Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 250

Temat odcinka: Z żuławskiego mleka

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Zupa mleczna z porów i szparagów z salsą z botwinki i sera

Składniki:

  • 300 g białych szparagów
  • 1 por – tylko biała część
  • 1 duży ziemniak
  • 2 łyżki masła
  • 1 cytryna
  • ¼ gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 300 ml tłustego mleka
  • 6 – 7 łodyżek młodej botwinki
  • 1 łyżka oleju z ostropestu
  • 50 g sera typu bałkańskiego
  • 3 – 4 gałązki świeżej mięty
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Zupa: ziemniaka kroimy w kostkę, białą część pora również, obrane szparagi w kawałki, ale bez główek, które odkładamy na bok.
  2. W naczyniu rozgrzewamy olej, roztapiamy w nim masło, podsmażamy na takim tłuszczu, najpierw ziemniaka, a potem pokrojone wcześniej warzywa do zeszklenia. Doprawiamy pieprzem i solą oraz startą skórką z cytryny.
  3. Kiedy warzywa są podprażone dodajemy startą gałkę muszkatołową, ostrą mieloną paprykę, zalewamy wodą tak by tylko przykryć warzywa, po czym dusimy pod przykryciem aż warzywa będą zupełnie miękkie.
  4. Dolewamy mleko i miksujemy całość na gładki jednolity krem.
  5. Salsa: łodyżki młodej botwinki drobno siekamy, główki szparagów kroimy na cienkie plasterki, przekładamy do miski, dodajemy olej z ostropestu, sok z cytryny, pokruszony ser typu bałkańskiego, doprawiamy solą i pieprzem, porwanymi listkami świeżej mięty. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  6. Na talerze wykładamy porcje salsy, zalewamy zupą tak by salsa była widoczna ponad powierzchnią.

Dobra rada: zamiast szparagów możemy też wykorzystać inne białe warzywo sezonowe

 

Potrawa 2

Mleczna zupa „nic” z chmurkami z białka

Składniki:

  • 1,2 l tłustego mleka
  • 1 laska wanilii
  • ½ opakowania suchego podpiwka
  • 5 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • 1 limonka
  • 100 g wiśni z syropu
  • 50 g tłustego twarogu

Sposób przygotowania:

  1. Mleko wylewamy na dużą patelnię, gotujemy wraz z wyskrobanymi ziarenkami z laski wanilii wraz z korą.
  2. Podpiwek gotujemy 10 minut z niewielką ilością wody, przecedzamy przez gazę, do mleka dodajemy kilka łyżek przecedzonego płynu. Gotujemy.
  3. Schłodzone białka przelewamy do miski, ubijamy trzepaczką na sztywną pianę dodając partiami pięć łyżek cukru.
  4. Do gotującego się na patelni mleka wkładamy łyżką ubitą pianę z białek formując je w kształt chmurek.
  5. Do miski przekładamy trzy żółtka, dodajemy do nich jedną łyżkę cukru, po czym ubijamy na jednolitą puszystą masę.
  6. Z gotującego się mleka usuwamy korę po wanilii, zaciągamy mleko żółtkami, uprzednio je hartując. Mieszamy, nie gotujemy już mleka, aby żółtka się nie ścięły, wylewamy na talerze wraz z chmurkami z białek. Na talerzach doprawiamy startą skórką z limonki i dekorujemy wiśniami z syropu oraz pokruszonym twarogiem.

Dobra rada: białka i żółtka najlepiej ubić mikserem.

 

Potrawa 3

Biały chłodnik z ogórkami małosolnymi i szparagami

Składniki:

  • 400 g małosolnych ogórków z zalewą, czosnkiem i koprem
  • 6 – 8 białych szparagów
  • 2 – 3 młode cebule dymki
  • 500 ml zsiadłego mleka
  • 500 ml kremowego naturalnego jogurtu
  • 4 – 5 łyżek posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 150 g twarogu
  • sól, grubo mielony pieprz,

Sposób przygotowania:

  1. Obrane szparagi wkładamy na noc do zalewy wraz z małosolnymi ogórkami.
  2. Siekamy 2 – 3 ząbki z zalewy od ogórków małosolnych, przekładamy do miski, dodajemy starte na tarce o grubych oczkach małosolne ogórki, dodajemy cebulki dymki posiekane w kostkę, szparagi bez główek pokrojone w cienkie plasterki, dolewamy pół szklanki zalewy od małosolnych ogórków, zsiadłe mleko, kremowy naturalny jogurt, dorzucamy posiekany koperek, doprawiamy pieprzem i solą oraz odrobiną miodu. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 – 20 minut.
  3. Na talerze układamy ukiszone główki szparagów, gałązki koperku, plasterki cebulki dymki, posiekany szczypior od dymki, pokruszony ser twarogowy, doprawiamy pieprzem, skrapiamy miodem. Zalewamy chłodnikiem.

Dobra rada:

 

 

Zobacz także