Potrawa 1
Zupa mleczna z porów i szparagów z salsą z botwinki i sera
Składniki:
- 300 g białych szparagów
- 1 por – tylko biała część
- 1 duży ziemniak
- 2 łyżki masła
- 1 cytryna
- ¼ gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 300 ml tłustego mleka
- 6 – 7 łodyżek młodej botwinki
- 1 łyżka oleju z ostropestu
- 50 g sera typu bałkańskiego
- 3 – 4 gałązki świeżej mięty
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Zupa: ziemniaka kroimy w kostkę, białą część pora również, obrane szparagi w kawałki, ale bez główek, które odkładamy na bok.
- W naczyniu rozgrzewamy olej, roztapiamy w nim masło, podsmażamy na takim tłuszczu, najpierw ziemniaka, a potem pokrojone wcześniej warzywa do zeszklenia. Doprawiamy pieprzem i solą oraz startą skórką z cytryny.
- Kiedy warzywa są podprażone dodajemy startą gałkę muszkatołową, ostrą mieloną paprykę, zalewamy wodą tak by tylko przykryć warzywa, po czym dusimy pod przykryciem aż warzywa będą zupełnie miękkie.
- Dolewamy mleko i miksujemy całość na gładki jednolity krem.
- Salsa: łodyżki młodej botwinki drobno siekamy, główki szparagów kroimy na cienkie plasterki, przekładamy do miski, dodajemy olej z ostropestu, sok z cytryny, pokruszony ser typu bałkańskiego, doprawiamy solą i pieprzem, porwanymi listkami świeżej mięty. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
- Na talerze wykładamy porcje salsy, zalewamy zupą tak by salsa była widoczna ponad powierzchnią.
Dobra rada: zamiast szparagów możemy też wykorzystać inne białe warzywo sezonowe
Potrawa 2
Mleczna zupa „nic” z chmurkami z białka
Składniki:
- 1,2 l tłustego mleka
- 1 laska wanilii
- ½ opakowania suchego podpiwka
- 5 białek
- 6 łyżek cukru
- 3 żółtka
- 1 limonka
- 100 g wiśni z syropu
- 50 g tłustego twarogu
Sposób przygotowania:
- Mleko wylewamy na dużą patelnię, gotujemy wraz z wyskrobanymi ziarenkami z laski wanilii wraz z korą.
- Podpiwek gotujemy 10 minut z niewielką ilością wody, przecedzamy przez gazę, do mleka dodajemy kilka łyżek przecedzonego płynu. Gotujemy.
- Schłodzone białka przelewamy do miski, ubijamy trzepaczką na sztywną pianę dodając partiami pięć łyżek cukru.
- Do gotującego się na patelni mleka wkładamy łyżką ubitą pianę z białek formując je w kształt chmurek.
- Do miski przekładamy trzy żółtka, dodajemy do nich jedną łyżkę cukru, po czym ubijamy na jednolitą puszystą masę.
- Z gotującego się mleka usuwamy korę po wanilii, zaciągamy mleko żółtkami, uprzednio je hartując. Mieszamy, nie gotujemy już mleka, aby żółtka się nie ścięły, wylewamy na talerze wraz z chmurkami z białek. Na talerzach doprawiamy startą skórką z limonki i dekorujemy wiśniami z syropu oraz pokruszonym twarogiem.
Dobra rada: białka i żółtka najlepiej ubić mikserem.
Potrawa 3
Biały chłodnik z ogórkami małosolnymi i szparagami
Składniki:
- 400 g małosolnych ogórków z zalewą, czosnkiem i koprem
- 6 – 8 białych szparagów
- 2 – 3 młode cebule dymki
- 500 ml zsiadłego mleka
- 500 ml kremowego naturalnego jogurtu
- 4 – 5 łyżek posiekanego koperku
- 1 łyżeczka miodu
- 150 g twarogu
- sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
- Obrane szparagi wkładamy na noc do zalewy wraz z małosolnymi ogórkami.
- Siekamy 2 – 3 ząbki z zalewy od ogórków małosolnych, przekładamy do miski, dodajemy starte na tarce o grubych oczkach małosolne ogórki, dodajemy cebulki dymki posiekane w kostkę, szparagi bez główek pokrojone w cienkie plasterki, dolewamy pół szklanki zalewy od małosolnych ogórków, zsiadłe mleko, kremowy naturalny jogurt, dorzucamy posiekany koperek, doprawiamy pieprzem i solą oraz odrobiną miodu. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 – 20 minut.
- Na talerze układamy ukiszone główki szparagów, gałązki koperku, plasterki cebulki dymki, posiekany szczypior od dymki, pokruszony ser twarogowy, doprawiamy pieprzem, skrapiamy miodem. Zalewamy chłodnikiem.
Dobra rada: