Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 70

Temat odcinka: Chrupiący chleb z pieca
Goście: Adam Gapiński, Aniela Gapińska

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Dorsz z chrustem z chleba żytniego

Składniki:
•    2 bakłażany
•    100 ml octu balsamicznego
•    2 łyżki cukru
•    3 kromki chleba żytniego
•    50 g suszonych pomidorów z zalewą olejową
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    1 limonka
•    200 g czarnej soczewicy
•    1 cebula
•    3 ząbki czosnku
•    100 g upieczonej kolorowej papryki
•    400 g filetów z dorsza bez skóry
•    sól, pieprz gruboziarnisty, oliwa
Sposób przygotowania:

  1. Konfitura z bakłażana: bakłażany kroimy w kostkę 1 x 1 cm, po czym marynujemy przez 2 godziny w mieszaninie cukru i octu balsamicznego.
  2. Potem przekładamy zamarynowanego bakłażana do nagrzanego naczynia i smażymy przez godzinę na bardzo małym ogniu. Trzeba uważać, aby nie przypalić konfitury, często ją mieszać, a jeśli zrobi się gęsta, to można dolać odrobinę wody, która i tak wyparuje. Na koniec doprawiamy konfiturę startą skórką i sokiem z limonki.
  3. Chrust z żytniego chleba: chleb kroimy w drobną kostkę, po czym przesmażamy na patelni, na oleju z zalewy suszonych pomidorów, aż do uzyskania chrupiących grzanek. Do grzanek dorzucamy posiekane suszone pomidory, posiekaną świeżą kolendrę, doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy.
  4. Sałatka z soczewicy: soczewicę gotujemy do miękkości, studzimy. Cebule drobno siekamy, 2 ząbki czosnku rozgniatamy. Cebulę i czosnek przekładamy do nagrzanego naczynia z olejem z zalewy suszonych pomidorów, a kiedy się zeszklą dorzucamy soczewicę. Chwilę smażymy razem, potem czosnek wyjmujemy, a soczewicę doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, startą skórką i sokiem z limonki. Na koniec dorzucamy upieczoną paprykę, pokrojoną w kwadraty 2 x 2 cm i posiekaną świeżą kolendrę.
  5. Filety z dorsza bez skóry kroimy na ładne kawałki, trzeba też pamiętać aby wyjąc je wcześniej z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Doprawiamy je pieprzem, bez soli.
  6. Na patelni układamy kawałek pergaminu, polewamy go oliwą, po czym smażymy rybę z obu stron. W trakcie smażenia posypujemy startą skórką z limonki, a oliwę aromatyzujemy rozgniecionym ząbkiem czosnku.
  7. Na talerz wykładamy sałatkę z soczewicy, konfiturę z bakłażana, na to wykładamy dorsza, którego posypujemy chrustem z chleba.

Dobra rada: rybę smażymy na końcu, gdy resztę składników potrawy mamy już gotową. Taką konfiturę z bakłażana możemy trzymać w słoiku w lodówce przez 2 – 3 tygodnie.

Potrawa 2
Sałatka chlebowa z wędzonym łososiem i „pijanym” jajkiem

Składniki:
•    6 kromek żytniego chleba
•    4 jajka
•    0,5 l ciemnego, karmelowego piwa
•    50 ml octu winnego lub jabłkowego
•    1 łyżka musztardy Dijon
•    1 łyżka miodu
•    2 łyżki octu balsamicznego
•    12 pomidorków koktajlowych
•    4 młode cebule dymki
•    150 g świeżych podgrzybków
•    100 g świeżych liści szpinaku
•    100 g wędzonego łososia
•    sól i pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:

  1. Chleb, pokrojony w kromki grubość około 2 cm kładziemy na pergaminie, skrapiamy oliwą i opiekamy w piekarniku bądź na patelni tak by uzyskać chrupiące grzanki.
  2. Sos balsamiczny: musztardę, miód o ocet dokładnie mieszamy, po czym dolewamy oliwę cienkim strumieniem stale mieszając trzepaczką lub mikserem aż do uzyskania kremowej konsystencji.
  3. Pomidorki koktajlowe i dymki kroimy na pół, grzyby w większe kawałki. Cebulki i grzyby podsmażamy na oliwie na patelni pokrytej pergaminem.
  4. „Pijane” jaja: Na pletni podgrzewamy piwo z octem. Kiedy będzie prawie wrzące, o temperaturze około 80°C, delikatnie wybijamy jaja prawie nad powierzchnia płynu i ostrożnie zawijamy białko łyżką wokół żółtka. Gotujemy około 2 – 3 minut, po czym wyjmujemy łyżką cedzakową. Białko powinno być ścięte, żółtko w środku płynne.
  5. Na duży talerz rwiemy grzanki na małe kawałki, na to układamy liście szpinaku, pomidorki koktajlowe, podsmażone cebulki dymki i grzyby, porwane na kawałki plastry wędzonego łososia. Nie mieszamy składników! Wszystko polewamy sosem, a na wierzchu kładziemy „pijane” jaja czyli jaja w koszulkach ugotowane w piwie.

Dobra rada: zamiast szpinaku możemy użyć liści kolorowych sałat

Zobacz także