Potrawa 1
Kurczak w jogurcie z sałatkami z marchewki i z czerwonej cebuli
Składniki:
Szaszłyki z kurczaka w jogurcie:
• 4 piersi kurczaka
• 400 ml gęstego naturalnego jogurtu
• 3 ząbki czosnku
• 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
• 1 łyżka miodu
• 1 limonka
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1 łyżeczka przyprawy curry
• drewniane szpadki do szaszłyków
• sól, pieprz, oliwa
Sałatka z marchewki:
• 3 marchewki
• 1 limonka
• 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
• 1 łyżeczka ostrej pasty z papryki
• 1 łyżka miodu
• ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
Sałatka z czerwonej cebuli:
• 4 czerwone cebule
• 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki soku z limonki
• sól, pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Szaszłyki z kurczaka w jogurcie: zaczynamy od przygotowania marynaty. Do naczynia wlewamy naturalny gęsty jogurt, dorzucamy posiekane 3 ząbki czosnku, posiekaną świeżą kolendrę, łyżkę miodu, startą skórkę i sok z limonki, kurkumę, przyprawę curry, dolewamy oliwę i wszystko dokładnie mieszamy.
- Każdą pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na paski szerokości 3 – 4 cm, w miarę równe, obtaczamy je dokładnie w marynacie i odstawiamy na 15 – 20 minut.
- Drewniane szpadki moczymy w zimnej wodzie przez 30 minut, na każdą nadziewamy zamarynowany kawałek piersi kurczaka. Układamy na rozpalony grill i pieczemy z każdej strony na złoty kolor.
- Sałatka z marchewki: marchewki obieramy, kroimy w kostkę 1 x 1 cm, potem blanszujemy czyli krótko obgotowujemy w osolonym wrzątku. Studzimy, przekładamy do naczynia i doprawiamy sokiem z limonki, oliwą, posiekaną świeżą kolendrą, solą, pieprzem, mielonym kminem rzymskim. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 – 15 minut.
- Sałatka z czerwonej cebuli: cebule kroimy w piórka, doprawiamy posiekaną świeżą kolendrą, 1 ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki, solą, oliwą i sokiem z limonki. Dokładnie mieszamy ręką, ugniatając cebulę. Odstawiamy do przegryzienia się składników.
- Na talerze wykładamy sałatkę z marchewki, na to kładziemy szaszłyki z kurczaka w jogurcie, dekorujemy sałatką z cebuli.
Dobra rada: grill jest gotowy do pieczenia, kiedy węgiel lub brykiety pokryją się szarym nalotem popiołu.
Potrawa 2
Mielona karkówka na szpadkach z pieczonymi gruszkami i sosem miętowym
Składniki:
Mielona karkówka na szpadkach czyli kebaby:
• 800 g zmielonej karkówki
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka ostrej pasty z papryki
• 150 g czerwonej fasoli z puszki
• 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
• 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
• 3 łodygi selera naciowego
• 5 suszonych pomidorów
• 1 cebula
• sól, pieprz, oliwa
Pieczone gruszki:
• 4 twarde gruszki
• 3 gałązki świeżej mięty
• 1 limonka
• 1 łyżeczka ostrej pasty z papryki
• pieprz, oliwa
Sos jogurtowo miętowy:
• 250 ml gęstego naturalnego jogurtu
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżeczka ostrej pasty z papryki
• 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
• 2 łyżki soku z limonki
• sól, oliwa
Sposób przygotowania:
- Kebaby z mielonej karkówki: do zmielonej karkówki dorzucamy posiekany czosnek, ostrą pastę z papryki, czerwoną fasolę z puszki, roztartą nożem na desce i przesiekaną, słodką mieloną paprykę, mielony kmin rzymski, startą skórkę z limonki, drobno posiekanego selera naciowego, drobno posiekane suszone pomidory, pokrojoną w kosteczkę cebulę, sól, pieprz i oliwę.
- Tak doprawione mięso wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Dłońmi skropionymi oliwą dzielimy masę na porcje, po czym formujemy kebaby w kształcie spłaszczonego cygara. Każdy kebab nabujamy na drewnianą szpadkę, uprzednio namoczona w zimnej wodzie. Pieczemy na grillu na rumiany kolor z każdej strony.
- Pieczone gruszki: gruszki ze skórką i gniazdami nasiennymi kroimy na ćwiartki, marynujemy w porwanych listkach mięty, startej skórce i soku z limonki, ostrej paście z papryki, pieprzu i oliwie. Układamy na grillu i opiekamy z każdej strony. Uwaga – gruszki na grillu potrzebują trochę więcej czasu niż kebaby z karkówki. Upieczone gruszki obtaczamy w pozostałej marynacie.
- Sos jogurtowo miętowy: do naczynia wlewamy naturalny, gęsty jogurt, dodajemy miód, posiekane listki świeżej mięty, ostrą pastę z papryki, sok z limonki, sól i oliwę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 – 15 minut.
- Na talerze wykładamy kebaby z mielonej karkówki, upieczone gruszki, polewamy sosem jogurtowo miętowym, dekorujemy świeżymi listkami mięty.
Dobra rada: ostrą pastę z papryki – harissę – kupimy w sklepach z orientalną żywnością, na ogół jest czerwona, z czerwonych papryczek, w krajach Maghrebu dostępna jest też pasta z zielonych.
Potrawa 3
Grillowane pstrągi z sałatką z pieczonych warzyw
Składniki:
• 2 pstrągi
• 1 pęczek lubczyku
• 3 ząbki czosnku
• 1 limonka
• 1 bakłażan
• 2 czerwone papryki
• 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
• 150 g ciecierzycy czyli grochu włoskiego z puszki
• 150 g sera korycińskiego
• sól, pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Pstrągi czyścimy, patroszymy, obcinamy głowy i filetujemy w ten sposób, aby dwa filety były połączone ogonkiem.
- Marynata do ryby: świeży lubczyk drobno siekamy, dorzucamy posiekany ząbek czosnku, startą skórkę z limonki, sól i oliwę, wszystko razem ucieramy nożem na desce na gęstą pastę. Taką pastę nakładamy na jednego fileta od strony mięsa, a drugim przykrywamy, ryby skrapiamy oliwą. Zamarynowane pstrągi odstawiamy na 15 minut.
- Rybę układamy na niezbyt mocno rozgrzanym grillu, na podwójnie złożonym kawałku pergaminu. Opiekamy z obu stron na złoty kolor.
- Sałatka z pieczonych warzyw: czerwone papryki opiekamy na ogniu aż skórka stanie się czarna i zacznie odchodzić, potem zawijamy w folię aluminiową i studzimy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w drobną kostkę.
- Bakłażana kroimy na plastry grubości 1,5 cm, doprawiamy grubo mielonym pieprzem i oliwą, opiekamy na grillu z obu stron na mocno brązowy kolor. Upieczone plastry kroimy w drobną kostkę.
- Pokrojonego bakłażana i paprykę wrzucamy do miski, dodajemy ciecierzycę z puszki, 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, ser koryciński pokrojony w kosteczkę, posiekane listki bazylii, sól, pieprz, oliwę i sok z limonki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
- Na talerze wykładamy sałatkę z pieczonych warzyw, na to kładziemy grillowane pstrągi, dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Dobra rada: w ten sposób możemy grillować także każdą inna rybę w całości, na przykład doradę.