaj z kaparami i szczypiorkiem. Natychmiast podawaj na wcześniej przygotowanych plackach. Możesz też udekorować danie szczawikiem zajęczym.

Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”

 

Potrawa 3

Leśne pulpety z karpia na parze

Składniki:

  • 500 ml pełnotłustego mleka
  • 1 szklanka owsianych płatków błyskawicznych
  • 800 g mielonego mięsa z karpia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka suszonych pędów sosny*
  • 1 łyżka zmielonych, suszonych kwiatów czarnego bzu*
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30 %
  • 250 g zielonych szparagów
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • 3 – 4 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki kiszonego lub marynowanego czosnku niedźwiedziego*
  • 3 – 4 łyżki masła
  • sól, pieprz grubo mielony, olej

Sposób przygotowania:

  1. Aby zrobić mleko owsiane zalej mlekiem owsiane płatki błyskawiczne i wstaw do lodówki na 2 – 3 dni.
  2. Sos do karpia: łodygi szparagów pokrój w małe kawałeczki, łebki zostaw do dekoracji. Na patelni z olejem przesmaż na wolnym ogniu do zeszklenia szalotkę, imbir, pokrojone łodygi szparagów i tymianek. Dopraw pieprzem i solą. Zalej to wcześniej przygotowanym, owsianym mlekiem. Płatki owsiane z mleka ładnie zagęszczą sos. Dołóż posiekany czosnek niedźwiedzi. Chwilę podduś wszystkie składniki i dodaj masło, Chwilę wszystko razem pogotuj mieszając do uzyskania aksamitnej konsystencji.
  3. Klopsy z karpia: mięso z karpia zmielone trzy razy na drobnym sicie w maszynce zmiel dodatkowo w blenderze razem z jajkiem i słodką śmietanką. Taką masę wymieszaj z posiekanymi drobno suszonymi pędami sosny, kwiatem czarnego bzu, solą i pieprzem.
  4. Naczynie do gotowania na parze wysmaruj olejem, za pomocą 2 łyżek wyłóż do naczynia masę z karpia, formując ją łyżkami w drobne, nieregularne pulpeciki. Gotuj na parze pulpety z karpia pod przykryciem aż pulpety ładnie się zestalą i będą gotowe. Dołóż także i uparuj łebki szparagów.
  5. Na talerze wylej sos, wyłóż uparowane szparagi i pulpety z karpia.

Dobra rada: * te produkty dostaniesz w sklepie „Dobre z lasu”

 

Zobacz także