Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 259

Temat odcinka: Smak rokitnika
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Tytuł: Okrasa łamie przepisy

Potrawa 1

Kacza wątróbka w sosie z rokitnika

Składniki:

  • 2 pietruszki korzeniowe
  • 500 g wątróbki z kaczki
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 4 łyżki mąki z żołędzi
  • 1 cebula
  • 100 ml soku z rokitnika
  • 150 ml miodu pitnego
  • 1 limonka
  • 1 łyżka musztardy francuskiej gruboziarnistej
  • 2 – 3 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały kawałek sprasowanego cytrusowego chmielu amerykańskiego
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Obrane pietruszki pokrój w grube plasterki. Połóż na patelni z odrobiną wody i paruj do miękkości pod przykryciem. Kiedy jest już miękka, podpiecz je na rumiano, ewentualnie z małą ilością masła. Dopraw świeżym tymiankiem i sokiem z limonki. Trzymaj w cieple.
  2. Oczyszczoną wątróbkę z kaczki dopraw pieprzem. Zmieszaj mąkę pszenną i tę z żołędzi, po czym panieruj wątróbki kacze w tej mieszaninie. Strzep nadmiar mąki.
  3. Na mocno rozgrzanej patelni z olejem krótko obsmaż wątróbki z obu stron na złoty kolor, ale tak by w środku pozostały lekko surowe. Zdejmuj i odstaw na bok.
  4. Teraz sos. Cebule pokrój w kosteczkę. Blanszuj na średnio nagrzanej patelni z odrobiną oleju, dodaj trochę startej skórki z limonki, łyżkę musztardy francuskiej, zalej miodem pitnym. Kiedy miód lekko odparuje, dolej soku z rokitnika. Teraz redukuj sos o jedną trzecią objętości, dodając w trakcie świeże masło. Na koniec dopraw sos miodem i startym chmielem (uwaga – jest bardzo gorzki więc dodaj tylko odrobinę).
  5. W takim sosie układaj wątróbki i podgrzewaj pod przykryciem na małym ogniu, tak by doszły w środku.
  6. Kacze wątróbki w sosie z rokitnika podawaj z uparowaną pietruszką. Dopraw solą dopiero przed podaniem.

Dobra rada: owoce rokitniki najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach

 

Potrawa 2

Dorsz zapiekany pod sosem barbecue z rokitnika

Składniki:

  • 4 łyżki konfitury z rokitnika
  • 2 łyżki owoców rokitnika (opcjonalnie w sezonie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula szalotka
  • 2 – 3 łyżki sosu Worcester
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 1 łyżeczka oleju z rokitnika
  • 1 łyżeczka sosu Sriracha
  • 1 ładna polędwica z dorsza
  • 2 – 3 młode marchewki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, grubo mielony pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od sosu barbecue. Do miski przełóż konfiturę z rokitnika, dodaj umyte owoce rokitnika, posiekany czosnek, posiekaną szalotkę, pieprz, sól, sos Worcester, starty chrzan, kilka kropel oleju z rokitnika, sos Sriracha. Wszystkie składniki dokładnie zmieszaj.
  2. Tak przygotowanym sosem dokładnie pokryj polędwicę z dorsza.
  3. Najlepiej upiec taką rybę w palenisku kuchenki fajerkowej. Jeśli nie masz takiej kuchni, upiecz w normalnym piekarniku w 180° przez 8 – 10 minut.
  4. Gdy ryba się piecze, zrób sałatkę. Młode obrane marchewki pokrój na cienkie, szerokie paski obieraczką do warzyw. Do miski przelej resztę oleju z rokitnika, dodaj sok z połowy cytryny, miód, sól, pieprz, połącz składniki marynaty. Teraz dodaj paski marchewki oraz posiekaną świeżą miętę. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw.
  5. Upieczonego dorsza z sosem barbecue z rokitnika podaj z sałatką z marchewki.

Dobra rada: sos Sriracha może zastąpić posiekaną ostrą papryczką

 

Potrawa 3

Sałatka z kozim serem

Składniki:

  • 1 rolada koziego sera dojrzewającego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 limonka
  • 40 ml soku z rokitnika
  • ½ łyżeczki oleju z rokitnika
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 kromki chałki
  • 3 – 4 listki świeżej szałwii
  • 1 łyżka masła
  • 4 upieczone czerwone buraki
  • 50 g listków młodego szpinaku
  • 10 świeżych malin do dekoracji
  • sól, grubo mielony pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Roladę koziego sera pokrój na plastry grubości 1 cm, posmaruj każdy plaster z wierzchu miodem. Karmelizuj miód na powierzchni sera za pomocą opalarki gazowej, jeśli jej nie masz podpiecz ser z miodem na patelni lub w piekarniku.
  2. Kromki chałki opiecz na rumiano na patelni z masłem i listkami szałwii.
  3. Przygotuj sos do sałatki. Przełóż do miski musztardę, dodaj łyżeczkę miodu, sok i stratą skórkę z limonki, sok i olej z rokitnika, mielony kmin rzymski, dokładnie zmieszaj, i dalej mieszając trzepaczką dolewaj oliwę cienkim strumieniem. Mieszaj do uzyskania jednolitej, jedwabistej konsystencji.
  4. Obrane ze skórki buraki pokrój w cząstki i połącz z sosem, dodaj listki szpinaku, delikatnie wymieszaj. Podawaj z zapieczonym serem kozim, grzankami i malinami.

Dobra rada: przetwory z rokitnika można sobie zrobić samemu w sezonie, można też kupić w sklepach ze zdrową żywnością

 

Zobacz także