Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 263

Temat odcinka: Owoce po nalewkach
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Dojrzewający stek z antrykotu z glazurą z rokitnika i fasolką szparagową

Składniki:

  • 2 dojrzewające na sucho steki z antrykotu
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru od dymki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki pokruszonych orzechów pistacjowych
  • 3 – 4 łyżki owoców rokitnika po nalewce
  • 1 łyżka konfitury, najlepiej cytrynowej lub miodu
  • 3 łyżki sosu Worcester
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Wyjęty z lodówki stek z antrykotu marynuj w pieprzu i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  2. Oczyszczoną fasolkę szparagową przełóż na patelnię, dolej trochę wody, paruj pod przykryciem kilka minut. Kiedy woda odparuje w całości, dolej trochę oleju, dorzuć łyżkę masła, a kiedy masło się roztopi i lekko podpiecze, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, trochę posiekanej ostrej papryczki, startej skórki z cytryny, orzechów pistacjowych, pieprzu, soli. Podsmaż chwilę wszystko razem, na koniec dodaj posiekany szczypior.
  3. Na patelnię po fasolkę przełóż owoce rokitnika po nalewce, konfiturę, sos Worcester, ocet jabłkowy, zagotuj wszystko razem, chwilę podsmaż, po czym dodaje 2 łyżki masła. Dobrze połącz masło z pozostałymi składnikami. Sos powinien nabrać jedwabistej i szklistej konsystencji.
  4. Ogrzanego steka posmaruj olejem, połóż na mocno rozgrzaną suchą patelnię lub płytę. Smaż po 2 – 3 minuty z każdej strony na mocno brązowy kolor. Odstaw na deskę na 3 – 4 minuty, aby mięso odpoczęło.
  5. Steka podawaj z fasolką i sosem z owoców rokitnika, i dopiero teraz przed samym podaniem posól mięso.

Dobra rada: stek z antrykotu (angielska nazwa rib eye steak) dojrzewający, może być sprzedawany bez lub z kością  

 

Potrawa 2

Stek z antrykotu pieczony z glazurą z trześni i pieczarkowym puree

Składniki:

  • 600 ugotowanych, mączystych ziemniaków
  • 300 g brązowych pieczarek
  • ½ gałki muszkatołowej
  • ½ szklanki mleka
  • 150 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 – 5 łyżek owoców trześni po nalewce
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu Sriracha
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały brokuł
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarkowe puree: ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę na puree. Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przesmaż dobrze na patelni z olejem na mocno rumiany kolor, tak by straciły jak najwięcej wilgoci. Dopraw pieprzem i solą.
  2. Do ziemniaków zetrzyj gałkę muszkatołową, dodaj mleko, pieprz, sól, pół kostki masła, dokładnie i długo wyrabiaj masę, aby składniki dobrze się połączyły. Na koniec dobrze wymieszaj z podsmażonymi pieczarkami.
  3. Glazura do steka: zeszklij na patelni z olejem drobno posiekany czosnek, dodaj owoce trześni po nalewce, sos sojowy, sos Sriracha, kawałek masła. Czekaj aż sos ładnie się zredukuje i powstanie szklista glazura. Na koniec dopraw miodem.
  4. Taką glazurą pokryj powierzchnię steka, wyjętego wcześniej z lodówki, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez kilka, kilkanaście minut. Mięso powinno być lekko krwiste w środku, a glazura z trześni łanie się zapiec.
  5. Podawaj takiego steka z pieczarkowym puree oraz ugotowanym brokułem, lekko podpieczonym na patelni z olejem.

Dobra rada: owoce trześni to owoce dawnej odmiany dzikiej wiśni zwanej też ptasią wiśnią lub dziką czereśnią, jeśli nie masz trześni możesz użyć innych owoców po nalewce, choćby zwykłej wisni

 

Potrawa 3

Ser fet pieczony z mirabelką na sałatce

Składniki:

  • 200 g sera feta w kawałku, dość twardego
  • 4 -5 łyżek owoców mirabelki po nalewce
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki uprażonych, solonych orzechów pistacjowych
  • 2 – 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 – 4 gałązki świeżego tymianku
  • 100 g liście młodego szpinaku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • sól, grubo mielony pieprz, olej, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Osuszony ser fata pokrój na kawałki, posmaruj je olejem, połóż na patelni i smaż, aż skórka zrobi się rumiana.
  2. Zrób glazurę do sera. Do miseczki przełóż mirabelkę po nalewce, dodaj trochę startej skórki i soku z cytryny, miód, pokruszone nożem orzechy pistacjowe, ocet balsamiczny, oliwę, posiekany tymianek. Wymieszaj wszystkie składniki.
  3. Ułóż przygotowaną glazurę na kawałki ser feta na patelni, zostawiając trochę na później. Przełóż ser z glazurą do piekarnika, piecz jeszcze kilka minut, aby glazura ładnie się zapiekła.
  4. Na talerzu ułóż liście szpinaku, dorzuć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, ułóż ser z glazurą z mirabelki, polej wszystko pozostałą glazurą.

Dobra rada: ser feta wraz z glazurą możesz też upiec w piekarniku w 220°C przez 15 minut

 

 

Zobacz także