Potrawa 1
Zupa jagodowa z ziemniakami i okrasą
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 laski cynamonu
- 1 małe kłącze świeżego imbiru
- 10 ziaren kardamonu
- 150 g surowego wędzonego boczku
- 1 łyżka cukru
- 500 g czarnych jagód
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
- Obrane ziemniaki parujemy pod przykryciem do miękkości w małej ilości osolonej wody.
- Na zimną patelnię kładziemy surowy boczek pokrojony w grube kawałki. Na wolnym ogniu wytapiamy na chrupiące, rumiane skwarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do boczku i smażymy razem do delikatnego zarumienienia cebuli.
- Do naczynia z wodą wrzucamy laski cynamonu, plasterki świeżego imbiru i ziarna kardamonu. Dorzucamy cukier i gotujemy wszystko razem przez kilkanaście minut na wolnym ogniu. Odcedzamy cynamon i kardamon, zostawiamy imbir. Dosypujemy czarne jagody, część z nich zostawiamy na koniec. Gotujemy dalej przez kilkanaście minut.
- Słodką śmietankę mieszamy trzepaczką z mąką ziemniaczaną, hartujemy gorącym wywarem i dolewamy do zupy mieszając. Chwilę jeszcze gotujemy, czekamy aż mąka zagęści zupę i na końcu dorzucamy pozostałe świeże jagody.
- Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i okrasą z boczku i cebuli.
Dobra rada: podobną zupę można też przyrządzić z wiśni
Potrawa 2
Jagodzianki z farszem jagodowo serowym
Składniki:
- 400 g jagód
- 200 g twarogu
- 1 limonka
- 1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
- 1 łyżka cukru do farszu
- 6 łyżeczek cukru do ciasta
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 250 ml mleka
- 50 g masła
- 20 g drożdży
- 500 g maki pszennej + 4 – 5 łyżek do podsypywania
- 6 żółtek
- 1 jajko roztrzepane z mlekiem
- 3 – 4 łyżki cukru pudru do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Farsz do jagodzianek: do jagód w misce dodajemy pokruszony ser twarogowy, startą skórkę z umytej i sparzonej limonki, starty świeży imbir, delikatnie całość mieszamy, dodając cukier i mąkę ziemniaczanej.
- Ciasto na jagodzianki: masło rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy drożdże i mąkę, żółtka, cukier, całość dokładnie wyrabiamy na jednolite ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę przesypaną mąką pszenną, jeszcze raz wyrabiamy, po czym kroimy na porcje. Rozklepujemy kawałki ciasta w dłoniach, formując zgrabny placek. Nakładamy farsz jagodowo serowy, zawijamy go ciastem, dokładnie zlepiamy brzegi, delikatnie rolujemy na deskę i kładziemy na blachę z pergaminem., przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy po wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.
Dobra rada: ciasto na jagodzianki powinno być bardzo luźne.
Potrawa 3
Sałatka z buraków z jagodową salsą i wędzonym łososiem
Składniki:
- 2 czerwone buraki
- 200 g czarnych jagód
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka musztardy francuskiej gruboziarnistej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1łyżka miodu
- 1 limonka
- 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 150 g wędzonego na gorąco łososia
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Buraki zawijamy w folie aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godziny.
- Upieczone, obrane buraki kroimy w cząstki, przekładamy do miski.
- Przygotowujemy marynatę: do miski przekładamy jagody, dodajemy sól, rozgniatamy owoce z solą łyżką. Dokładamy musztardę Dijon i musztardę francuską, ocet balsamiczny, miód, pieprz, startą skórkę i sok z limonki, dokładnie mieszamy dolewając oliwę cienkim strumieniem. Taką marynatą zalewamy pokrojone buraki.
- Do sałatki dodajemy uprażone ziarna słonecznika i posiekaną świeżą kolendrę. Sałatkę wykładamy na talerz, a na wierzchu układamy kawałki wędzonego łososia.
Dobra rada: gotowe, upieczone lub ugotowane buraki można dostać w sklepach