Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 283

Temat odcinka: Polska borówka amerykańska
Goście: Adam Kostrzewa

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Jagnięcina duszona z borówką amerykańską

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg łopatki jagnięcej
  • ½ ostrej papryczki
  • 5 – 6 plasterków świeżego imbiru
  • 2 – 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 500 g borówki amerykańskiej
  • 50 ml sosu Worcester
  • sól, grubo mielony pieprz, olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso, wraz z tłuszczem i tkanką łączną, pokrój w duże kawałki, dopraw solą i pieprzem, mocno nagrzej olej w kociołku, obsmaż kawałki mięsa na złoty kolor z każdej strony. Lepiej zrobić to partiami, by mięso się smażyło, a nie dusiło.
  2. Do obsmażonej jagnięciny dorzuć cebulę pokrojoną w grubą kostkę i rozgnieciony czosnek, kmin rzymski. Chwilę podsmaż wszystko razem.
  3. Dołóż borówkę amerykańską, gałązki rozmarynu, plasterki imbiru, posiekaną ostrą papryczkę, sos Worcester, zalej wodą by przykryć mięso. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 2 – 2,5 godziny. Od czasu do czasu sprawdź czy mięso się nie przypala, w razie czego dolej nieco wody.
  4. Teraz wyjmij mięso, odłóż na bok. Sos z kociołka przecedź, wlej z powrotem do kociołka i zredukuj do konsystencji dość gęstej. Dodaj mięso i podgrzej w sosie.
  5. Podawaj udekorowane plasterkami ostrej papryczki i listkami świeżych ziół.

Dobra rada: do tej potrawy możesz użyć łopatki lub udźca jagnięcego

 

Potrawa 2

Marynowany łosoś z orientalną sałatką z borówki amerykańskiej i ogórka

Składniki:

  • 100 g soli
  • 100 g cukru
  • 400 g ładnego i świeżego filetu łososia bez skóry
  • 2 – 3 gruntowe ogórki
  • 150 g borówki amerykańskie, najlepiej jak największych jagód
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • ½ ostrej papryczki
  • 1 limonka
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 łyżka miodu spadziowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • sól, pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesyp cukier i sól, zalej 1 l zimnej wody. Mieszaj by rozpuść składniki.
  2. Filet z łososia pokrój w plastry grubości 1 cm. Przełóż do roztworu soli z cukrem. Marynuj rybę 10 minut.
  3. Ogórki obierz ze skórki, pokrój w plasterki. Dorzuć przekrojone na poł borówki, czosnek pokrojony w plasterki, posiekany imbir, ostrą papryczkę pokrojoną w cienkie paseczki, przesiekaną świeżą kolendrę, starą skórkę z limonki. Dopraw sokiem z limonki, miodem, sosem rybnym, dobrze wymieszaj składniki i odstaw. Kiedy składniki się przegryzą, dolej nieco oliwy i wymieszaj.
  4. Zamarynowane plastry łososia wypłucz w wodzie, osusz na papierowym ręczniku.
  5. Rybę rozłóż ładnie na talerzu, przypal część powierzchni każdego plastra ryby gazową opalarką. Obok wyłóż sałatkę z borówki i ogórka. Udekoruj listkami świeżych ziół.

Dobra rada: do sałatki możesz też dodać kilka kropli oleju sezamowego

 

Potrawa 3

Cytrynowa tarta na zimno z borówką amerykańską  

Składniki:

Krem cytrynowy:

  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 60 ml soku z cytryny
  • 60 ml soku z limonki
  • 120 g cukru
  • 120 g masła
  • 6 żółtek
  • Ciasto na zimno:
  • 250 g herbatników
  • 150 g masła
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 250 g borówki amerykańskiej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 – 5 listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:

  1. Krem cytrynowy: z połowy cytryny i połowy limonki zetnij cieniutko skórkę, wytnij białe części (tzw. albedo), skórkę pokrój na cieniutkie paseczki.
  2. Do naczynia przelej sok z cytryny i limonki, dorzuć cukier i partiami żółtka, dokładnie mieszając trzepaczką. Dodaj połowę ilości masła, dodaj trochę startej skórki cytrynowej.
  3. Na łaźni wodnej bądź na niewielkim ogniu stopniowo podgrzewaj sok, cukier, żółtka i masło energicznie mieszając całość aż do uzyskania gęstej konsystencji. Uważaj, aby nie przypalić żółtek. Na konie do gotowego kremu dodaj pozostałą część masła, dobrze wymieszaj. Możesz teraz przetrzeć gotowy krem przez sito.
  4. Ciasto na zimno: herbatniki, masło i posiekaną bazylię przepuść dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa na sicie o drobnych oczkach.  Masę dokładnie wyrób i przełóż na formę z pergaminem i włóż na godzinę do lodówki. Ciasto ładnie zastygnie.
  5. Ostudzony krem cytrynowy przełóż do formy z ciastem na zimno. Na krem wyłóż borówki, tyle ile się da. Przełóż wszystko do lodówki.
  6. Przed podaniem wyjmij z lodówki, posyp cukrem pudrem, udekoruj listkami mięty.

Dobra rada: ciasto na zimno z masła i herbatników woli chłodne otoczenia 😊  

Zobacz także