Potrawa 1
Sałatka ze cukinii z pieczarkami i białym serem
Składniki:
- 200 g małych pieczarek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu Worcester
- 1 ząbek czosnku
- 1 cytryna
- 3 – 4 łyżki oleju z ostropestu
- 1 żółta cukinia
- 1 zielona cukinia
- ½ pora – tylko biała część
- 150 g sera twarogowego
- 1 łyżeczka miodu
- sól, grubo mielony pieprz, tradycyjny olej rzepakowy tłoczony na zimno
Sposób przygotowania:
- Małe pieczarki kroimy na połówki, przekładamy do miski, marynujemy w sosie sojowym, sosie Worcester, posiekanym czosnku, startej skórce z cytryny, soli, pieprzu, oleju rzepakowym, mieszamy, odstawiamy na bok.
- Dresing do sałatki: do słoika przelewamy olej z ostropestu, dodajemy łyżeczkę oleju rzepakowego, startą skórkę i sok z cytryny, trochę posiekanego czosnku, pieprz, całość dokładnie mieszamy.
- Cukinie, najlepiej młode i jędrne, ścinamy obieraczką do warzyw na długie szerokie, ale cienkie paski. Miąższ ze środka zostawiamy, można je wykorzystać do innej potrawy. Przekładamy do miski. Zalewamy wcześniej przygotowanym dresingiem. Mieszamy bardzo delikatnie. Dorzucamy na wierzch pora pokrojonego grube na 0,5 cm pół plastry. Dokładamy ser pokruszony na ładne duże kawałki, skrapiamy miodem, na wierzchu układamy zamarynowane pieczarki.
Dobra rada: jeśli lubimy ostre potrawy, możemy na koniec dorzucić pokrojoną w paseczki ostrą papryczkę. Oleje tłoczone tradycyjnie można dostać na targach zdrowej żywności, w odpowiednich sklepach lub u pana Mariusza w Mikułowicach pod Buskiem Zdrojem
Potrawa 2
Stek wołowy w bułce na parze z duszoną w oleju kapustą czyli inny hamburger
Składniki:
- 4 sezonowane steki z antrykotu (cote de boeuf)
- 4 – 5 bułek do gotowania na parze
- ½ główki białej kapusty
- 3 – 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżka sosu Worcester
- 1 cytryna
- sól, grubo mielony pieprz, tradycyjny olej rzepakowy tłoczony na zimno
Sposób przygotowania:
- Bułki układamy w naczyniu do gotowania na parze. Takie bułki, zwane w Wielkopolsce kluchami na łachu, buchtami, można kupić gotowe lub zrobić samemu. Gotujemy je aż będą gotowe, czas gotowania wedle instrukcji na opakowaniu.
- Kapustę kroimy w duże kawałki, przekładamy do żaroodpornego naczynia, mocno skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy pod przykryciem do miękkości.
- Steki z antrykotu doprawiamy pieprzem, mięso opiekamy z obu stron na grillu, rozgrzanej płycie lub suchej, żeliwnej patelni o grubym dnie. Opiekamy steki tak, by zewnątrz ładnie je przyrumienić, ale by w środku pozostały krwiste lub jeśli wolimy, różowe. Odstawiamy na bok by odpoczęły.
- Sos: majonez łączymy z powidłami, sosem Worcester, sokiem z cytryny, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
- Mięso kroimy w paski w poprzek włókien. Bułki kroimy na połówki, na dolną połówkę wykładamy trochę sosu, na sos plastry wołowiny ze steków, skrapiamy olejem, na to liście upieczonej z olejem kapusty, drugą połówkę bułki smarujemy olejem od pieczenia kapusty i nakładamy na wierzch.
Dobra rada: oleje tłoczone tradycyjnie można dostać na targach zdrowej żywności, w odpowiednich sklepach lub u pana Mariusza w Mikułowicach pod Buskiem Zdrojem
Potrawa 3
Pieczony śledź z marchewką, kalafiorem i olejem podany z sałatką z kaszy
Składniki:
- 1 opakowanie mini marchewek
- ½ kalafiora
- 1 cebula
- 5 – 6 tuszek świeżego śledzia
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 100 g sałaty rukoli
- 1 cytryna
- 4 łyżki oleju z gorczycy
- 1 szklanka zielonego groszku
- sól, grubo mielony pieprz, tradycyjny olej rzepakowy tłoczony na zimno
Sposób przygotowania:
- Mini marchewki kroimy wzdłuż na pół, cebulę w piórka, kalafiora rwiemy na małe w miarę równe różyczki, układamy warzywa na blasze z pergaminem, doprawiamy solą ,pieprzem, skrapiamy olejem.
- Pieczemy warzywa w temperaturze 170 – 180°C przez 15 minut.
- Tuszki śledzia skrapiamy olejem, doprawiamy solą, kładziemy na warzywa piekące się w piekarniku, wszystko dopiekamy jeszcze przez 10 minut.
- Sałatka z kaszy: zaczynamy od przygotowania pesto. Sałatę rukolę drobno siekamy, dodajemy startą skórkę z cytryny, olej z gorczycy, dokładnie mieszamy wszystkie składniki i dokładamy do kaszy. Dorzucamy przesiekany ząbek czosnku, zielony groszek (w sezonie najlepiej świeży, a poza sezonem rozmrożony i krótko blanszowany), pieprz, sok z cytryny, całość dokładnie mieszamy.
- Na talerz wykładamy sałatkę z kaszy, na tym układamy pieczone śledzie i warzywa, skrapiamy sokiem z cytryny i olejem.
Dobra rada: oleje tłoczone tradycyjnie można dostać na targach zdrowej żywności, w odpowiednich sklepach lub u pana Mariusza w Mikułowicach pod Buskiem Zdrojem