Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 275

Temat odcinka: Ciasta z ognia
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Ciasto z jabłkami z patelni

Składniki:

  • 2 twarde jabłka
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 1 laska cynamonu
  • 1 limonka
  • 100 g masła
  • 2 – 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 200 g pszennej mąki + 2 – 3 łyżki do podsypania na desce
  • 2 żółtka jaja
  • ½ szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Prażone jabłka: jabłka, bez gniazd nasiennych, ale ze skórką pokrój w grube cząstki. Na patelni podgrzej miód, aż zacznie się pienić. Dorzuć gałązki rozmarynu, przełamaną ma pół laskę cynamonu. Po kilku chwilach dodaj jabłka. Chwilę razem wszystko podsmaż. Dołóż około zimnego masła pokrojonego na kawałki. Dopraw startą skórką i sokiem z limonki.
  2. Ciasto drożdżowe: podgrzej mleko z 50 g masła, połącz to z mąką w misce, podbitymi żółtkami, suszonymi drożdżami i cukrem. Dobrze wymieszaj składniki i wyrób ciasto do uzyskania jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Na desce podsypanej mąką uformuje okrągły placek, rozciągnij placek wałkiem do wielkości patelni.
  4. Przerzuć ciasto na ciepłą patelnię, najlepiej grubą, żeliwną. Na ciasto połóż przestudzone, prażone jabłka z rozmarynem, cynamon odrzuć.
  5. Piecz w piekarniku w temperaturze 180° przez 20 – 25 minut, wszystko zależy od grubości ciasta. Ważne, aby zarumieniło się na brzegach.
  6. Do pozostałego po jabłkach syropu na patelni dołóż jeszcze nieco masła, roztop je i taką emulsją polej upieczone ciasto. Posyp ciasto cukrem pudrem, udekoruj kwaśną gęstą śmietaną.

Dobra rada: jeśli dysponujesz piecem do pizzy lub chlebowy oplatanym drewnem, to upiecz to ciasto w takim piecu, aby nabrało dymnego aromatu

 

Potrawa 2

Buraczane placuszki brownie

Składniki:

  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżki kakao
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 – 4 łyżki upieczonych buraków, startych na tarce o drobnych oczkach
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki pszennej mąki
  • sól, olej

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wybij trzy jajka, dorzuć 6 łyżek cukru, podbij jaja razem z cukrem, aby dobrze napowietrzyć masę. Dodaj mielone siemię lniane, zmielone orzechy włoskie, kakao. Dopraw startą na tarce gałką muszkatołową, startą gorzką czekoladą, szczyptą soli, dorzuć starte buraczki i dokładnie całość wymieszaj.  Dodaj proszek do pieczenia i przesianą przez sito mąkę, ponownie dokładnie, ale już delikatnie wymieszaj.
  2. Na wysmarowaną olejem patelnię o grubym dnie, najlepiej żeliwną, wyłóż ciasto w formie małych krągłych placuszków.
  3. Opiekaj na patelni przez 10 – 15 minut, aż się wypieką w środku.

Dobra rada: zamiast laskowych, możesz użyć orzechów włoskich, a ciasto zamiast na patelni możesz upiec w tortownicy w 180°C przez 20 minut  

 

Potrawa 3

Ciasto z indykiem

Składniki:

  • 100 g słoniny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g mięsa z upieczonego indyka, bez skóry i kości
  • 150 g brązowych pieczarek
  • ½ łyżeczki ostrej, mielonej papryki
  • 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
  • 2 łyżki uprażonych, przesiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 300 g pszennej mąki na ciasto + 3 – 4 łyżki do podsypania deski
  • 60 ml oliwy
  • 100 ml kwaśnej gęstej śmietany
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Farsz: słoninę pokrój w kostkę, ułóż na zimnej patelni i powoli na wolnym ogniu wytop i wysmaż na chrupiące skwarki.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki, mięso z indyka przesiekaj, brązowe pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  3. Kiedy skwarki ze słoniny będą suche, rumiane i chrupiące, dorzuć cebulę i czosnek. Podsmaż do zeszklenia. Dopraw pieprzem. Dołóż starte pieczarki. Smaż aż pieczarki się przyrumienia i stracą wilgoć. Dodaj sól do smaku, ostrą mieloną paprykę, podsmaż, dorzuć mięso z indyka, uprażone orzechy włoskie, przesiekaną suszoną żurawiny oraz sos Worcester. Podsmaż chwilę wszystko razem, dodaj posiekaną natkę pietruszki i odstaw.
  4. Ciasto: mąkę zaparz bardzo gorącą wodą i dokładnie wyrabiaj dodając powoli oliwę aż do uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji.
  5. Podsypując deskę mąką, rozwałkuj ciasto tak, by było możliwie jak najcieńsze. Rozciągnij ciasto na desce, posmaruj obficie olejem za pomocą pędzelka.
  6. Rozłóż farsz z indyka i pieczarek na całej powierzchni ciasta, zostawiając brzegi wolne od farszu. Zawiń ciasto z farszem jak roladę lub struclę. Posmaruj z wierzchu olejem, przełóż na wysmarowaną olejem patelnię lub blachę, piecz w temperaturze 180°C przez 35 – 40 minut.
  7. Podaj doprawione kwaśną gęstą śmietaną.

Dobra rada: ta potrawa to doskonały sposób, aby wykorzystać resztki mięsa z gotowanego lub upieczonego indyka, które zostało nam z poprzedniego dnia

 

 

Zobacz także