Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 289

Temat odcinka: Cysterska kuchnia piwna
Goście: Julia i Radosław Groblewscy

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Polewka piwna z jabłkiem i serem

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 300 ml ciemnego piwa
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 3 ziarna kardamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 100 g niemielonego twarogu

Sposób przygotowania:

  1. Jabłko wraz ze skórką pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym, krótko przesmaż, by w pozostały lekko chrupiące.
  2. Piwo wraz z cynamonem, goździkami i ziarnami kardamonu redukuj na wolnym ogniu do 2/3 objętości. Dopraw miodem.
  3. Do drugiego naczynia przełóż żółtka, lekko podbij je trzepaczką, po czym przełóż naczynie na niewielki ogień i stale ubijając trzepaczką dolewaj zredukowane piwo z korzeniami i miodem. Ubijaj do uzyskania lekko sztywnej puszystej piany.
  4. Do talerzy pokrusz ser twarogowy, dołóż karmelizowane jabłka, zalej piwną pianą. Dekoruj plasterkami świeżego jabłka.

Dobra rada: polewki piwne podawano w dawnej Polsce na śniadanie przed erą kawy i herbaty  

 

Potrawa 2

Tołpyga pieczona w glazurze z czarnego czosnku i jabłka z piwnym sosem

Składniki:

  • 2 filety tołpygi ze skórą po 400 g każdy
  • 1 jabłko
  • 1 główka czarnego czosnku
  • 1 limonka
  • ½ łyżeczki lipowego miodu
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 ostra papryczka
  • 3 żółtka
  • 300 ml ciemnego piwa
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 3 ziarna kardamonu
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 200 g dyni piżmowej
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od marynaty do ryby: jabłko wraz ze skórką pokrój w drobniutką kosteczkę. Do moździerza przełóż obrane z łupinek ząbki czarnego czosnku, dopraw startą skórką i sokiem z limonki, miodem, kardamonem, dołóż 1,5 łyżki posiekanej świeżej kolendry, dolej trochę oliwy. Utrzyj w moździerzu na w miarę jednolitą masę. Dodaj pokrojone jabłko, posiekaną ostrą papryczkę i wymieszaj.
  2. Taką marynatą posmaruj od strony mięsa, oprószone pieprzem filety z tołpygi. Ułóż filety na pergaminie skropionym oliwą, piecz w temperaturze 180°C przez 10 minut.
  3. Sos piwny: piwo wraz z cynamonem, goździkami i ziarnami kardamonu redukuj na wolnym ogniu do 2/3 objętości. Dopraw miodem.
  4. Do drugiego naczynia przełóż żółtka, lekko podbij je trzepaczką, po czym przełóż naczynie na niewielki ogień i stale ubijając trzepaczką dolewaj zredukowane piwo z korzeniami. Ubijaj do uzyskania lekko sztywnej puszystej piany, dopraw ostrą mieloną papryką.
  5. Obraną dynię pokrój w kostkę, podsmaż na klarowanym maśle. Dopraw majerankiem, pieprzem i solą.
  6. Na talerze wyłóż przypieczoną dynię, filet tołpygi, polej sosem piwnym.

Dobra rada: piwo podczas obróbki cieplnej traci praktycznie cały alkohol, więc można jeść takie danie bez obaw

 

Potrawa 3

Indyk w sosie piwnym z owocami

Składniki:

  • 100 g słoniny
  • 5 – 6 medalionów z indyka grubości 1 – 1,5 cm
  • 1 cebula
  • ½ ostrej papryczki
  • 150 g bezpestkowych winogron, przekrojonych na pół
  • 5 – 6 jędrnych moreli
  • 1 łyżeczka miodu spadziowego
  • 400 ml pszenicznego, niefiltrowanego piwa
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 3 łyżki masła
  • 1 limonka
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • sól, grubo mielony pieprz,

Sposób przygotowania:

  1. Słoninę pokrój w drobną kostkę i zaczynając od zimnej patelni wytop na małym ogniu na chrupiące skwarki.
  2. Medaliony z indyka dopraw pieprzem z obu stron, ułóż na patelni ze skwarkami tak, by skwarki przykleiły się do mięsa. Opiecz na złoty kolor z obu stron przez około 30 sekund do minuty. W środku powinny zostać lekko surowe. Przełóż medaliony na talerz.
  3. Wypestkowane morele pokrój na większe kawałki. Przełóż cebulą pokrojoną w gruba kostkę na patelnie po smażeniu indyka z minimalną ilością tłuszczu, smaż do zeszklenia. Dopraw pieprzem i miodem, a kiedy miód zacznie karmelizować, zalej piwem. Dorzuć posiekaną ostrą papryczkę i ziarna kolendry. Zredukuj piwo na wolnym ogniu do połowy objętości.
  4. Do zredukowanego sosu dodaj masło, dobrze połącz je z sosem. Dopraw skórką i sokiem z limonki. W taką glazurę wrzuć winogrona, morele, a kiedy trochę się podgrzeją dodaj mięso, dopraw solą i posiekana ostrą papryczką, chwilę wszystko razem podgrzewaj, aby medaliony doszły w środku. Podaj posypane listkami świeżej kolendry.

Dobra rada: zamiast skwarek ze słoniny, możesz użyć zwykłego oleju

 

Zobacz także