Tytuł: Okrasa łamie przepisy
Potrawa 1
Kacza wątróbka w sosie z rokitnika
Składniki:
- 2 pietruszki korzeniowe
- 500 g wątróbki z kaczki
- 4 łyżki maki pszennej
- 4 łyżki mąki z żołędzi
- 1 cebula
- 100 ml soku z rokitnika
- 150 ml miodu pitnego
- 1 limonka
- 1 łyżka musztardy francuskiej gruboziarnistej
- 2 – 3 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka miodu
- 1 mały kawałek sprasowanego cytrusowego chmielu amerykańskiego
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Obrane pietruszki pokrój w grube plasterki. Połóż na patelni z odrobiną wody i paruj do miękkości pod przykryciem. Kiedy jest już miękka, podpiecz je na rumiano, ewentualnie z małą ilością masła. Dopraw świeżym tymiankiem i sokiem z limonki. Trzymaj w cieple.
- Oczyszczoną wątróbkę z kaczki dopraw pieprzem. Zmieszaj mąkę pszenną i tę z żołędzi, po czym panieruj wątróbki kacze w tej mieszaninie. Strzep nadmiar mąki.
- Na mocno rozgrzanej patelni z olejem krótko obsmaż wątróbki z obu stron na złoty kolor, ale tak by w środku pozostały lekko surowe. Zdejmuj i odstaw na bok.
- Teraz sos. Cebule pokrój w kosteczkę. Blanszuj na średnio nagrzanej patelni z odrobiną oleju, dodaj trochę startej skórki z limonki, łyżkę musztardy francuskiej, zalej miodem pitnym. Kiedy miód lekko odparuje, dolej soku z rokitnika. Teraz redukuj sos o jedną trzecią objętości, dodając w trakcie świeże masło. Na koniec dopraw sos miodem i startym chmielem (uwaga – jest bardzo gorzki więc dodaj tylko odrobinę).
- W takim sosie układaj wątróbki i podgrzewaj pod przykryciem na małym ogniu, tak by doszły w środku.
- Kacze wątróbki w sosie z rokitnika podawaj z uparowaną pietruszką. Dopraw solą dopiero przed podaniem.
Dobra rada: owoce rokitniki najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach
Potrawa 2
Dorsz zapiekany pod sosem barbecue z rokitnika
Składniki:
- 4 łyżki konfitury z rokitnika
- 2 łyżki owoców rokitnika (opcjonalnie w sezonie)
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula szalotka
- 2 – 3 łyżki sosu Worcester
- 1 łyżka startego chrzanu
- 1 łyżeczka oleju z rokitnika
- 1 łyżeczka sosu Sriracha
- 1 ładna polędwica z dorsza
- 2 – 3 młode marchewki
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Zacznij od sosu barbecue. Do miski przełóż konfiturę z rokitnika, dodaj umyte owoce rokitnika, posiekany czosnek, posiekaną szalotkę, pieprz, sól, sos Worcester, starty chrzan, kilka kropel oleju z rokitnika, sos Sriracha. Wszystkie składniki dokładnie zmieszaj.
- Tak przygotowanym sosem dokładnie pokryj polędwicę z dorsza.
- Najlepiej upiec taką rybę w palenisku kuchenki fajerkowej. Jeśli nie masz takiej kuchni, upiecz w normalnym piekarniku w 180° przez 8 – 10 minut.
- Gdy ryba się piecze, zrób sałatkę. Młode obrane marchewki pokrój na cienkie, szerokie paski obieraczką do warzyw. Do miski przelej resztę oleju z rokitnika, dodaj sok z połowy cytryny, miód, sól, pieprz, połącz składniki marynaty. Teraz dodaj paski marchewki oraz posiekaną świeżą miętę. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw.
- Upieczonego dorsza z sosem barbecue z rokitnika podaj z sałatką z marchewki.
Dobra rada: sos Sriracha może zastąpić posiekaną ostrą papryczką
Potrawa 3
Sałatka z kozim serem
Składniki:
- 1 rolada koziego sera dojrzewającego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 limonka
- 40 ml soku z rokitnika
- ½ łyżeczki oleju z rokitnika
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 kromki chałki
- 3 – 4 listki świeżej szałwii
- 1 łyżka masła
- 4 upieczone czerwone buraki
- 50 g listków młodego szpinaku
- 10 świeżych malin do dekoracji
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Roladę koziego sera pokrój na plastry grubości 1 cm, posmaruj każdy plaster z wierzchu miodem. Karmelizuj miód na powierzchni sera za pomocą opalarki gazowej, jeśli jej nie masz podpiecz ser z miodem na patelni lub w piekarniku.
- Kromki chałki opiecz na rumiano na patelni z masłem i listkami szałwii.
- Przygotuj sos do sałatki. Przełóż do miski musztardę, dodaj łyżeczkę miodu, sok i stratą skórkę z limonki, sok i olej z rokitnika, mielony kmin rzymski, dokładnie zmieszaj, i dalej mieszając trzepaczką dolewaj oliwę cienkim strumieniem. Mieszaj do uzyskania jednolitej, jedwabistej konsystencji.
- Obrane ze skórki buraki pokrój w cząstki i połącz z sosem, dodaj listki szpinaku, delikatnie wymieszaj. Podawaj z zapieczonym serem kozim, grzankami i malinami.
Dobra rada: przetwory z rokitnika można sobie zrobić samemu w sezonie, można też kupić w sklepach ze zdrową żywnością