Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 316

Temat odcinka: Trzy ziemniaki
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Polędwiczka wieprzowa z grzybami i serowymi plackami ziemniaczanymi

Składniki:

  • 600 g polędwiczki wieprzowej
  • 400 g podgrzybków, pokrojonych w grube kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki orzechów włoskich, lekko przesiekanych
  • 100 ml miodu pitnego
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 6 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
  • 3 – 4 gałązki świeżego tymianku
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • ½ cebuli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki z żołędzi
  • 2 łyżki pszennej maki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g sera żółtego w plastrach
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczkę wieprzową pokrój w grube kawałki, dopraw solą i pieprzem. Obsmaż na złoty kolor z każdej strony na rozgrzanej patelni z olejem. Zdejmij z patelni i trzymaj w cieple.
  2. Na tej samej patelni przesmaż podgrzybki, dorzucając czosnek pokrojony w plasterki, orzechy włoskie. Kiedy grzyby lekko się podsmażą, dolej miód pitny i śmietankę. Dopraw trzema łyżkami kwaśnej gęstej śmietany i tymiankiem.
  3. Do tak przygotowanych grzybów w sosie dołóż podsmażone mięso, podgrzej i dobrze wymieszaj.
  4. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce jak na placki. Dodaj jajko, dopraw resztą kwaśnej gęstej śmietany, solą, pieprzem, Wymieszaj, dołóż mąkę pszenną i mąkę z żołędzi, sodę. Dobrze wymieszaj ciasto. Dorzuć ser żółty pokrojony w cienkie paseczki. Wymieszaj ciasto z serem.
  5. Przesmaruj niezbyt mocno nagrzaną patelnię olejem, wykładaj łyżką ciasto, formując okrągłe placuszki z masy ziemniaczano serowej. Smaż na brązowy kolor z obu stron, tak by wypiec ciasto w środku, a nie spalić go z zewnątrz.
  6. Na talerze wyłóż sos grzybowy z polędwiczką, obok wyłóż ziemniaczano serowe placuszki.

Dobra rada: możesz też na patelni podpiec plastry sera i udekorować danie chrupiącym serem

 

Potrawa 2

Ziemniaczane placki z prażoną mąką, bakłażanem i kapustą

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 600 g obranych, mączystych ziemniaków typu A
  • 100 g pszennej mąki
  • 1 cebula
  • 200 g liści słodkiej białej kapusty
  • ½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 jaja
  • 3 – 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g obranych ze skórki, pokrojonych w kawałki maślaków
  • 1 cytryna
  • 2 – 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana pokrój wzdłuż na plastry grubości 1 cm, posmaruj plastry olejem, opiekaj z obu stron na blasze, grillu lub suchej patelni o grubym dnie na mocno brązowy kolor z obu stron. Miąższ w środku powinien być dobrze wypieczony.
  2. Upieczone plastry bakłażana razem ze skórką drobno posiekaj.
  3. Ziemniaki ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedź zostawiając na dnie nieco wody. Dosyp mąkę i podpraż ją razem z ziemniakami.
  4. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż pokrojoną w kostkę cebule, doprawiając solą i pieprzem. Dorzuć kapustę pokrojoną w cienkie paseczki, praż kapustę aż zmięknie, poddusi się, ale pozostanie lekko chrupiąca.
  5. Ziemniaki z uprażoną mąką utrzyj drewnianą pałką na jednolitą masę.
  6. Do masy ziemniaczanej z uprażoną mąkę dodaj bakłażana i podsmażoną kapustę z cebulą. Dobrze wymieszaj wszystko razem, doprawiając zmielonym kminem rzymskim, solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki.
  7. Do przestudzonej masy dorzuć jajka i bułkę tartą, jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj.
  8. Na niezbyt mocno nagrzanej patelni z nieco większą ilością oleju formuj łyżką z masy okrągłe placki. Podsmaż z jednej strony, przerzuć na drugą, obsmażaj z obu stron na ładny złoty kolor.
  9. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż koncentrat pomidorowy z czosnkiem pokrojonym w plasterki, dorzuć maślaki i podpraż je krótko. Zalej słodką śmietanką, dopraw startą skórką z cytryny, solą i pieprzem. Kiedy sos lekko się zredukuje, posyp go posiekanym szczypiorkiem.
  10. Gotowe placki podawaj z sosem z maślaków.

Dobra rada: jeśli masa z ziemniaków i uprażonej mąki będzie zbyt luźna, możesz zagęścić ją dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej

 

Potrawa 3

Wędzone „hakele” czyli wędzona sałatka ziemniaczana ze śledziem

Składniki:

  • 5 – 6 ziemniaków ze skórką
  • 1 mała cebula
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • ¼ łyżeczki posiekanej ostrej papryczki
  • ½ łyżeczki miodu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 cytryna
  • 3 filety śledzi typu maties
  • 50 g kiszonej kapusty
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Upiecz ziemniaki, najlepiej w ognisku razem ze skórką.
  2. Wyjmij z ogniska żarzące się węgielki, przełóż do naczynia i zalej olejem. Potrzymaj pod przykryciem kilkanaście minut i odcedź dokładnie olej.
  3. Ziemniaki wyjmij ze spalonej skórki, podziel na kawałki, przełóż do miski. Dodaj pokrojoną w grubą kostkę cebulę.
  4. Przygotuj wędzony sos: do miski wrzuć żółtko, dodaj musztardę, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, posiekaną ostrą papryczkę, miód. Dobrze wymieszaj składniki. Potem dolewając cieniutkim strumieniem wędzony olej mieszaj trzepaczką aż do uzyskania kremowej, majonezowej konsystencji. Na koniec dopraw sos posiekanym szczypiorem i sokiem z cytryny.
  5. Do ziemniaków dorzuć pokrojone w duże kawałki śledzie, mocno odciśniętą i drobno posiekaną kiszoną kapustę, wszystko wymieszaj z wędzonym sosem.
  6. Podawaj sałatkę udekorowaną natką pietruszki, skropioną wędzonym olejem.

Dobra rada: hekele to tradycyjna śląska sałatka z ziemniaków, śledzia, jajka, ogórków, cebuli i musztardy.

 

Zobacz także