Potrawa 1
Zupa dyniowa z wędzonym serem
Składniki:
– 1 mała dynia (ok. 1,5 kg)
– ½ cebuli
– ½ korzenia pietruszki
– ½ selera
– 2-3 ziemniaki
– 1 ząbek czosnku
– 200g wędzonego twarogu
1 łyżka masła
– natka pietruszki
– ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– ½ łyżeczki nasionek kolendry
– 3 liście laurowych
– 4 ziarna ziela angielskiego
– szczypta pieprzu cayenne w proszku
– ¼ łyżeczki mielonego imbiru
sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek rozgniatamy i jak najdrobniej siekamy.
2. Wszystkie warzywa oprócz dyni kroimy w kostkę.
3. Cebulę z czosnkiem szklimy na patelni, a po chwili dorzucamy resztę warzyw i wszystkie razem obsmażamy, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania lekko złotego koloru. Dla smaku dodajemy łyżkę masła.
4. W międzyczasie kroimy dynię w jak najmniejsze kawałki. Łączymy ją w garnku z przesmażonymi warzywami. Całość doprawiamy szczyptą czarnego pieprzu, mielonego imbiru, mielonego kminu rzymskiego, pieprzem cayenne, ziarenkami kolendry, dorzucamy 3 liście laurowe i ziele angielskie. Doprawione warzywa mieszamy i zalewamy 1,5 litra gorącej (tak, by warzywa były przykryte płynem), lekko osolonej wody lub bulionu i gotujemy ok. 15-20 minut.
5. Gdy warzywa zmiękną, wywar jest gotowy i miksujemy go na krem przy pomocy blendera. Zanim jednak przystąpimy do miksowania, należy usunąć z garnka liście laurowe i ziele angielskie.
6. Gotową zupę nalewamy do talerza. Posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem. Zupę podajemy z drobno posiekaną natką pietruszki.
Potrawa 2
Twaróg wędzony w marynacie z konfiturą
Składniki na wędzenie:
– 200 – 250gr tłustego twarogu
– 2 gruszki
– ząbek czosnku
– 1 łyżeczka kminku
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– sól
– do zawijania lniana ściereczka
Konfitura:
– 3 bulwy kopru włoskiego
– 5 łyżek białego cukru
– 1 szklanka czarnej porzeczki
– 2-3 łyżki octu winnego
– skórka z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Wędzony ser:
1. Rozgniatamy czosnek i drobno siekamy. Łączymy z resztą przypraw i dokładnie rozcieramy.
2. Gotową marynatą nacieramy twaróg, po czym owijamy go w lnianą ściereczkę i odkładamy do wędzarni.
3. Gruszki przekrawamy na pół i razem z serem układamy na kratce bądź ruszcie do wędzenia. Wędzimy w ciepłym dymie ok. 1 – 1,5 godziny.
Konfitura z kopru włoskiego i porzeczek:
1. Kroimy bulwy kopru włoskiego na grubsze plasterki.
2. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier, który na wolnym ogniu doprowadzamy do karmelizacji.
3. Na skarmelizowany cukier wsypujemy czarną porzeczkę i koper włoski. Dolewamy ocet winny i dla aromatu wcieramy skórkę z cytryny. Całość przez kilka minut gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Grubo pokruszony uwędzony już twaróg układamy na talerzu, a wokół i na ser jeszcze gorącą konfiturę.
Obok układamy pokrojoną w ćwiartki gruszkę.