Potrawa 1
Polewka piwna z jabłkiem i serem
Składniki:
- 3 żółtka
- 300 ml ciemnego piwa
- 1 laska cynamonu
- 4 goździki
- 3 ziarna kardamonu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 jabłko
- 1 łyżka masła klarowanego
- 100 g niemielonego twarogu
Sposób przygotowania:
- Jabłko wraz ze skórką pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym, krótko przesmaż, by w pozostały lekko chrupiące.
- Piwo wraz z cynamonem, goździkami i ziarnami kardamonu redukuj na wolnym ogniu do 2/3 objętości. Dopraw miodem.
- Do drugiego naczynia przełóż żółtka, lekko podbij je trzepaczką, po czym przełóż naczynie na niewielki ogień i stale ubijając trzepaczką dolewaj zredukowane piwo z korzeniami i miodem. Ubijaj do uzyskania lekko sztywnej puszystej piany.
- Do talerzy pokrusz ser twarogowy, dołóż karmelizowane jabłka, zalej piwną pianą. Dekoruj plasterkami świeżego jabłka.
Dobra rada: polewki piwne podawano w dawnej Polsce na śniadanie przed erą kawy i herbaty
Potrawa 2
Tołpyga pieczona w glazurze z czarnego czosnku i jabłka z piwnym sosem
Składniki:
- 2 filety tołpygi ze skórą po 400 g każdy
- 1 jabłko
- 1 główka czarnego czosnku
- 1 limonka
- ½ łyżeczki lipowego miodu
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 ostra papryczka
- 3 żółtka
- 300 ml ciemnego piwa
- 1 laska cynamonu
- 4 goździki
- 3 ziarna kardamonu
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 200 g dyni piżmowej
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Zacznij od marynaty do ryby: jabłko wraz ze skórką pokrój w drobniutką kosteczkę. Do moździerza przełóż obrane z łupinek ząbki czarnego czosnku, dopraw startą skórką i sokiem z limonki, miodem, kardamonem, dołóż 1,5 łyżki posiekanej świeżej kolendry, dolej trochę oliwy. Utrzyj w moździerzu na w miarę jednolitą masę. Dodaj pokrojone jabłko, posiekaną ostrą papryczkę i wymieszaj.
- Taką marynatą posmaruj od strony mięsa, oprószone pieprzem filety z tołpygi. Ułóż filety na pergaminie skropionym oliwą, piecz w temperaturze 180°C przez 10 minut.
- Sos piwny: piwo wraz z cynamonem, goździkami i ziarnami kardamonu redukuj na wolnym ogniu do 2/3 objętości. Dopraw miodem.
- Do drugiego naczynia przełóż żółtka, lekko podbij je trzepaczką, po czym przełóż naczynie na niewielki ogień i stale ubijając trzepaczką dolewaj zredukowane piwo z korzeniami. Ubijaj do uzyskania lekko sztywnej puszystej piany, dopraw ostrą mieloną papryką.
- Obraną dynię pokrój w kostkę, podsmaż na klarowanym maśle. Dopraw majerankiem, pieprzem i solą.
- Na talerze wyłóż przypieczoną dynię, filet tołpygi, polej sosem piwnym.
Dobra rada: piwo podczas obróbki cieplnej traci praktycznie cały alkohol, więc można jeść takie danie bez obaw
Potrawa 3
Indyk w sosie piwnym z owocami
Składniki:
- 100 g słoniny
- 5 – 6 medalionów z indyka grubości 1 – 1,5 cm
- 1 cebula
- ½ ostrej papryczki
- 150 g bezpestkowych winogron, przekrojonych na pół
- 5 – 6 jędrnych moreli
- 1 łyżeczka miodu spadziowego
- 400 ml pszenicznego, niefiltrowanego piwa
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 3 łyżki masła
- 1 limonka
- ½ pęczka świeżej kolendry
- sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
- Słoninę pokrój w drobną kostkę i zaczynając od zimnej patelni wytop na małym ogniu na chrupiące skwarki.
- Medaliony z indyka dopraw pieprzem z obu stron, ułóż na patelni ze skwarkami tak, by skwarki przykleiły się do mięsa. Opiecz na złoty kolor z obu stron przez około 30 sekund do minuty. W środku powinny zostać lekko surowe. Przełóż medaliony na talerz.
- Wypestkowane morele pokrój na większe kawałki. Przełóż cebulą pokrojoną w gruba kostkę na patelnie po smażeniu indyka z minimalną ilością tłuszczu, smaż do zeszklenia. Dopraw pieprzem i miodem, a kiedy miód zacznie karmelizować, zalej piwem. Dorzuć posiekaną ostrą papryczkę i ziarna kolendry. Zredukuj piwo na wolnym ogniu do połowy objętości.
- Do zredukowanego sosu dodaj masło, dobrze połącz je z sosem. Dopraw skórką i sokiem z limonki. W taką glazurę wrzuć winogrona, morele, a kiedy trochę się podgrzeją dodaj mięso, dopraw solą i posiekana ostrą papryczką, chwilę wszystko razem podgrzewaj, aby medaliony doszły w środku. Podaj posypane listkami świeżej kolendry.
Dobra rada: zamiast skwarek ze słoniny, możesz użyć zwykłego oleju