Potrawa 1
Ziemniaczano serowy placek z lawendową konfiturą i wędzoną makrelą
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków, najlepiej sałatkowych
- 100 g żółtego sera
- 1 jajo
- 100 g uprażonego słonecznika
- 1 cebula
- 100 ml syropu lawendowego
- 2 – 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 – 4 łodyżki z kwiatkami lawendy
- 2 wędzone sielawy
- 3 -4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Placek: ugotowane lub uparowane w malej ilości wody ziemniaki odstawiamy do ostygnięcia, a potem ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy starty na tej samej tarce żółty ser, jajo, pieprz i lawendową sól. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i formujemy na niej łyżką duże placki z uzyskanej masy o grubości około 1,5 cm, które smażymy z obu stron na rumiany kolor.
- Lawendowa konfitura ze słonecznika: cebulę pokrojoną w piórka gotujemy kilka minut w syropie lawendowym doprawiamy octem, studzimy. Łączymy z uprażonym ziarnem słonecznika. Dorzucamy kwiatki lawendy.
- Na gorące placki nakładamy lawendową konfiturę ze słonecznikiem, układamy nieco kwaśnej gęstej śmietany, kawałki obranej wędzonej sielawy, posypujemy kwiatkami lawendy.
Dobra rada: lawendową sól zrobimy dodając kwiatki lawendy do soli, odstawiamy na kilka dni, syrop lawendowy można kupić w sklepie z ekologiczną żywnością alba zrobić samemu gotując kwiaty lawendy w syropie z cukru i wody w proporcji 1:1
Potrawa 2
Wieprzowa karkówka w lawendowym sosie z serowym puree
Składniki:
- 2 – 3 grube plastry wieprzowej karkówki
- 3 – 4 gałązki lawendy z kwiatkami
- 100 ml syropu lawendowego
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- 2 – 3 łyżki konfitury z aronii
- 300 ml ciemnego karmelowego piwa
- 30 ml octu, najlepiej piwnego
- 2 – 3 łyżki masła
- 500 g uparowanych i utłuczonych na puree ziemniaków
- 100 g wędzonego żółtego sera
- 1 – 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Karkówka: plastry karkówki doprawiamy solą lawendową, pieprzem.
- W naczyniu o grubym dnie nagrzewamy olej i obsmażamy mięso z obu stron na złoty kolor. Dorzucamy rozgnieciony ząbek czosnku, konfiturę z aronii, startą lub drobno pokrojoną w paseczki skórkę z cytryny.
- Zalewamy syropem lawendowym, potem ciemnym piwem karmelowym i octem. Dusimy aż mięso będzie zupełnie miękkie, a sos mocno się zredukuje. Wówczas dorzucamy masło i gotujemy na wolnym ogniu aż sos stanie się szklisty.
- Serowe puree: do gorących uparowanych i utłuczonych na puree ziemniaków dodajemy starty na tarce lub drobniutko pokrojony wędzony żółty ser. Dobrze mieszamy na ogniu do uzyskania jednolitej, ciągnącej się masy. Na koniec dodajemy pieprz i kwaśną gęstą śmietanę, dokładnie mieszamy.
- Na ziemniaki z serem układamy plaster karkówki i polewamy sosem. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Dobra rada: lawendową sól zrobimy dodając kwiatki lawendy do soli, odstawiamy na kilka dni, syrop lawendowy można kupić w sklepie z ekologiczną żywnością alba zrobić samemu gotując kwiaty lawendy w syropie z cukru i wody w proporcji 1:1
Potrawa 3
Lawendowy placek z jabłkami
Składniki:
- 400 g surowego ciasta drożdżowego
- 800 g jabłek, obranych i pokrojonych w grube cząstki
- 3 łyżki miodu lawendowego ze skórką cytryny
- 1 cytryna
- 3 – 4 gałązki lawendy z kwiatkami
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki uprażonego ziarna słonecznika
- 1 – 2 łyżki kaszy manny
- 1 jajo + łyżka mleka
- 100 ml kwaśnej gęstej śmietany
- sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy na patelni lawendowy miód ze skórką cytryny. Kiedy miód zacznie się pienić, dodajemy sok z cytryny, uprażone ziarno słonecznika i masło. Kiedy masło się roztopi dorzucamy obrane i pokrojone w cząstki jabłka. Jabłka smażymy chwilę, aby pozostały soczyste i chrupiące. Na koniec łączymy z kaszą manną.
- Jabłka przekładamy do żaroodpornego naczynia. Studzimy.
- Ciasto drożdżowe rozklepujemy palcami na desce. (przepisy na ciasto drożdżowego znajdziemy w książkach lub Internecie)
- W ciasto drożdżowe wklepujemy świeże kwiatki lawendy. Układamy ciasto na jabłkach kwiatkami lawendy do dołu. Smarujemy powierzchnię ciasto rozmąconym jajem z mlekiem.
- Pieczemy w temperaturze 180°C. Podajemy z kwaśną gęstą śmietaną lub jogurtem. Można dorzucić kilka listków świeżej mięty.
Dobra rada: cukier jak i sól możemy aromatyzować kwiatkami lawendy. Jeśli nie dostaniemy lawendowego miodu, możemy samu aromatyzować zwykły miód kwiatkami lawendy i skórką z cytryny, odstawiony na kilka dni nabierze lawendowego aromatu