Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 56

Temat odcinka: Gotowanie na lodzie.
Goście: Jarosław Pająkowski – Zespół Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego oraz członkowie i sympatycy Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły.

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1.
Placki z zielonej soczewicy z sosem cebulowym i pieczonym łososiem.
Składniki:
Placki z zielonej soczewicy:
•    400 g zielonej soczewicy
•    4 ząbki czosnku
•    70 g suszonych pomidorów z zalewy
•    1 cebula
•    3 jaja
•    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
•    ½ łyżeczki suszonego tymianku
•    2 łyżki prażonego siemienia lnianego
•    3 łyżki żytniej mąki razowej
•    5 łyżek płatków owsianych.
Sos cebulowy:
•    3 cebule
•    ½ łyżeczki suszonego tymianku
•    2 łyżki masła
•    1 ząbek czosnku
•    70 ml miodu pitnego
•    150 ml kwaśnej gęstej śmietany
•    1 mały piernik.
Pieczony łosoś:
•    1 kg filetu z łososia
•    1 dymka (szczypior)
•    1 garść siana
•    sól, pieprz, olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
1.    Placki z zielonej soczewicy: zieloną soczewicę moczymy w ciepłej wodzie przez 20 – 30 minut, po czym gotujemy do miękkości. Przekładamy do miski i dokładamy: posiekany czosnek, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, drobno posiekane suszone pomidory z zalewy, jajka, prażone siemię lniane, żytnią mąkę, doprawiamy mielonym cynamonem, suszonym tymiankiem, pieprzem i solą. Całość dokładanie mieszamy.
2.    Z takiej masy formujemy okrągłe placki, grubości 1 cm, każdy placek dokładnie obtaczamy w płatkach owsianych, po czym smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, po 2 – 3 minuty z każdej strony.
3.    Sos cebulowy: cebule kroimy w piórka, do naczynia wlewamy olej, podgrzewamy i wrzucamy cebule. Chwilę smażymy, po czym doprawiamy masłem, pieprzem, solą, suszonym tymiankiem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Smażymy cebulę na mocny, złoty kolor. Usmażoną cebulę zalewamy miodem pitnym, dusimy, a kiedy miód się zredukuje dodajemy kwaśną gęstą śmietanę, starty na tarce piernik, po czym sos dusimy na małym ogniu przez 7 minut.
4.    Pieczony na sianie łosoś: ładnie oczyszczony filet z łososia bez skóry kroimy na kawałki po około 200 g każdy. Doprawiamy rybę olejem, pieprzem i szczypiorem od dymki. Na rozgrzanej płycie lub suchej patelni z grubym dnem układamy siano, a na sianie kawałki łososia. Wędzimy na tlącym się sianie przez 5 minut z każdej strony, po czym przekładamy na pergamin i dopiekamy rybę na szczypiorze od dymki.
5.    Na talerze wykładamy placki z zielonej soczewicy, kawałki pieczonego na sianie łososia, polewamy sosem cebulowym, dekorujemy szczypiorem od dymki.
Dobra rada: jeśli mamy ochotę na obiad wegetariański, same placki z soczewicy z sosem cebulowym będą doskonałym rozwiązaniem.

Potrawa 2.
Zupa z czerwonej soczewicy z wędzonym łososiem.
Składniki:
•    300 g wędzonego na zimno łososia w kawałku
•    3 cebule
•    3 ząbki czosnku
•    ½ łyżeczki mielonego imbiru
•    1 łyżeczka ziaren kolendry
•    1 łyżeczka przyprawy curry
•    1  łyżeczka słodkiej mielonej papryki
•    50 g masła
•    400 g czerwonej soczewicy
•    400 g pomidorów z puszki
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    150 g tłustego sera twarogowego
•    sól, pieprz, olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
1.    Wędzonego łososia układamy na grubym kawałku twardego, namoczonego drewna i układamy blisko ognia, tak by podgrzać go w gorącym dymie.
2.    Do moździerza wrzucamy ziarna kolendry, mielony imbir, przyprawę curry oraz słodką mieloną paprykę. Wszystko razem ucieramy, tworząc mieszankę przypraw.
3.    W naczyniu rozgrzewamy olej, wrzucamy masło, a kiedy masło się rozpuści dokładamy posiekany czosnek i cebule pokrojone w drobną kostkę. Chwilę przesmażamy, po czym dorzucamy utarte w moździerzu przyprawy. Do przesmażonej cebuli z czosnkiem i przyprawami dorzucamy czerwoną soczewicę, chwilę smażymy, po czym zalewamy wszystko wodą. Gotujemy przez 10 minut.
4.    Kiedy soczewica będzie miękka, dodajemy pomidory z puszki bez skórki, gotujemy stale mieszając kolejne 10 minut. Na koniec doprawiamy posiekaną świeżą kolendrą.
5.    Zupę nalewamy do miseczek, dodając kawałki wędzonego łososia oraz pokruszonego twarogu, dekorujemy listkami kolendry i kroplami oleju rzepakowego.
Dobra rada: możemy stworzyć własną mieszankę przypraw, mieszając te, które lubimy najbardziej.

Zobacz także