Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 186

Temat odcinka: Potrawy z podlaskich miodów
Goście: Jerzy Leszczyński –Marszałek Województwa Podlaskiego, Stefan Krajewski – Członek Zarządu Województwa Podlaskiego

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Ryba w miodowej marynacie z miodowym selerem

Składniki:
•    3 łyżki miodu rzepakowego
•    1 cytryna
•    1 łyżka gruboziarnistej musztardy francuskiej
•    2 ząbki czosnku
•    1 ostra papryczka
•    1 pęczek świeżego majeranku
•    2 filety pstrąga łososiowego ze skórą
•    ½ selera
•    1 mała łyżeczka świeżego posiekanego imbiru
•    4 cebule dymki (tylko biała część)
•    sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

1.    Zaczynamy od marynaty. Do miski przekładamy: dwie łyżki miodu rzepakowego, startą skórkę i sok z cytryny, musztardę francuską, posiekany ząbek czosnku, listki świeżego majeranku, drobno posiekaną ostrą papryczkę, sól. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
2.    Na dno żaroodpornego naczynia układamy gałązki majeranku (które zostały nam po oberwaniu listków), skrapiamy olejem. Na tym układamy filety ryby skórą do dołu. Doprawiamy pieprzem i smarujemy mięso od góry marynatą.
3.    Rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 12 – 15 minut.
4.    Na suchej patelni podsmażamy na rumiany kolor dwie cebule dymki, przekrojone wzdłuż na pół lub na cztery, zależnie od wielkości. Zdejmujemy.
5.    Na tę samą patelnię wlewamy odrobinę oleju, szklimy na niej pozostałe dwie dymki pokrojone w grubą kostkę. Dorzucamy selera pokrojonego w kostkę 1 x 1 cm, od razu doprawiając go solą i sokiem z cytryny. Przesmażamy dalej dorzucając listki świeżego majeranku, trochę drobno posiekanej ostrej papryczki, łyżeczkę miodu rzepakowego, stratą skórkę z cytryny, posiekany imbir, pieprz.
6.    Na półmisek wykładamy ciepłego selera, na to układamy porwane kawałki upieczonej ryby bez skóry, polewamy resztą marynaty, podajemy z podpieczonym na blasze lub suchej patelni cząstkami cytryny.

Dobra rada:
do tej potrawy możemy użyć filetów ze skórą każdej innej ryby: dorsza, halibuta, sandacza, okonia a nawet śledzia

Potrawa 2
Wątróbki drobiowe w sosie miodowym z truskawkami i bobem

Składniki:
•    350 g drobiowej wątróbki
•    200 g świeżych jędrnych truskawek
•    1 ząbek czosnku
•    1 łyżka miodu faceliowego
•    1 cytryna
•    70 ml miodu pitnego
•    50 g masła
•    1 sałata rzymska
•    4 rzodkiewki
•    2 – 3 gałązki świeżej bazylii
•    sól, grubo mielony pieprz, olej, oliwa

Sposób przygotowania:
1.    Oczyszczoną wątróbkę drobiową obsmażamy na oleju na mocno rozgrzanej patelni na rumiany kolor z każdej strony, najlepiej partiami, aby wątróbka nabierała ładnego koloru, a nie dusiła się. Zdejmujemy wątróbkę z patelni i trzymamy w cieple. Wątróbki powinny mieć mocno rumianą, podpieczoną skórkę, ale być jeszcze lekko surowe w środku.
2.    Na tę samą patelnię wlewamy odrobinę oleju, dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki, miód faceliowy, stratą skórkę i sok z cytryny, zalewamy miodem pitnym i dorzucamy połowę masła (mocno zmrożonego). Powoli redukujemy na wolnym ogniu. Po paru minutach dorzucamy pozostałą część masła, doprawiamy pieprzem, dalej redukujemy czyli odparowujemy, aż sos stanie się szklisty i gęsty.
3.    Do takiego sosu przekładamy wątróbki i chwilę smażymy, tak by wątróbki doszły w środku.
4.    Na dużym talerzu lub półmisku układamy umyte liście sałaty rzymskiej, plasterki rzodkiewki, wyjętą z sosu wątróbkę. Na koniec do sosu wrzucamy przekrojone na pół truskawki i chwilę wszystko podgrzewamy. Przekładamy truskawki na sałatę i wątróbki, wszystko skrapiamy pozostałym sosem miodowym.

Dobra rada:
truskawki do tej potrawy powinny być jędrne, w miarę twarde, zbyt miękkie mogą rozpaść się przy podgrzewaniu w sosie, co nie wygląda ładnie

Potrawa 3
Steki wołowe z miodową marynatą i marchewką pieczoną w miodzie

Składniki:
•    2 steki wołowe z antrykotu
•    4 młode marchewki
•    2 łyżki masła
•    2 łyżki miodu wrzosowego
•    2 ząbki czosnku
•    2 – 3 łyżki sosu Worcester
•    1 łyżka sosu sojowego
•    1 ostra papryczka
•    2 – 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
•    5 cienkich plasterków świeżego imbiru
•    1,5 szklanki ugotowanego i obranego ze skórki bobu
•    4 gałązki świeżego majeranku
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
•    folia aluminiowa

Sposób przygotowania:
1.    Młode, oczyszczone marchewki kroimy na pół. Folię aluminiową skrapiamy olejem, dodajemy przekrojone marchewki, łyżkę masła, łyżkę miodu, startą skórkę z cytryny, doprawiamy pieprzem, po czym wszystko owijamy szczelną, podwójną warstwą folii aluminiowej, tworząc coś w rodzaju kieszonki. Taką kieszonkę kładziemy na blachę, grilla lub suchą patelnię i opiekamy przez 10 – 15 minut z obu stron.
2.    Przygotowujemy marynatę. Do miski przekładamy łyżkę miodu, ząbek czosnku pokrojony w plasterki, sok z cytryny, sos Worcester, sos sojowy, posiekaną ostrą papryczkę, posiekane listki świeżej mięty, dolewamy trochę oleju i dokładnie wszystko mieszamy. Odstawiamy, aby składniki dobrze się połączyły.
3.    Steki dobrze doprawiamy pieprzem, po czym układamy na mocno rozgrzanej patelni. Smażymy po 1 – 2 minuty z każdej strony, zależnie od tego jak mocno wysmażone lubimy mięso. Zdejmujemy i trzymamy w cieple przez 3 – 4 minuty, aby mięso „odpoczęło” czyli wchłonęło w siebie wszystkie soki.
4.    Na patelnię po stekach wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku, łyżkę masła, plasterki imbiru, gałązki świeżego majeranku, dodajemy bób, doprawiamy solą i chwilę wszystko razem podgrzewamy.
5.    Na półmisku układamy upieczoną w miodzie marchewkę, ciepły bób, steki pokrojone w plastry, polewamy wszystko marynatą.

Dobra rada:
najlepiej wybierać steki mocno poprzerastane tzw. tłuszczem wewnątrz tkankowym, takie mięso lepiej nadaje się na steki, a przed smażeniem steki powinny być wcześniej wyjęte z lodówki, tak by osiągnęły temperaturę pokojową

Zobacz także