Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 248

Temat odcinka: Kwiaty czarnego bzu

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Pieczona pierś kurczaka w sosie z owoców czarnego bzu podana ze smażonymi kwiatami czarnego bzu

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka ze skórą
  • 2 jajka
  • 200 ml ciemnego piwa
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 200 g pszennej mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 – 6 łodyg młodej botwiny
  • 1 cytryna
  • 100 ml soku z owoców czarnego bzu
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 50 g masła
  • 4 baldachy (kwiatostany) czarnego bzu z łodygami
  • sól, grubo mielony pieprz, olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Z całej tuszki kurczaka wycinamy piersi ze skórą. Reszta posłuży nam do kolejnych potraw. Piersi oprószamy pieprzem i solą.
  2. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy piersi z obu stron, zaczynając od strony skóry. Kiedy skóry stanie się złota, rumiana, obsmażamy krócej od strony mięsa. Odkładamy na bok, zanim mięso dosmaży się w środku.
  3. Przygotowujemy glazurę do kurczaka. Na patelni z olejem blanszujemy chwilkę czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Zalewamy sokiem z owoców czarnego bzu, dorzucamy skórkę z cytryny pokrojoną w cieniutkie paseczki, ziarna sezamu, pieprz. Kiedy sos delikatnie się zredukuje dorzucamy małymi porcjami schłodzone masło. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos stanie się szklisty.
  4. Przed samy podaniem wkładamy podsmażone piersi do sosu, dorzucamy pokrojoną w kawałeczki botwinę, doprawiamy sokiem z cytryny,
  5. Smażone kwiaty czarnego bzu: zaczynamy od przygotowania ciasta. Oddzielamy żółtka od białek do dwóch misek. Do żółtek dodajemy ciemne piwo, szczyptę soli, mieszamy, dokładamy sodę lub proszek do pieczenia, mąkę, dokładnie mieszamy trzepaczką. Ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto naleśnikowe. Do białek dodajemy cukier, po czym ubijamy je mikserem lub trzepaczką na sztywną pianę. Ubitą pianę łączymy delikatnie z żółtkami i mąką.
  6. Rozgrzewamy w naczyniu olej do głębokiego smażenia. Baldachy czarnego bzu, trzymając za łodyżkę maczamy w przygotowanym cieście, po czym zanurzamy w gorącym oleju.
  7. Sos z botwiną wylewamy na talerze, układamy przekrojone piersi, obok układamy kwiaty czarnego bzy w cieście.

Dobra rada: kwiaty czarnego bzu najlepiej zbierać w czystym miejscu, z dala od dróg i zakładów przemysłowych

 

Potrawa 2

Marynowane uda kurczaka w sosie z syropu z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

  • 0,5 kg cukru
  • 10 kwiatostanów czarnego bzu
  • 2 uda z kurczaka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu
  • 1 łyżka octu gruszkowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego imbiru pokrojonego w cienkie paseczki
  • 1 ostra papryczka
  • 1 brokuł
  • 4 młode cebule dymki
  • 1 limonka
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Syrop z kwiatów czarnego bzu: z cukru i litra wody robimy syrop, który należy zagotować. Do jeszcze ciepłego syropu wkładamy kwiatostany czarnego bzu bez zielonych łodyżek, tyle ile się zmieści. Odstawiamy na kilka do kilkunastu dni. Po dwóch, trzech dniach można taki syrop spasteryzować, czyli zagotować. Odcedzony, może być przechowywany w lodówce kilka miesięcy.
  2. Mięso z ud kurczaka oddzielamy od skóry i kości. Pergamin smarujemy odrobiną oleju, układamy mięso, przykrywamy pergaminem i lekko rozbijamy tłuczkiem. Potem kroimy na małe kawałki.
  3. Do miski przelewamy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu, ocet gruszkowy, dodajemy ząbek czosnku pokrojony w plasterki, pieprz, mieszamy i do takiej marynaty wkładamy mięso. Trzymamy kilkanaście minut.
  4. Na rozgrzaną patelnię olejem wrzucamy pozostały czosnek pokrojony w cienkie plasterki, na wolnym ogniu smażymy na złoty kolor, tak by płatki czosnku były chrupiące. Przekładamy je na papierowy ręcznik.
  5. Na pachnącym czosnkiem oleju pozostałym na patelni przesmażamy zamarynowane mięso. Smażymy mięso kilka minut, aż marynata lekko pokryje je glazurą, wówczas dorzucamy brokuły podzielonego na małe różyczki, imbir, posiekaną ostrą papryczkę, smażymy wszystko razem mieszając. Brokuły powinny zostać chrupiące. Na koniec dolewamy pozostały sos sojowy i syrop z kwiatów czarnego bzu. Chwilę smażymy doprawiamy sokiem z limonki.
  6. Jednocześnie na płycie lub suchej patelni przypiekamy przekrojone na pół, posmarowane olejem cebule dymki.
  7. Mięso podajemy skropione sokiem z limonki, posypane płatkami czosnku i posiekanym szczypiorem od dymki, udekorowane przypieczoną cebulką.

Dobra rada: zawarty w kwiatach i owocach czarnego bzu lekko trujący glikozyd neutralizuje wysoka temperatura, dlatego zarówno kwiaty jak i owoce spożywamy po obróbce cieplnej

 

Potrawa 3

Rosół z kurczaka z młodymi warzywami i lemoniadą z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

  • 1 korpus kurczaka ze skrzydełkami
  • 5 – 6 liści laurowych
  • 50 g masła
  • 2 młode pietruszki korzeniowe
  • ½ młodego selera
  • 3 młode marchewki
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, pokrojonego w cieniutkie paseczki
  • 1 ostra papryczka
  • 5 łodyg młodej botwinki
  • ½ pora, tylko biała część
  • 2 – 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 limonka
  • 100 ml syropu z kwiatów dzikiego bzu
  • 700 ml gazowanej wody
  • sól, grubo mielony pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Korpus z kurczaka, który pozostał nam po wycięciu piersi i ud, pieczemy w piekarniku na złoty kolor, potem zalewamy zimną wodą, dorzucamy liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu od półtorej do dwóch godzin.
  2. Do drugiego naczynia wlewamy odrobinę oliwy, dorzucamy masło, a kiedy masło zacznie się pienić dodajemy selera i pietruszkę pokrojone w kostkę, marchewkę pokrojoną w plasterki, prażymy około 5 minut warzywa aż lekko zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem. Dokładamy świeży imbir, odrobinę posiekanej ostrej papryczki, po czym zalewamy rosołem z upieczonego korpusu kurczaka. Zagotowujemy, a przed podaniem dodajemy posiekane łodygi młodej botwiny, pora pokrojonego w kosteczkę oraz słodką śmietankę.
  3. Lemoniada: do dzbanka przelewamy syrop z kwiatów czarnego bzu, plastry imbiru, plastry limonki, można dodać trochę kwiatów z syropu.

Dobra rada:

 

 

Zobacz także