Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 219

Temat odcinka: Na jagody

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Zupa jagodowa z ziemniakami i okrasą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 laski cynamonu
  • 1 małe kłącze świeżego imbiru
  • 10 ziaren kardamonu
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 1 łyżka cukru
  • 500 g czarnych jagód
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, grubo mielony pieprz,

Sposób przygotowania:

  1. Obrane ziemniaki parujemy pod przykryciem do miękkości w małej ilości osolonej wody.
  2. Na zimną patelnię kładziemy surowy boczek pokrojony w grube kawałki. Na wolnym ogniu wytapiamy na chrupiące, rumiane skwarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do boczku i smażymy razem do delikatnego zarumienienia cebuli.
  3. Do naczynia z wodą wrzucamy laski cynamonu, plasterki świeżego imbiru i ziarna kardamonu. Dorzucamy cukier i gotujemy wszystko razem przez kilkanaście minut na wolnym ogniu. Odcedzamy cynamon i kardamon, zostawiamy imbir. Dosypujemy czarne jagody, część z nich zostawiamy na koniec. Gotujemy dalej przez kilkanaście minut.
  4. Słodką śmietankę mieszamy trzepaczką z mąką ziemniaczaną, hartujemy gorącym wywarem i dolewamy do zupy mieszając. Chwilę jeszcze gotujemy, czekamy aż mąka zagęści zupę i na końcu dorzucamy pozostałe świeże jagody.
  5. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i okrasą z boczku i cebuli.

Dobra rada: podobną zupę można też przyrządzić z wiśni

 

Potrawa 2

Jagodzianki z farszem jagodowo serowym

Składniki:

  • 400 g jagód
  • 200 g twarogu
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka cukru do farszu
  • 6 łyżeczek cukru do ciasta
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 20 g drożdży
  • 500 g maki pszennej + 4 – 5 łyżek do podsypywania
  • 6 żółtek
  • 1 jajko roztrzepane z mlekiem
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Farsz do jagodzianek: do jagód w misce dodajemy pokruszony ser twarogowy, startą skórkę z umytej i sparzonej limonki, starty świeży imbir, delikatnie całość mieszamy, dodając cukier i mąkę ziemniaczanej.
  2. Ciasto na jagodzianki: masło rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy drożdże i mąkę, żółtka, cukier, całość dokładnie wyrabiamy na jednolite ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem.
  3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę przesypaną mąką pszenną, jeszcze raz wyrabiamy, po czym kroimy na porcje. Rozklepujemy kawałki ciasta w dłoniach, formując zgrabny placek. Nakładamy farsz jagodowo serowy, zawijamy go ciastem, dokładnie zlepiamy brzegi, delikatnie rolujemy na deskę i kładziemy na blachę z pergaminem., przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy po wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.  Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.

Dobra rada: ciasto na jagodzianki powinno być bardzo luźne.    

 

Potrawa 3

Sałatka z buraków z jagodową salsą i wędzonym łososiem

Składniki:

  • 2 czerwone buraki
  • 200 g czarnych jagód
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy francuskiej gruboziarnistej
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1łyżka miodu
  • 1 limonka
  • 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 150 g wędzonego na gorąco łososia
  • sól, grubo mielony pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Buraki zawijamy w folie aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godziny.
  2. Upieczone, obrane buraki kroimy w cząstki, przekładamy do miski.
  3. Przygotowujemy marynatę: do miski przekładamy jagody, dodajemy sól, rozgniatamy owoce z solą łyżką. Dokładamy musztardę Dijon i musztardę francuską, ocet balsamiczny, miód, pieprz, startą skórkę i sok z limonki, dokładnie mieszamy dolewając oliwę cienkim strumieniem. Taką marynatą zalewamy pokrojone buraki.
  4. Do sałatki dodajemy uprażone ziarna słonecznika i posiekaną świeżą kolendrę. Sałatkę wykładamy na talerz, a na wierzchu układamy kawałki wędzonego łososia.

Dobra rada: gotowe, upieczone lub ugotowane buraki można dostać w sklepach

 

Zobacz także